Παπαευαγγέλου: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα – Πολλές μικρές «πυρκαγιές» στη χώρα
«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η καθηγήτρια για το lockdown στην Αττική.
Τη δυσμενή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας «ζωγράφισε» αδρομερώς η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, τονίζοντας ότι το lockdown – ειδικά στην Αττική – δεν έφερε την επιθυμητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και έτσι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα.
Αρνητικά στοιχεία από την περασμένη εβδομάδα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα.
Κατά μέσο όρο, παρατηρούνταν 1.590 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζεται σε 56 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του ιού.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ με 230 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 καθημερινά κατά μέσο όρο.
Σήμερα, νοσηλεύονται 2.540 ασθενείς με κροοναϊό. Το 53% εξ αυτών είναι άτομα άνω των 60 ετών. Ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις ανθρώπους που είναι σε νοσοκομείο είναι 45 με 65 ετών και αρκετοί από αυτούς είναι διασωληνωμένοι.
Τέλος, καταγράφηκε μικρή αύξηση στους θανάτους, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
«Καμπανάκι» για Αττική
Όσον αφορά στον «μεγάλο ασθενή», την Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID φτάνει το 88%.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στον Πειραιά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 1.000 ενεργά κρούσματα.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρατηρείται σταθεροποίηση με μικρή αύξηση, ενώ παραμένει η σημαντική επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας.
«Όχι» σε άρση του lockdown
H Bάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εξάρσεις – «πυρκαγιές», όπως είπε χαρακτηριστικά – του ιού σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες θεωρούνται οι συναντήσεις σε σπίτια, οι εργασιακοί χώροι και οι κλειστές δομές.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα.
«Δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, περιμέναμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης», παραδέχτηκε η καθηγήτρια για το lockdown στην Αττική.
Πρόσθεσε ότι για αυτό ευθύνονται ο κακός καιρός, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διασπορά του ιού και τα πολλά μεταλλαγμένα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 μεταλλαγμένα στελέχη έχουν απομονωθεί στην επικράτεια και ως γνωστόν οι παραλλαγές του κοροναϊού μεταδίδονται πιο εύκολα.
Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε τέλος ότι το τωρινό lockdown δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο αυτό της άνοιξης του 2020.
Ένας χρόνος κοροναϊός
Η καθηγήτρια ενθυμήθηκε και την «επέτειο» ενός έτους του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα μας.
«Ας αναλογιστούμε πόσα περάσαμε, πόσους χάσαμε, πόσο άλλαξε η ζωή μας, πόσα μάθαμε για τον κοροναϊό και εμάς τους ίδιους», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, δίνοντας μια νότα αισιοδοξία, ανέφερε ότι γνωρίζουμε πλέον πολλά για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, πώς να προστατευτούμε από αυτόν και φυσικά έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο.
Αναφέρθηκε τέλος και σε μια μελέτη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υπήρξε 94% μείωση της πιθανότητας για ασυμπτωματική λοίμωξη και 92% μείωση για σοβαρή λοίμωξη.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό