Η σιωπή της κυβέρνησης «γεννά» νέες Μόριες
Το μικρό προσφυγόπουλο βρήκε φρικτό θάνατο από την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο παλιό εργοστάσιο όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η πυροσβεστική άργησε περισσότερο από μια ώρα να φτάσει στο σημείο, από τη στιγμή που εκλήθη.
Ο μικρός Jwan Mustafa, ένα μικρό αγόρι κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του μαζί με την οικογένεια του στο καμπ της Θήβας.
Το βράδυ όμως της 23ης Φεβρουαρίου, μια φωτιά που ξέσπασε στη δομή κατέστη μοιραία για το 4,5 ετών αγοράκι (αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 6 ετών).
Το μικρό προσφυγόπουλο βρήκε φρικτό θάνατο από την πυρκαγιά η οποία ξέσπασε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο παλιό εργοστάσιο όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η πυροσβεστική άργησε περισσότερο από μια ώρα να φτάσει στο σημείο, από τη στιγμή που εκλήθη.
Σύμφωνα με ενημέρωση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο απωθήθηκαν από τους πρόσφυγες και στη συνέχεια, με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησαν να επιχειρούν.
Την ανακοίνωση ωστόσο διαψεύδουν πρόσφυγες , οι οποίοι όπως καταγγέλλουν στο pishti-news, η πυροσβεστική άργησε περίπου μια ώρα μέχρι να φτάσει στο σημείο.
Μάλιστα αναφέρουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι προπηλάκισαν το όχημα της πυροσβεστικής όταν έφτασε στο σημείο, αλλά , αντιθέτως, καλούσαν συνεχώς την υπηρεσία για να στείλουν άμεσα δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η φωτιά είχε ήδη σβήσει όταν η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, καθώς οι πρόσφυγες της δομής προχώρησαν στην κατάσβεσή της με μέσα πυρασφάλειας και ρίχνοντας νερό.
Το νεκρό προσφυγόπουλο έβγαλαν μόνοι τους οι πρόσφυγες, απανθρακωμένο, από το καμένο κτίριο.
Μια μέρα μετά γίνεται γνωστή μια ακόμα τραγική ιστορία, η οποία έλαβε χώρα στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.
Μια 26χρονη Αφγανή, μητέρα και έγκυος στον όγδοο μήνα, περίμενε ότι ο εγκλεισμός της στο νησί έφτασε στο τέλος του, καθώς της είχε γίνει γνωστό πως θα μετεγκατασταθεί στη Γερμανία.
Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και κατηγορείται για… εμπρησμό
Η γυναίκα, αναγνωρισμένη πρόσφυγας, επρόκειτο να αναχωρήσει την περασμένη Τετάρτη για τη Γερμανία, όμως την τελευταία στιγμή της έγινε γνωστό ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.
Απελπισμένη πια, το πρωί της περασμένης Κυριακής έβγαλε τα παιδιά της από τη σκηνή και αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενη.
Χάρη στην παρέμβαση υπαλλήλων του ΚΥΤ και άλλων αιτούντων άσυλο που διαμένουν εκεί η φωτιά σβήστηκε, ενώ η 26χρονη μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν κρούσει ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα για την ψυχική υγεία των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας.
Παρά αυτές τις εκκλήσεις ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν να στείλουν την 26χρονη το εδώλιο, η οποία πλέον κατηγορείται για εμπρησμό και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.
Σήμερα, αφέθηκε ελεύθερη με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και με μόνο περιοριστικό όρο, αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Μιλώντας στον βρετανικό Guardian, η δικηγόρος της ανέφερε πως κατά την απολογία της η 26χρονη ήταν βαθιά στρεσαρισμένη, ενώ δυσκολευόταν να φέρει στην μνήμη της όσα εκτυλίχθηκαν.
«Όταν της είπαν ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει, η αγωνία και η απογοήτευσή της ήταν τέτοια που προσπάθησε να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο Νίκος Τριαντάφυλλος, ένας ανακριτής δικαστής που διεξήγαγε μια πρώτη έρευνα για την υπόθεση.
«Η ψυχική υγεία των προσφύγων έχει αποδεκατιστεί φέτος, μετά από καταστροφικές πυρκαγιές στη Λέσβο και τη Σάμο, τον κοροναϊό και τους περιορισμούς lockdown που έφερε μαζί του και τη μετάβαση σε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής στη Λέσβο, το οποίο δεν παρέχει αξιοπρεπή συνθήκες διαβίωσης. Οι ψυχολόγοι του IRC μου έχουν πει πώς οι άνθρωποι έχουν περιοριστεί να παραμείνουν μέσα σε στρατόπεδα που είναι βρώμικα και επικίνδυνα, στέκονται στην ουρά για φαγητό και κοινόχρηστες τουαλέτες και έχουν λίγο χώρο για να κάνουν πρακτικές υγιεινής» είχε τονίσει η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια του IRC Ελλάδας.
- Το Πολυτεχνείο, η Δικτατορία, η Κύπρος και η Μεταπολίτευση
- Το «δηλητηριώδες» πάρτι της Γκρέις Κέλι για τα 40 της – Καλεσμένοι μόνο όσοι ανήκαν στο ζώδιο του Σκορπιού
- Νυρεμβέργη για τη ρήτρα του Τζίμα: «Θα εξαρτηθεί από το τι θέλει ο παίκτης»
- Το κοινοβουλευτικό crash-test του ΠΑΣΟΚ από τη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Ανδρουλάκης για Πολυτεχνείο: Οι μέρες του Νοέμβρη του ’73 ήταν ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής επανόδου