Lockdown : Αποφασίζουν παράταση για την Αττική – Φόβος από τις μεταλλάξεις
Την παράταση του lockdown ακόμη και για δύο εβδομάδες στην Αττική, αποφασίζει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων, που συνεδριάζει την Παρασκευή
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Την παράταση του lockdown ακόμη και για δύο εβδομάδες στην Αττική, αποφασίζει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων, που συνεδριάζει την Παρασκευή. Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα, δεν αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για άρση των μέτρων στο τέλος του μήνα.
Εκτός από τον αμείωτο αριθμό κρουσμάτων και των ασθενών που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία οδηγώντας τα σε οριακή κατάσταση, η ανησυχία επιτείνεται και από την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εκτός από την πληθώρα περιπτώσεων της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, την Πέμπτη αναφέρθηκε για πρώτη φορά και ένα κρούσμα μετάλλαξης από την Ουγκάντα.
Ετσι λοιπόν όπως υποστηρίζουν πολλοί λοιμωξιολόγοι, η μία εβδομάδα παράτασης των περιοριστικών μέτρων ίσως δεν είναι αρκετή και μιλούν πλέον ανοιχτά για δύο εβδομάδες. Η Αττική συνεχίζει να δίνει καθημερινά πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ενώ ανησυχία προκαλούν η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Αργολίδα και η Αρκαδία που από χθες βρίσκεται σε σκληρό lockdown.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 1.784 νέα κρούσματα, 39 θάνατοι και 367 διασωληνωμένοι. Τα οποία κατανέμονται ως εξής: Αττική 880, Αχαΐα 103, Θεσσαλονίκη 183, Ηράκλειο 42. Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις καθώς στα 1.053 έφθασαν τα μεταλλαγμένα κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 νέα στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Ειδικότερα, από το σύνολο των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων τα 226 αφορούν τη βρετανική, τα 12 τη νοτιοαφρικανική και 1 από την ουγκάντα.
Ήδη χθες πραγματοποιήθηκαν 292 εισαγωγές και δόθηκαν 279 εξιτήρια. Οι νοσηλευόμενοι συνολικά έφτασαν τους 1.863 σε θαλάμους covid, ενώ στις ΜΕΘ ήταν 383.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν την τάση εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν 86% στην Αττική και 55% στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες στο 3,93%, ενώ το Rt, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου που δείχνει τη δυνατότητα εξάπλωσης του ιού, έχει φτάσει το 1,24 σε ολόκληρη τη χώρα (χρειάζεται να είναι μικρότερος της μονάδας για να ξεκινήσει η πανδημία να φθίνει).
Στην εισήγησή του προς την επιτροπή, ο καθηγητής θα τονίσει ότι δεν αρκεί παράταση μόνο μίας εβδομάδας, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο για μια ακόμη εβδομάδα και στη συνέχεια μόνο με click away, και τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης πριν τα μέσα Μαρτίου.
Η ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), με τα κρούσματα να παρουσιάζουν ανοδική τάση και φθάνουν τα 141,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, αν και οι θάνατοι παρουσιάζουν πτωτική πορεία στους 30,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ανοδική πορεία εμφανίζουν επίσης τα κρούσματα στις ηλικίες 65 και πάνω, όπως επίσης και οι εισαγωγές στις εντατικές όπου ο δείκτης υπολογίζεται στο 1,4 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω από το 1,7.
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση με τα κρούσματα κοροναϊού στην Αττική όπως την περιέγραψε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
Δεν έχουμε δει την κορύφωση
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των εισαγωγών ασθενών Covid-19, είναι αυξημένη, συνεπώς είναι λογικό να υπάρχει και κάλυψη των ΜΕΘ.
«Δεν έχουμε δει την κορύφωση», σημείωσε ο καθηγητής και επισήμανε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι αυτές που ανησυχούν τώρα τους επιστήμονες.
Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι μόλις συλλεχθούν τα πλήρη στοιχεία και ξέρουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει κορύφωση του τρίτου κύματος, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για μερική άρση του lockdown.
«Αν δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια», σημείωσε.
Δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε
Ο κ. Παρασκευής είπε ότι στην Αττική καταγράφεται μια αύξηση στον Πειραιά και στον Δυτικό τομέα. Στις άλλες περιοχές όπως είπε υπάρχει μια σταθεροποίηση.
«Βλέπουμε όλοι ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται και δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος ακόμα. «Θέλουμε λίγες ημέρες ακόμα για να δούμε τι συμβαίνει στην Αττική με το τρίτο κύμα και αν έχουμε κορύφωση», είπε και πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί η Κρήτη, η Αργολίδα και η Αρκαδία. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια ήπια μικρή αύξηση προς σταθεροποίηση. Έχει μπει στο κόκκινο έτσι ώστε να τηρούν όλοι τα μέτρα με ευλάβεια».
Ωστόσο, αισιόδοξος για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Από τη λήψη των μέτρων πίστευα ότι θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από πέρυσι. Να χτυπήσουν οι καμπάνες. Δεν θα είναι το θλιβερό Πάσχα που ζήσαμε πέρυσι».
Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στάθηκε στην αντίστοιχη φάση του Νοεμβρίου, όπου όπως τόνισε: «μέσα σε 20 ημέρες από τους 159 είχαμε φτάσει στους 549».
Ανησυχία για τη μετάλλαξη
Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που «κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα». «Παραμένουμε υψηλά, δεν καλπάζουμε, έχουμε μια αύξηση των διασωληνωμένων όχι όμως καλπάζουσα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο MEGA.
Ερωτηθείς για τους διασωληνωμένους και την πίεση στο σύστημα υγείας, σημείωσε: «ασφαλώς και ζορίζει, είχαμε φτάσει στο υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων, 620, στις 3 Δεκεμβρίου… Δεν βλέπουμε την πίεση στο σύστημα σε όλη τη χώρα. Αν ανατρέξουμε στους χθεσινούς αριθμούς θα δούμε μικρή διαφορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε πόλης».
«Όταν στις 14/12 ανοίξαμε με click away είχαμε 558 διασωληνωμένους και αντίστοιχα ημερήσια κρούσματα. Να περιμένουμε λιγάκι, δεν είναι σωστό να κάνουμε προβλέψεις. Μέχρι το Πάσχα μεσολαβεί ένας Μάρτης που περιμένουμε εμβολιασμένο το 20% του πληθυσμού. Κι επίσης γνωρίζουμε ότι όταν εμβολιάστηκε το 20% του πληθυσμού στο Ισραήλ είδαμε αλλαγή στην εικόνα της πανδημίας», σημείωσε σχετικά με το άνοιγμα του εμπορίο και την άρση – εν μέρει – των μέτρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις