Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία και αγνοεί τις διερευνητικές επαφές
Στην εποχή των επιθετικών ενεργειών έχει επιστρέψει η Τουρκία. Αντί ημερομηνιών για την πραγματοποίηση των διερευνητικών βγάζει το Τσεσμέ για παράνομες έρευνες στο Αιγαίο, επιδίδεται σε υπερπτήσεις, ενώ πραγματοποιεί μεγάλη άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα»
Στην εποχή των προκλήσεων και των επιθετικών ενεργειών έχει επιστρέψει η Τουρκία η οποία αντί απάντησης στις ελληνικές προτάσεις για νέες ημερομηνίες πραγματοποίησης των διερευνητικών επαφών επιδίδεται σε έρευνες στο Αιγαίο με παράνομες Navtex και εναέριες παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ενώ πραγματοποιεί μεγάλη άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».
Το σύνδρομο Παβλόφ
Σε ναυαρχίδα των νέων τουρκικών προκλήσεων που γυρίζουν το χρόνο στο τεταμένο κλίμα του προηγούμενου φθινοπώρου αναδεικνύεται το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» το οποίο ξαναβγήκε σήμερα το μεσημέρι με προορισμό την περιοχή ερευνών ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη και Σκύρο.
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνέχισε σήμερα τον πόλεμο νεύρων με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά Παναγιά, Οινούσσες και Αγαθονήσι. Είχαν προηγηθεί χτες 30 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Επιπλέον δε, από χτες 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, η Τουρκία πραγματοποιεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», με τη συμμετοχή, σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές ανακοινώσεις, 87 πλοίων, 27 αεροσκαφών, 20 ελικοπτέρων και πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Ουσιαστικά η Άγκυρα περνάει σε φάση κλιμάκωσης των προκλήσεων. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα εμφανίζεται να επιχειρεί να υποβαθμίσει αυτές τις προκλήσεις, εκτιμώντας ότι η Τουρκία είτε επιδιώκει να ωθήσει σε ναυάγιο τις διερευνητικές επαφές ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα είτε επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε ένα επεισόδιο που ενδεχομένως οδηγήσει στο τραπέζι των συζητήσεων κάτω από δυσμενέστερους όρους για τη χώρα μας.
Ο Νίκος Δένδιας σήμερα από το βήμα της Βουλής τόνισε με νόημα πως η Ελλάδα «αντιδρά όπως και όταν πρέπει και όχι όπως και όταν το επιθυμεί η Τουρκία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε «προφανείς λόγους» ακόμα και για μαθητές του δημοτικού.
«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ».
«Γαλάζια Πατρίδα»
Είχαν προηγηθεί στο φόντο των ερευνών του Τσεσμέ και των παραβιάσεων και υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Είμαστε αποφασισμένοι και άξιοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην “Γαλάζια Πατρίδα” συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η άσκηση συνεχίζεται με επιτυχία» τόνισε ο Χ. Ακάρ.
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέμεινε στα περί δήθεν παρενόχλησης του τουρκικού ερευνητικού πλοίου από ελληνικά F-16 και με θράσος επιτέθηκε στην Ελλάδα κατηγορώντας την ότι η δική της στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας!
«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία» είπε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε:
«Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και –δόξα τον Αλλάχ- άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».
Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ζήτησε τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ για να διαμορφωθούν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιορίστηκε να δηλώσει μετά την τηλεδιάσκεψη ότι το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Υπέρ του τουρκολιβυκού συμφώνου ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε διπλωματικό επίπεδο και ιδίως στο μέτωπο της Λιβύης υπάρχουν εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης υπεραμύνθηκε του τουρκολιβυκού συμφώνου που είχε υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης και μάλιστα τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με το νέο ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Λιβύη, Jan Kubis, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική διαδικασία και ζήτησε δια ζώσης συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Νέος οδικός χάρτης
Παράλληλα ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο και Ρώσο ομολόγους του, Σάχεμ Σούκρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.
«Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης θεωρεί καλή συμφωνία το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Νέος οδικός χάρτης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας,με απουσία της χώρας μας. Η κυβέρνηση φαίνεται να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Η διαμόρφωση εθνικού μετώπου προϋποθέτει εθνική στρατηγική» σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
- ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου με πιστόλι φωτοβολίδων κοντά στο Καπιτώλιο
- Δυτική Αχαΐα: Φωτιά κοντά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς
- Megasports: Οι νέοι είναι εδώ
- ΗΠΑ: Μαζί με τον Μασκ θα περάσει τη νύχτα των εκλογών ο Τραμπ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ελληνοτουρκικά σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ
- Η Αμερική σε εμφύλιο πόλεμο