Εντυπωσιακή αύξηση: Η αγορά των startups μεγάλωσε 23 φορές μέσα σε 10 χρόνια
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την δύναμη και τις προοπτικές μιας νέας αγοράς έτσι όπως παρουσιάζονται στη μελέτη του αναλυτή του Marathon VC Χρήστου Γαστεράτου.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Τα μεγέθη και οι συγκρίσεις τους μέσα στο χρόνο έχουν σε κάθε περίπτωση μια ιδιαίτερη σημασία αλλά και αξία για την αγορά και τους φορείς της– και αυτό γιατί αποκαλύπτουν την δυναμική που έχει μια αγορά και πολύ περισσότερο ορίζουν ή προδιαγράφουν τις προοπτικές της το επόμενο χρονικό διάστημα συνεκτιμώντας βεβαίως και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Διαβάζοντας την εμπεριστατωμένη μελέτη του επίμονου data miner Χρήστου Γαστεράτου, αναλυτή του Marathon VC, για την αγορά της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, συγκράτησα ένα στοιχείο που προκύπτει από μια σύγκριση και δείχνει τα …χιλιόμετρα που έχουν διανύσει οι startups και μαζί τους, το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.
Το στοιχείο: «Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε ελληνικές startups ανά έτος μεγάλωσε 23 φορές, από 51 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020». Το επαναλαμβάνω: 23 φορές πάνω, 23 φορές μεγαλύτερη. Το 2010 θεωρείτε από αρκετές πλευρές σαν το χρονικό σημείο μηδέν για την εκκίνηση της ελληνικής αγοράς που αρχίζει να εμφανίζεται και να αποκτά ορατότητα στο πεδίο της κοινής γνώμης αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.
Μετά από 10 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος οι ελληνικές startups, σύμφωνα με τα ευρήματα και την αξιολόγηση τους από τον Γαστεράτο, «χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά».
Η μελέτη, όπως αναφέρει ο Χρήστος Γαστεράτος, «καταγράφει την εξέλιξη της βιομηχανίας από το 2010 και έπειτα, χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως επενδυτικούς γύρους, εξαγορές, εισαγωγές στο χρηματιστήριο και σχετικά στατιστικά για κάθε εταιρεία τεχνολογίας με Έλληνα ιδρυτή ανά τον κόσμο. Αυτό άλλωστε είναι και το κριτήριο που ακολουθούμε για τον ορισμό του όρου ελληνική startup».
6 δισ. δολάρια χρηματοδότηση
Η μελέτη κατέγραψε 608 ελληνικές startups που έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω 927 επενδυτικών γύρων από 790 επενδυτές μεταξύ 2010 και 2020. Επιπλέον, κατά το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 84 εξαγορές και 8 εισαγωγές στο χρηματιστήριο.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε ελληνικές startups ανά έτος μεγάλωσε 23 φορές, από 51 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος οι ελληνικές startups χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά.
Ακολουθεί μια σύνοψη της συνολικής μελέτης – εδώ ολόκληρο το κείμενο της, https://marathon.vc/blog/i-viomixania-ton-ellinikon-startups-se-arithmoys-ependyseis-and-eksagores- , μια σύνοψη από τον ίδιο τον Χρήστο Γαστεράτο: «Τα τελευταία τρία χρόνια, το συνολικό ποσό που επενδύεται σε ελληνικές startups αγγίζει το 1 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, με μέγιστο αριθμό περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούν εταιρείες σε μετέπειτα στάδια ανάπτυξης (Series A και Growth), γεγονός που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ωρίμανσης της βιομηχανίας των ελληνικών startups.
Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε startups με βάση την Ελλάδα. Ο όγκος των επενδύσεων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τριετία και επταπλασιαστεί συγκριτικά με άλλα τρία χρόνια πριν. Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστεί. Τα παραπάνω μεγέθη πιστοποιούν το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική βιομηχανία των startups.
Μεταξύ 2010 και 2020, 84 ελληνικές startups εξαγοράστηκαν και άλλες 8 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Ο αριθμός των εξαγορών, από μία που υπήρξε το 2010, έφτασε τις 18 το 2019 και τις 14 το 2020.
Σήμερα, η βιομηχανία των ελληνικών startups είναι πιο ώριμη από ποτέ. Το επενδυτικό και αγοραστικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, τα μεγαλύτερα venture capital funds επενδύουν όλο και πιο συχνά και οι σπουδαιότερες εταιρείες τεχνολογίας αγοράζουν αυξανόμενο αριθμό ελληνικών startups. Ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης αποτελεί πλέον πραγματικότητα!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις