Ενεργοποιείται ο κόκκινος σχεδιασμός για το ΕΣΥ – Τέσσερα μέτρα ανάσα πριν «διασωληνωθούν» οι ΜΕΘ
Η αύξηση των νοσηλειών, των ύποπτων και βαρέων περιστατικών αλλά και η πληρότητα στις ΜΕΘ, η οποία αγγίζει το 91% οδήγησε την συντονιστική επιτροπή επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας SARS-Cov 2, η οποία είχε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές καθώς όπως ήταν αναμενόμενο η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική οδήγησε στην αύξηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας και κατ΄επέκταση στην επιπλέον πίεση του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» από την περασμένη εβδομάδα.
Η αύξηση των νοσηλειών, των ύποπτων και βαρέων περιστατικών αλλά και η πληρότητα στις ΜΕΘ, η οποία αγγίζει το 91% οδήγησε την συντονιστική επιτροπή επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας SARS-Cov 2, η οποία είχε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές
Η ανάγκη για «εκτόνωση» των νοσοκομείων αναφοράς από περιστατικά non-covid, αλλά και η επείγουσα εξασφάλιση απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή ο «κόκκινος σχεδιασμός».
«Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή παροχή βοήθειας στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο ώστε να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά γρήγορα και με ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου στο in.gr, τονίζοντας πως η επιτροπή παρακολουθεί στενά όλα τα δεδομένα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Να σημειωθεί πως οι υγειονομικές αρχές είχαν λάβει ήδη μέτρα για τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο σε μία δυναμική κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία λόγω covid, απαιτούνται και νέα δυναμικά μέτρα.
Πρώτο μέτρο: Θα δοθούν εξιτήρια σε ασθενείς και το Σαββατοκύριακο
Προκειμένου να απελευθερωθούν πολύτιμες κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ασθενείς αναμένεται να λάβουν εξιτήρια κατ΄εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο.
Τονίζεται πως τα εξιτήρια ασθενών δεν δίνονται τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις εργάσιμες μέρες, δηλαδή τις Δευτέρες. Ωστόσο προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος οι γιατροί θα μπορούν να δώσουν εξιτήριο σε ασθενείς (που θα έπαιρναν ουσιαστικά εξιτήριο τη Δευτέρα) σήμερα και αύριο, τηρούμενων ασφαλώς όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων.
Μέτρο Δεύτερο: Παραχώρηση 70 επιπλέον κλινών ΜΕΘ
Στην προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 θα συμβάλλουν κι άλλο τα νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.
Μέτρο τρίτο: Και οι ιδιωτικές κλίνες στη μάχη
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.
Μέτρο τέταρτο: Ένταξη του ΝΙΜΤΣ στο κόκκινο σχεδιασμό
Ακόμη ένα μέτρο που προέκυψε από την σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής είναι και η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στον λεγόμενο «κόκκινο σχεδιασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες με σκοπό να λαμβάνει περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας, ώστε αυτά να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με κοροναϊό.
Ρεκόρ διακομιδών και περιστατικών αυτή την εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πιεστική ειδικά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα οποία μοιράζονται τα αυξημένα περιστατικά Covid.
Εκτιμάται πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν ημερησίως 110 διακομιδές περιστατικών σε νοσοκομεία και ακόμη 40 με 50 ύποπτα περιστατικά.
ΜΕΘ τέλος στο Σωτηρία
Σε καθεστώς… συναγερμού το Νοσοκομείο Σωτήρια, όπου πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο Σωτηρία βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής ασφυξίας αφού και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς είναι κατειλημμένα.
Όλα αυτά την ώρα που νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.630 νέες μολύνσεις από τον κοροναϊό τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την διασπορά τους μάλιστα να είναι ξανά εκτεταμένη και την Αττική να δεινοπαθεί (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τον γεωγραφικό χάρτη των νέων κρουσμάτων).
«Στενάζουν» και Ευαγγελισμός – Αττικό
Την ίδια ώρα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι δύο με την πιθανότερη εκτίμηση να είναι ότι θα καλυφθούν άμεσα κι αυτά.
Νέα παράταση του lockdown φέρνει η πίεση στο ΕΣΥ
Υπενθυμίζεται πως λόγω της πρωτοφανούς πίεσης στο ΕΣΥ, η επόμενη εβδομάδα βρίσκει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη, η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου, στο σπίτι.
Πάντως οι περισσότεροι από τους ειδικούς ζητούν παράταση του lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου.
Οι ειδικοί προβληματίζονται με την αυξημένη διασπορά του κοροναϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά.
Από την άλλη, η διασπορά του ιού στα σπίτια συμβαίνει είτε επειδή κάποιος μεταφέρει τον κοροναϊό από την εργασία του, είτε από τις συγκεντρώσεις που συχνά-πυκνά λαμβάνουν χώρα σε σπίτια. Αυτό οι ειδικοί, για παράδειγμα, θέλουν να αποφύγουν την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα.
Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά ανέφερε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού.
Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί εκ νέου τόσο η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κοροναϊού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις