Διαβατήριο εμβολιασμού : Έρχεται στην ΕΕ, αλλά μετ’ εμποδίων
Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής και αυριανής συνόδου κορυφής των «27», που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Βήματα θα γίνουν, οριστική απόφαση όμως δεν θα ληφθεί.
Η καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» συζητείται εδώ και καιρό στην ΕΕ – προτού καν αρχίσει η διαδικασία των εμβολιασμών. Έχει τεθεί στη σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου από μια σειρά ηγέτες (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός), ενώ ορισμένα κράτη-μέλη (όπως η Δανία και η Σουηδία) προχωρούν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αναμένουν την επίτευξη ομοφωνίας ανάμεσα στους εταίρους.
Το ζήτημα περιλαμβάνεται στην ατζέντα και της σημερινής και αυριανής τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν οι ηγέτες των «27», με βασικό θέμα την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, καθώς και την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. «Πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας κοινής προσέγγισης αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», αναφέρει και στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ανάλογη διατύπωση υπάρχει και στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Προχθές, μάλιστα, υπήρξε προπαρασκευαστική επικοινωνία (και) για το συγκεκριμένο θέμα, με συμμετοχή, εκτός από τον Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας που ασκεί την περιοδική εξάμηνη προεδρία, Αντόνιο Κόστα, των ηγετών Γερμανίας και Ιταλίας, Ανγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι, καθώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Νότος και ο τουρισμός
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι σήμερα και αύριο θα γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση – έστω κι αν είναι απίθανο να υπάρξει οριστική συμφωνία. «Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν την Πέμπτη να εργαστούν γύρω από την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν κάνει μια δόση κατά της Covid-19, με τις χώρες του Νότου, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, να προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν τη φετινή θερινή περίοδο», έγραφε χθες το απόγευμα το Reuters.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του πρακτορείου, οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τον ΟΟΣΑ, αλλά και με τη διεθνή ένωση αερομεταφορών ΙΑΤ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες και να διευθετήσει τις κρίσιμες λεπτομέρειες που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.
Η υπόθεση, πάντως, δεν είναι απλή και αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει γρήγορα. Βασική αιτία γι’ αυτό δεν είναι μόνο τα «σκοτεινά σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν για το κατά πόσο ο εμβολιασμός ανακόπτει τη μεταδοτικότητα του ιού και των μεταλλάξεών του. Ούτε, κυρίως, τα ερωτηματικά που προκύπτουν αναφορικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα – εξάλλου, οι «27» έχουν αποδείξει πως δεν τα υπολογίζουν ιδιαιτέρως όταν κατά τα άλλα έχουν αποφασίσει να συμφωνήσουν.
Οι εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία
Το βασικό πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι πολιτικό και έχει να κάνει με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Τις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, δηλαδή, στις οποίες – πρωτίστως στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία – υπάρχει μεγάλο ποσοστό των πολιτών τους που παραμένει στις τάξεις των σκεπτικιστών, αν όχι των αρνητών του εμβολιασμού.
Καθώς δε η δεύτερη έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη θα εισέλθει μετά το καλοκαίρι καθώς οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2022, είναι φανερό ότι δεν θέλουν να… σπάσουν αυγά. Εξάλλου, καμία από τις δύο δεν εξαρτάται από τους τουρισμό στον ίδιο βαθμό με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία…
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας