Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ένας χρόνος πανδημία – Μόνη ελπίδα τα εμβόλια

Κοροναϊός : Ένας χρόνος πανδημία – Μόνη ελπίδα τα εμβόλια

Ένας χρόνος από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται στο κόκκινο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα χαρακώματα και τους περισσότερους πολίτες να βλέπουν το εμβόλιο ως τη μόνη ελπίδα σωτηρίας.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μία Ελληνίδα, 38 ετών, που είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Βόρεια Ιταλία, μια περιοχή που είχε ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από το νέο κοροναϊό Covid-19.

Ένα χρόνο μετά, η χώρα μας μετρά περισσότερα από 186.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 6.410 θανάτους, 371 διασωλημένους συμπολίτες μας στις ΜΕΘ και το 60% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Μοναδικό φως στο τούνελ, παρά τα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα, αποτελεί ο εμβολιασμός. Και αυτός, όμως, γίνεται – παγκοσμίως – αργά και… βασανιστικά, καθώς δεν επαρκούν τα εμβόλια που έχουν φτιάξει οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να αποκτήσει ο παγκόσμιος πληθυσμός την πολυπόθητη ανοσία. Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς, ωστόσο, την ταχύτητα-ρεκόρ με την οποία αναπτύχθηκαν τα υπάρχοντα εμβόλια και, ίσως, αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για όσους πολίτες δεν εμπιστεύονται, όχι τόσο την αποτελεσματικότητά τους έναντι του ιού, όσο τις πιθανές παρενέργειες –βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – στον ανθρώπινο οργανισμό. Το θετικό, πάντως, είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων – αλλά και της ανθρωπότητας – δηλώνει αποφασισμένη να κάνει το εμβόλιο.

Η Ελλάδα-παράδειγμα του 2020

Παράδειγμα επιτυχίας θεωρήθηκε η χώρα μας το 2020, όταν λίγες ημέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε – σε πρώτη φάση – να κλείσει τα σχολεία (11 Μαρτίου) και, τελικά, να επιβάλει καραντίνα, το πρώτο μας lockdown, στις 23 Μαρτίου. Πολλοί αντέδρασαν τότε, γιατί θεώρησαν υπερβολική την απόφαση. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι η έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων απέδωσε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα, τους λιγότερους θανάτους και το μικρότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών από κοροναϊό στις ΜΕΘ.

Φυσικά, πρωταρχικό ρόλο έπαιξε η πρωτοφανής πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες στα περιοριστικά μέτρα – κάτι που δεν είχε να κάνει και τόσο με την κυβερνητική καμπάνια περί «ατομικής ευθύνης»… Ξένα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, εγκωμίαζαν τους, συνήθως, «απείθαρχους» Έλληνες για την παραδειγματική τους πειθαρχία!

ΕΣΥ: Προσλήψεις και εθελοντές

Την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η καραντίνα, στις 23 Μαρτίου, ξεκίνησε και η καμπάνια μέσω του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη εθελοντών στο ΕΣΥ. Είχαν προηγηθεί τα επίμονα αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων των υγειονομικών, αλλά και των κομμάτων σύσσωμης της αντιπολίτευσης, για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με εξοπλισμό και, κυρίως, με προσωπικό.

Η κυβέρνηση είχε τότε ενημερώσει για το πώς προχωρούσαν οι 2.000 προσλήψεις προσωπικού που είχε εξαγγείλει, με την αντιπολίτευση αλλά και συνδικαλιστικούς φορείς να υποστηρίζουν για καιρό ότι «αυτές οι προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ».

Το άνοιγμα του τουρισμού

Την 1η Ιουλίου του 2020 και ενώ η πρώτη καραντίνα είχε λάβει τέλος στις 4 Μαΐου, αποφασίστηκε το άνοιγμα του τουρισμού – βασική πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε ήδη πληγεί με το κλείσιμο των καταστημάτων. Άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό – δεν ήταν και πολλοί, εξάλλου – και ταυτόχρονα παρατηρήθηκαν και οι πρώτοι ατυχείς χειρισμοί στη διαχείριση της τουριστικής κίνησης, ως προς την προστασία από τον κοροναϊό. Για παράδειγμα, πρώτα επιτρέψαμε στους Βρετανούς να έλθουν, μετά τους το απαγορεύσαμε για μερικές ημέρες ακόμη και ενώ εκείνοι ήταν έξαλλοι γιατί είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια, τελικά, ανοίξαμε τα σύνορά μας και γι’ αυτούς. Παράλληλα, άνοιξαν τα βόρεια σύνορα της χώρας, από όπου μπήκαν οδικώς οι Βαλκάνιοι γείτονές μας για τουρισμό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αρχίσει να ανεβαίνει.

Ωστόσο, το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναπόφευκτο να φέρει και άνοδο των κρουσμάτων. Με λίγα λόγια, ήταν ένα τίμημα που κρίθηκε ότι έπρεπε να πληρώσουμε για να πάρει πάλι μπρος η οικονομία. Έτσι, μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, η κυβέρνηση δεν έβλεπε ακόμα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown.

Το δεύτερο κύμα του Φθινοπώρου και το καθυστερημένο lockdown

Από τις αρχές του Φθινοπώρου και μετά, όμως, έγινε ξεκάθαρο ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και η Ελλάδα, δεν κατανόησε εγκαίρως την αναζωπύρωση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να εισέλθουμε σε ένα δεύτερο κύμα, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα επιθετικό και ένα νέο lockdown – κάποια στιγμή και, για την ακρίβεια στις 7 Νοεμβρίου – θεωρήθηκε μονόδρομος.

Σήμερα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και αναγνωρίζοντας, φυσικά, τα διλήμματα ως προς την οικονομική και επαγγελματική επιβίωση των Ελλήνων και της οικονομίας, μάλλον είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι αργήσαμε.

Και αυτό, καθώς προηγήθηκε ένα τρίμηνο με σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησε, πρώτα, στην απόφαση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις 3 Νοεμβρίου του 2020 και λίγες ημέρες μετά, στις 7 του μήνα, στο δεύτερο lockdown. Μάλιστα, στις 12 Νοεμβρίου είχα φτάσει στο αποκορύφωμα της πανδημίας για την Ελλάδα, με πάνω από 3.300 κρούσματα, ενώ στις 14 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ξεπεράσαμε τους 1.000 θανάτους λόγω κοροναϊού (1.035).

Το Δεκέμβριο υπήρξε μία ύφεση κρουσμάτων, με το 2020 να κλείνει αισιόδοξα καθώς τα πρώτα εμβόλια της Pfizer είχαν φτάσει στη χώρα μας – ανήμερα Χριστουγέννων – και οι εμβολιασμοί επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου, με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Φεβρουάριος 2021: Συνεχείς παρατάσεις της καραντίνας – Η χώρα στο κόκκινο

Στις αρχές Φεβρουαρίου, αρχίζει ξανά να εμφανίζεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, η οποία οδήγησε στην ανακοίνωση 2.147 κρουσμάτων στις 23 του μήνα. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά, από τις 2 Δεκεμβρίου 2020, που κατεγράφησαν στη χώρα μας πάνω από 2 χιλιάδες κρούσματα.

Έτσι κι αλλιώς, ο νέος χρόνος μάς βρήκε με καταστήματα που έκλεισαν – στις 4 Ιανουαρίου – για δύο εβδομάδες, στη συνέχεια άνοιξαν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιορισμό πέρα από τις γνωστές προφυλάξεις, φυσικά, για να περάσουμε στις μεθόδους του click-away, του click in shop και των τηλεφωνικών παραγγελιών και, τελικά, να ξανακλείσουν, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση στα χαρακώματα

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει σήμερα – με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση – μια νέα παράταση του καθολικού lockdown στην Αττική για – τουλάχιστον – μία εβδομάδα, αλλά και το «κοκκίνισμα» πολλών περιοχών της χώρας, η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας.

Εξάλλου, πρόσφατα στη Βουλή, ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς η ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως κάνει όχι μόνο ό,τι μπορεί, αλλά και ακόμα παραπάνω…

Η κατάσταση του συστήματος υγείας, πάντως, δείχνει να φτάνει σιγά-σιγά στο μη περαιτέρω, ενώ παραμένει ζητούμενο για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανικανότητα, ολιγωρία και ψέματα»

Παράλληλα, αμφισβητούν ανοιχτά τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, με πρώτη την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «ένα χρόνο μετά, αντιμετωπίζει την πανδημία με ανικανότητα, ολιγωρία και ψέματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το σύστημα υγείας «βρίσκεται στα όριά του και έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό», ενώ γιατροί, νοσοκόμοι και διοικητικοί υπάλληλοι «είναι αντιμέτωποι με το burn out» και παράλληλα οι ιδιωτικές κλινικές δεν επιτάσσονται, τη στιγμή που η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο, «ενώ το Υπουργείο αρνείται ακόμα και τώρα τη συνταγογράφηση των τεστ (σ.σ. κοροναϊού)».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κυβερνητική «άρνηση» λήψης μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας – να πούμε, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό επιβάλει την εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο, ενώ έχει ζητήσει το ίδιο και από τον ιδιωτικό τομέα για το 50% των εργαζομένων, κάτι που δεν εφαρμόζεται ιδιαίτερα από επιχειρήσεις και εργοδότες.

«Μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα, ο τουρισμός άνοιξε ‘’ανέμελα’’, επίσης χωρίς σχέδιο και πραγματικούς ελέγχους, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αβοήθητοι και ήδη το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο».

Ένα χρόνο μετά, το μάθημα της πανδημίας, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, είναι ξεκάθαρο: «Στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και οικονομική στήριξη της κοινωνίας. Για να νικήσει η ζωή!».​

ΚΙΝΑΛ: «Παίρνετε άριστα στην επικοινωνία»

Ένα χρόνο μετά και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία «ως  πρωτοεμφανιζόμενο γεγονός», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει στελεχώσει επαρκώς το ΕΣΥ, προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις εξάρσεις της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «αντιμετωπίζει τις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό»

Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «παίζει» με τους αριθμούς, «προσπαθώντας να δημιουργήσει μία πλασματική εικόνα επάρκειας κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνιμη επιλογή της είναι η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ για τις υπόλοιπες νόσους σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19, αποδυναμώνοντας κλινικές και τμήματα  των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, αφήνει τον ιδιωτικό τομέα αμέτοχο στη μάχη κατά της πανδημίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι έχει κάνει «ελάχιστες ενέργειες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με προσωπικό και υποδομές», καθώς και ότι «καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για τον άμεσο εμβολιασμό κατά του COVID-19, αλλά η πραγματικότητα τις διαψεύδει». Το ΚΙΝΑΛ, πάντως, βάζει «άριστα» στην κυβέρνηση για την «επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας χωρίς ουσία».

ΚΚΕ: «Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας»

Ο Περισσός αναδεικνύει το γεγονός πως, εδώ και ένα χρόνο, «αποδεικνύεται», όπως υποστηρίζει, ότι η πραγματική και σοβαρή διασπορά «γίνεται στους χώρους δουλειάς,  στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, χώροι, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης», σημειώνει, «έχουν αφεθεί στη μοίρα τους».

Το ΚΚΕ, μάλιστα, επισημαίνει ότι καμιά παράταση του lockdown από μόνη της «δεν μπορεί να “γεννήσει” μέτρα προστασίας, κλίνες ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που, μαζί με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, μπορούν να  αποτρέψουν την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων».

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024