Το φως κάνει καλό στην ψυχική υγεία
Επιστήμονες βρήκαν ότι το φως της ημέρας επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τη διάθεση και την κοινωνικότητά μας.
Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας, σύμφωνα με νέα έρευνα με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience, δείχνουν ότι η έκθεσή μας στο φως κατά διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλό μας, οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσής μας.
Αντιστοιχώντας το φως με τη διάθεση
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του φωτός της ημέρας στους υποδοχείς οπιοειδών, δηλαδή στους υποδοχείς χημικών ενώσεων οι οποίες προκαλούν ευφορία. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια. Τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε συνθήκες όπου άλλαζε μόνο το φως της ημέρας. Παράλληλα, στους 204 εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα χορηγήθηκαν μικρές δόσεις ραδιενεργών μορίων τα οποία προσδένονται στους υποδοχείς οπιοειδών.
Η συμπεριφορά αυτών των μορίων μελετήθηκε με τη χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μία τεχνική ακτινοδιάγνωσης η οποία επιτρέπει μεταξύ άλλων την παρατήρηση μεταβολικών διαδικασιών στο σώμα. «Στην έρευνα παρατηρήσαμε ότι ο αριθμός των υποδοχέων οπιοειδών εξαρτάται από τη χρονική στιγμή στην οποία απεικονίστηκε ο εγκέφαλος», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης Λίχουα Σαν, συμπληρώνοντας ότι «οι αλλαγές είναι πιο εμφανείς στις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τα συναισθήματα και την κοινωνικότητα». Παράλληλα με την αλλαγή στον αριθμό των υποδοχέων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης αρνητικών συναισθημάτων είναι μικρότερη το καλοκαίρι.
Ο ρόλος του φωτός σε μορφές κατάθλιψης
Όπως σημείωσε ο ίδιος ερευνητής, οι αλλαγές στον αριθμό των υποδοχέων οπιοειδών οι οποίες συναρτώνται από το ποσό του φωτός στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι, ενδέχεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, μία μορφή κατάθλιψης η οποία εξαρτάται από την εποχή.
«Τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του εγκεφάλου οι οποίοι εμπλέκονται στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» σημείωσε από τη μεριά του ο ερευνητής και επικεφαλής της δημοσίευσης Λώρι Νουμένμα. Η έρευνα έδειξε ότι συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα την περίοδο του χειμώνα όπου το σκοτάδι καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τις έρευνες σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να μελετήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τέτοιου είδους μηχανισμούς.
- Καραμέρος: Το τελευταίο αυτογκόλ της χρονιάς το έβαλε το ΠΑΣΟΚ – Ελπιδοφόρο το 2025 για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Φυσικό αέριο: Σε κρίσιμο σημείο η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για την διαμετακόμιση του
- Τούρκικη μαφία: Τρεις συλλήψεις και 20 προσαγωγές σε αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Μεταγραφή για το Περιστέρι: Ανακοίνωσε τον Τσαντ Μπράουν
- Η Τζαμίλα Τζαμίλ για το Ozempic: Όσες έχουμε παλέψει με διατροφικές διαταραχές, είναι δύσκολο να το βλέπουμε
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου