Από την Κίνα με αγάπη
Διπλωματικά καψόνια: Το ρωσοτουρκικό παιχνίδι καθυστερήσεων και η κινεζική ευρηματικότητα
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Όταν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ δύο χωρών, αυτή εκφράζεται με πολλούς τρόπους και, ευτυχώς, όχι πάντα με εμπόλεμη σύρραξη.
Οι περισσότερες διαφωνίες και οι τριγμοί στις διακρατικές σχέσεις εκδηλώνονται, εντείνονται ή εκτονώνονται δια της διπλωματικής οδού.
Για πολλά ζητήματα υπάρχουν μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις, πολυάριθμων διπλωματικών ομάδων, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προσπαθούν να βρουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης.
Οι διαπραγματεύσεις όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει η κάθε πλευρά τους στόχους της.
Καψόνια
Τις περισσότερες φορές, ανάμεσα σε χώρες με έντονες διαφορές, εξελίσσεται ένας ανεπίσημος διπλωματικός πόλεμος γεμάτος παρασκηνιακές τρικλοποδιές, παγίδες και καψόνια.
Ένα από αυτά π.χ. είναι να αλλάζεις απροειδοποίητα το πρόγραμμα επίσκεψης των άσπονδων φιλοξενούμενων σου. Να ακυρώνεις ή να επαναπρογραμματίζεις συναντήσεις και εκδηλώσεις απλώς και μόνο για να κάνεις τη ζωή της «αντίπαλης» διπλωματικής αποστολής που φιλοξενείς δύσκολη.
Ακόμα και σε επίπεδο ηγετών πάντως, οι διπλωματικές τρικλοποδιές είναι συνήθης πρακτική, στα πλαίσια της μάχης για το ποιος έχει το πάνω χέρι.
Ιστορία για παράδειγμα έχει αφήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ρωσία – Τουρκία
Τον Αύγουστο του 2016, ο Ερντογάν, παίζοντας μάλιστα «εκτός έδρας», είχε αφήσει τον Πούτιν να περιμένει όρθιος στο Κρεμλίνο, για πάνω από 90 βασανιστικά δευτερόλεπτα, μπροστά σε δεκάδες κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.
Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2020, ο Πούτιν ανταπέδωσε, υποχρεώνοντας τον Ερντογάν και την πολυμελή συνοδεία του σε αντίστοιχη δοκιμασία, εξασφαλίζοντας μάλιστα ότι θα ήταν λίγα δευτερόλεπτα μεγαλύτερη από αυτήν που είχε υποστεί ο ίδιος.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan was kept waiting by Russian President Vladimir Putin and his delegation before a meeting, a video circulated by Russian media show.https://t.co/JvgU2W487K pic.twitter.com/w73zhBX6ze
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) March 9, 2020
Κίνα
Αν όμως ισχύουν οι ισχυρισμοί αμερικανικών ΜΜΕ, που το Πεκίνο διαψεύδει, τότε η Κίνα έχει εκτοξεύσει την ευρηματικότητα στα διπλωματικά καψόνια, σε κορυφαίο επίπεδο.
Υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρετούν στην Κίνα διαμαρτυρήθηκαν, ότι τους ζητήθηκε και τελικά υποβλήθηκαν σε πρωκτικό τεστ ανίχνευσης της Covid – 19, αν και κατ΄αρχήν εξαιρούνται από αυτόν τον τρόπο εξέτασης.
Εκπρόσωπος μάλιστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν έγινε γνωστή η είδηση, αναγκάστηκε να δηλώσει πως η Ουάσιγκτον «είναι αφοσιωμένη στην περιφρούρηση της ασφάλειας των αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους, προφυλάσσοντας παράλληλα την αξιοπρέπειά τους».
Πάντως, διπλωμάτης τρίτης χώρας, δήλωσε πως κινέζοι αξιωματούχοι, αν και ζήτησαν και από τον ίδιο να υποβληθεί σε παρόμοιο τεστ, όταν εκείνος αρνήθηκε δεν επέμειναν.
Καθόλου περίεργο. Δύσκολα βρίσκεις χώρα που να έχει τόσο κακές σχέσεις με την Κίνα όσο οι ΗΠΑ.
Αν πάντως μπορούσε κανείς να διαλέξει ανάμεσα στο ρωσουτουρκικό και το κινεζικό καψόνι, η αλήθεια είναι ότι όσο άβολο κι αν είναι να περιμένεις μπροστά από την κλειστή πόρτα του ομολόγου σου, σαν να περιμένεις έξω από τον διευθυντή Τροχαίας για να σου σβήσει την κλήση, το παιχνίδι των καθυστερήσεων φαντάζει προτιμότερο από τον κινεζικό τρόπο αυτοεξέτασης για Covid-19.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις