Ελληνικό MeToo : Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν η σπίθα – Το χρονικό της έκρηξης των καταγγελιών
Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα βίωσε, συντάραξε το πανελλήνιο, και έγινε η σπίθα, που άναψε το φιτίλι της έκρηξης των καταγγελιών σε επαγγελματικούς χώρους προβεβλημένους στο ευρύ κοινό, όπως ο αθλητικός και ο θεατρικός.
Σχεδόν ενάμιση μήνας έχει περάσει από τότε που η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Η συγκλονιστική εξομολόγησή της για όσα βίωσε, συντάραξε το πανελλήνιο, και έγινε η σπίθα, που άναψε το φιτίλι της έκρηξης των καταγγελιών σε επαγγελματικούς χώρους προβεβλημένους στο ευρύ κοινό, όπως ο αθλητικός και ο θεατρικός, που συνοδεύτηκαν από ραγδαίες εξελίξεις με κορύφωση την έκδοση εντάλματος σύλληψης στις 20 Φεβρουαρίου, σε βάρος του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη και τελικά την φυλάκισή του.
Η εξομολόγηση της Μπεκατώρου
Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, σε μια διαδικτυακή συζήτηση, η Σοφία Μπεκατώρου είχε αναφέρει: «Εχοντας βιώσει προσωπικά σεξουαλική αποπλάνηση από παράγοντα στον αθλητισμό και σιώπησα μέχρι προσφάτως, κατανοώ πόσες διαφορετικές συνέπειες θα είχαν τα άτομα αν είχα μιλήσει και πόσο λιγότερα ενοχικά συναισθήματα θα είχα βιώσει. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά, κατάφερα να καταγγείλω το γεγονός στον εισαγγελέα με στόχο να προστατέψω όσο γίνεται άλλες αθλήτριες».
Τρεις εβδομάδες μετά την ανάδειξη του θέματος από το marieclaire η Σοφία Μπεκατώρου κλήθηκε να μιλήσει στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», και εκεί περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε στη νεαρή της ηλικία, από παράγοντα της ιστιοπλοΐας:
«Του είπα “όχι”, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω κι εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Ελεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι και αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Εκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε».
Το σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, η ΓΓΑ, είναι συγκλονιστικό.
Η στήριξη στη Μπεκατώρου
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία να εκδίδει μια πρώτη ανακοίνωση, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς μιλούσε για «δυσάρεστο περιστατικό», καλούσε την κ. Μπεκατώρου να γίνει «πιο συγκεκριμένη».
Η πρώην Ολυμπιονίκης λίγες μέρες μετά, αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος στα χέρια του οποίου έζησε τον εφιάλτη ήταν ένας πολύ ισχυρός παράγοντα του συγκεκριμένου αθλήματος με ιδιαίτερα υψηλές θέσεις και δύναμη, και μέχρι πρότινος, ενεργό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Ο φερόμενος ως θύτης, αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Την ίδια στιγμή όμως, «σηκώνεται» ένα κύμα συμπαράστασης προς τη Σοφία. Μεταξύ άλλων σημειώνουμε την δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πολλών γυναικών από τον χώρο της πολιτικής:
«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου σε μια σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνάντησε στο προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου.
«Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης» ανέφερε η κυρία Σεκαλλαροπούλου.
Τσουνάμι καταγγελιών – Η υπόθεση της 11χρονης αθλήτριας
Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να «σπάσει τη σιωπή» αλλά και η στήριξή της από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και τους απλούς πολίτες, ενθάρρυναν και άλλα θύματα. Καταγγελίες αθλητριών ακολουθούν η μία μετά την άλλη, ενώ η Σοφία Μπεκατώρου μαζί με τον επίσης Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη, είναι τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα ενός κοινού αγώνα ώστε να βγουν όλα στο φως.
Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, μπήκαν στο αρχείο λόγω παραγραφής ωστόσο η χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώπιον του εισαγγελέα πέραν της δίκης της τραυματικής εμπειρίας, φέρεται να αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης συναθλήτριας της.
Η αθλήτρια κατήγγειλε την περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης 11χρονης αθλήτριας, γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.
Το νεαρό κορίτσι που πλέον είναι 21 ετών και επεσε και αυτό θύμα βιασμού στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών, βρήκε τη δύναμη να μιλήσει
Η κοπέλα έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ανώνυμα και με αλλοιωμένη φωνή, αποκαλύπτοντας όσα βίωσε, αλλά και το πώς πήρε την απόφαση να «σπάσει» τη σιωπή της μετά από τόσα χρόνια.
Μετά από ένταλμα που εξέδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών συνελήφθη στη Σάμο ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την 21χρόνη σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών.
Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια.
Σε αντίθεση με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η υπόθεση της νεαρής αθλήτριας -αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα- δεν έχει παραγραφεί.
Χιονοστιβάδα καταγγελιών στο ΑΠΘ
Παράλληλα με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση στο χώρο του αθλητισμού, έρχεται και η καταγγελία πρώην φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία έκανε λόγο για επανειλημμενη σεξουαλική παρενόχληση, από καθηγητή Γεωλογίας.
Σύντομα, δεκάδες άλλες φοιτήτριες του Γεωλογικού και της Φιλοσοφικής προχωρούν σε παρόμοιες καταγγελίες.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, η οποία φοίτησε στο εν λόγω τμήμα, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και ενημέρωσε πως δεν είναι η μόνη καταγγελία τέτοιας φύσεως που έχει γίνει.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Η καταγγελία προωθήθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ο πρύτανης κατέθεσε φάκελο με εκατοντάδες μαρτυρίες φοιτητριών.
To #MeToo στο χώρο του θεάματος
Προς το τέλος Ιανουαρίου, κι ενώ οι καταγγελίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα τις μεταφέρει πλέον στον χώρο του θεάματος.
Παίρνοντας, όπως είπε, παράδειγμα από τη Σοφία Μπεκατώρου, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι και η ίδια πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί λεκτική αλλά και σωματική βία από τον Γιώργο Κιμούλη.
«Γνωρίζω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου έχουν υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και από τον ίδιο και από άλλους και χειρότερα πράγματα και αυτή τη στιγμή αυτό που κάνω είναι να ανοίξω τον δρόμο της προσωπικής και της ονομαστικής ομολογίας» είχε πει η ηθοποιός.
Όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού» ανέφερε η Ζέτα Δούκα, τονίζοντας: «Έκανε τα πάντα για να με ταράξει επί σκηνής και εκτός σκηνής υπήρχαν περιστατικά λεκτικής βίας».
Δεκάδες ηθοποιοί ακολουθούν είτε εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στη Ζέτα Δούκα είτε προχωρώντας και οι ίδιοι σε αντίστοιχες καταγγελίες.
Η σκοτεινή πλευρά του θεάματος
Μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά, καταγγέλουν δημόσια πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ενώ καθηλωτικές είναι οι περιγραφές της Άννας – Μαρία Παπαχαραλάμπους, της Λένας Δροσάκη και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση και πράξεις που προσέβαλλαν τη γεννετήσια αξιοπρέπεια. Σε δέκα σελίδες που κατέθεσαν στο ΣΕΗ, περιέγραψαν περιστατικά αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, και ζήτησαν την οριστική διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Στη δίνη των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση βρέθηκε και ο Παύλος Χαϊκάλης. Η ηθοποιός Ηλιάνα Αραβή μιλώντας στο Open, χωρίς όμως να τον κατονομάσει δημόσια, είπε ότι ενώ φοιτούσε στη δραματική σχολή ούσα 17,5 ετών παρενοχλήθηκε από γνωστό κωμικό ηθοποιό που της έκανε μάθημα
Η υπόθεση Λιγνάδη
Κορύφωση των καταγγελιών στο χώρο του θεάματος αποτελεί η υπόθεση Λιγνάδη: Ο «από καταβολής θεατράνθρωπος» και πρωταγωνιστής σε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις οδηγείται στη φυλακή μετά τις κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή.
Η άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή και η σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σηματοδότησε την απαρχή της έρευνας για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο της Τέχνης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo γνωστοποιήθηκε μια καταγγελία που φωτογράφιζε αλλά δεν κατονόμαζε τον Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική κακοποίηση.
Την καταγγελία έκανε ο Νίκος Σ. σε συνέντευξή του στο 2020mag, όπου μίλησε για μια εφιαλτική νύχτα που έζησε στο σπίτι ενός γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, όπου πήγε να απαγγείλει τον πρώτο του θεατρικό μονόλογο, αλλά βρέθηκε να κακοποιείται σεξουαλικά, μέχρι τελικά ο σκηνοθέτης να τον διώξει λέγοντάς του να μάθει τον μονόλογο και να του τον πει την επόμενη φορά.
Η παραίτηση
Το Σάββατο 6/2, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας αυτής, ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Λιγνάδης έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών» γύρω από το πρόσωπό του, «χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».
Παράλληλα υποστήριζε πως «αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές» επιλέγει να σταθεί όρθιος «απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου».
«Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα» έγραφε ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Η επιστολή παραίτησης του Δ. Λιγνάδη, στις 6/2
Η καταγγελία του Βασίλη και η πρώτη μήνυση
Ακολούθησε λίγες ημέρες μετά μια δεύτερη καταγγελία από τον Βασίλη, ο οποίος ανέφερε ότι γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης τον προσέγγισε σε έναν κινηματογράφο όταν ήταν μόλις 15 ετών και την επομένη ημέρα τον κάλεσε στο σπίτι του και ασέλγησε σε βάρος του.
Ο Βασίλης στη συνέχεια και δη στις 8 Φεβρουαρίου, κατέθεσε μήνυση και κατονόμασε ως θύτη τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Στη μήνυση, αναφέρεται ότι η σεξουαλική παρενόχληση ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών, στο καμαρίνι του σκηνοθέτη ενώ συνεχίστηκε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια οδηγώντας στην αποπλάνηση και τον βιασμό του.
Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης, είναι ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον του γνωστού θεατρανθρωπου.
Παρότι παραγεγραμμένο το αδίκημα, στη μήνυσή του, ο Βασίλης κατέγραψε μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Λιγνάδη.
Μαρτυρίες – φωτιά
Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 5 περιγραφές ατόμων που αναφέρονται σε περιστατικά βιασμού: Πλην των δύο μηνυτών και του 25χρονου που το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στην Εισαγγελία, έχουν επίσης καταθέσει ακόμη ένα πρόσωπο που προκύπτει από την κατάθεση του Βασίλη Κ. αλλά και μία μάρτυρας, η οποία ανήκε μέχρι το 2017 στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη.
Η γυναίκα κατέθεσε (επί τέσσερις ώρες την Παρασκευή) συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του και για τα ανήλικα (κυρίως) αγόρια αλλά και κορίτσια τα οποία μπαινοβγαιναν, στο σπίτι του δράστη.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/2) ένας 25χρονος κατέθεσε μήνυση κατά του σκηνοθέτη για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, αδικήματα τα οποία έλαβαν χώρα όπως υποστηρίζει το 2010, όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την βασιμότητα της μήνυσης, επισημαίνοντας ότι ήταν και εκείνος μέλος νεαρής παρέας την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε σπίτι του, όπου τους πρότεινε να καταναλώσουν ναρκωτικά και αλκοόλ και να συνευρεθούν ερωτικά μεταξύ τους.
«Επικίνδυνος άνθρωπος»
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωση του Δημήτρη Λιγνάδη, άρχισε να επιταχύνει, από την ώρα που δύο από τις καταγγελίες ακολούθησαν τη νομική οδό.
Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για την υπουργό Πολιτισμού για να τοποθετηθεί για το ελληνικό #MeToo και την υπόθεση Λιγνάδη, τονίζοντας ότι δεν είναι προσωπικός της φίλος ούτε φίλος του πρωθυπουργού, και ότι δεν φέρει καμιά πολιτική ευθύνη για την υπόθεση.
«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ», εξομολογήθηκε η κ. Μενδώνη προσθέτοντας, «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα».
«Ουδείς είχε έρθει να μου πει κάτι για τον Δημήτρη Λιγνάδη ή ανάλογα κουτσομπολιό για άλλους. Τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά από την στιγμή που υπήρξε η πρώτη καταγγελία και καταφύγαμε στη δικαιοσύνη. Έχουμε κράτος δικαίου, όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες. Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε υπό το βάρος των φημών για δικούς του λόγους. Δεν διοικείς όμως και δεν αποφασίζεις με βάση τα social media και τις φήμες» συμπλήρωσε η ίδια.
«Θα σταθούμε δίπλα σε όσους θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε τους μάρτυρες. Να αισθανθούν ασφαλείς να μιλήσουν. Να έρθει επιτέλους η κάθαρση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.
Η σύλληψη
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μετέβη στη ΓΑΔΑ, συνοδεία του δικηγόρου του, προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Στη λίγη ώρα που παρέμεινε εκεί πληροφορήθηκε πως δεν υπάρχει και στη συνέχεια αποχώρησε. Αργότερα ομως μετέβη εκ νέου στην Ασφάλεια και συνελήφθη καθώς είχε εκδοθεί το ένταλμα, μετά και την έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτόδικων.
Η ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αφού συνέλεξε σειρά καταθέσεων από θύματα και ανθρώπους που είχαν γνώση για περιστατικά που σχετίζονται με τις καταγγελίες. Σε βάρος του σκηνοθέτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.
Η υπερασπιστική γραμμή που προκάλεσε αντιδράσεις
Το βράδυ της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Κούγιας, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι δέχθηκε την εντολή του Δημήτρη Λιγνάδη να τον υπερασπιστεί στην απολογία του την Τετάρτη, ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας.
Και μπορεί αρχικά να τόνιζε πως θα υπερασπιστεί από κοινού τον σκηνοθέτη και ηθοποιό με τον συνάδελφό του, Νίκο Γεωργουλέα, ωστόσο στην συνέχεια υπήρξε… ανατροπή. Ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε εξαρχής τον ηθοποιό-σκηνοθέτη, Νίκος Γεωργουλέας, ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν από κοινού με τον Δημήτρη Λιγνάδη να λύσουν την συνεργασία τους.
Ο Δ. Λιγνάδης, απολογήθηκε στον ανακριτή, για πολλές ώρες από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Προηγουμένως, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, είχε δώσει το περίγραμμα της υπερασπιστικής γραμμής του εντολέα του, μιλώντας για ακραίους/ επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, απειλώντας με μηνύσεις τους… μηνυτές, ενώ κατέθεσε ένσταση για ακυρότητα της διαδικασίας, υποστηρίζοντας πως η ανακρίτρια ήταν προκατειλημμένη από το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα εναντίον του, καθώς και ότι η γυναίκα που με τη μαρτυρία της οδήγησε στη σύλληψη του είναι εμμονική.
Οι ισχυρισμοί Λιγνάδη δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα
Ανακρίτρια και εισαγγελέας με απόφασή τους έκριναν προσωρινά κρατούμενο τον σκηνοθέτη για το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, του βιασμού κατά συρροή.
Ο κατηγορούμενος εξερχόμενος από το γραφείο της ανακρίτριας, μετά το τέλος της απολογίας του, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους και αποχώρησε αμίλητος.
Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες.
Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.
Δύο από αυτούς ωστόσο άδειασαν τον Δημήτρη Λιγνάδη και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεση και αγνοούν τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Αποτέλεσμα; μετά την απολογία του, ο Δημήτρης Λιγνάδης, κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως.
- Ποινή πέντε θέσεων για Φερστάπεν στο grand prix του Σάο Πάουλο
- Λάρισα: Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων με δύο νεκρούς 35 και 65 ετών – Χαροπαλεύει ακόμα ένας 65χρονος
- Πλημμύρες στη Βαλένθια: Συγκλονιστικό βίντεο – Μέσα σε μισή ώρα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
- Striptease ξανά! H Ντέμι Μουρ ψηφίζει Κάιλι Τζένερ για το Halloween
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Χαμός και στη Νυρεμβέργη για τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού (pics)