ΑΝΙΜΑ : Ο σύλλογος που περιθάλπει την άγρια ζωή της Αττικής
Παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας και τις επιπλέον δυσκολίες της πανδημίας, η ΑΝΙΜΑ συνεχίζει να αναλαμβάνει κάθε περιστατικό που της ανατίθεται, φροντίζοντας τα τραυματισμένα άγρια ζώα μέχρι να καταφέρουν να… ανοίξουν τα φτερά τους
Γύπες, αρπακτικά πουλιά, χελιδόνια και σπουργίτια, αλλά και σκαντζόχοιροι, αλεπούδες, πελεκάνοι και ερωδιοί, βρίσκουν κάθε χρόνο καταφύγιο κατά χιλιάδες στον χώρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ.
Ορισμένα εξ αυτών είναι ενδημικά στην Αττική, που κρύβει στους δρυμούς της περισσότερα άγρια ζώα από ό,τι θα μάντευε κανείς κοιτάζοντας την αχανή και τσιμεντένια Αθήνα. Φτάνουν στην ΑΝΙΜΑ τραυματισμένα, δέχονται τις φροντίδες ειδικών και εθελοντών και, όταν είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους (κυριολεκτικά, σε πολλές περιπτώσεις), επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Άλλα, πάλι, έχουν φτάσει μέχρι εκεί ακολουθώντας έναν πιο αναπάντεχο δρόμο, έχοντας κατασχεθεί από παράνομα παζάρια και περιμένοντας τη στιγμή που θα μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον τους.
Στο μεταξύ, λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη από το εκπαιδευμένο προσωπικό του συλλόγου, που στη διάρκεια της φετινής χρονιάς χρειάστηκε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεράστιες προσπάθειές του, αφού η πανδημία κρατά τους εθελοντές μακριά από τον χώρο περίθαλψης.
Όπως, όμως, εξηγεί στο in.gr η κυρία Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του συλλόγου ΑΝΙΜΑ, πρόκειται για μια διαδικασία που κρύβει και πολλή χαρά, αφού καταλήγει στην «επιστροφή ενός πλάσματος που χρειάστηκε τη βοήθειά μας στη φύση και την ελευθερία».
Δεκαεπτά χρόνια φροντίδας της άγριας ζωής
«Δημιουργήσαμε την ΑΝΙΜΑ το 2004-2005, έχοντας φύγει από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα», εξηγεί η κυρία Γανωτή. «Κάποιοι από εμάς ήμασταν από την αρχή στον χώρο της περίθαλψης άγριων ζώων, διαφωνήσαμε με τις μεθόδους που ακολουθούσε αυτός ο οργανισμός και αποχωρήσαμε. Μετά από αρκετά χρόνια το ΕΚΠΑΖ παρήκμασε εντελώς μέχρι που το έκλεισε η πολιτεία.
»Πλέον περιθάλπουμε περισσότερα από 5000 άγρια ζώα το χρόνο, συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Περίθαλψης ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο, και ο Σταθμός μας στην Καλλιθέα Αττικής λειτουργεί ως Σταθμός Πρώτων Βοηθειών της ΑΛΚΥΟΝΗΣ.
»Στην ΑΝΙΜΑ φτάνουν άγρια ζώα από ολόκληρη την επικράτεια, κυρίως από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Ανάμεσα σε αυτά είναι γύπες και πολλά αρπακτικά πουλιά, αλλά και χελιδόνια, σπουργίτια, σκαντζόχοιροι, αλεπούδες, πελεκάνοι, ερωδιοί…»
Κτηνίατροι, βιολόγοι, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή του συλλόγου που παρέχει δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του. Η ΑΝΙΜΑ αναλαμβάνει κάθε περιστατικό που της ανατίθεται, παρά τον τεράστιο αριθμό τους.
«Ο φόρτος είναι τεράστιος. Μέχρι να αρχίσουν τα προβλήματα με τον κοροναϊό, στην ΑΝΙΜΑ κάθε μέρα πρόσφεραν βοήθεια δεκάδες εθελοντές. Πλέον πρέπει να τα βγάζουμε πέρα μόνο με το προσωπικό, κι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζόρι.
»Το προσωπικό μας είναι άριστα εκπαιδευμένο αλλά δεν αρκεί, θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον άλλους τρεις ανθρώπους τώρα που μπαίνει η Άνοιξη. Η πανδημία δεν μείωσε, αντίθετα αύξησε τις εισαγωγές στον Σταθμό το 2020. Χωρίς να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους εθελοντές μας, η ζωή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της πολιτείας για να τα βγάλουμε πέρα την τρέχουσα χρονιά, και είμαστε σε αναμονή».
Αυτό δεν σημαίνει πως η καθημερινότητα των ανθρώπων του συλλόγου είναι πάντα δυσάρεστη:
«Όλοι όσοι δουλεύουμε στην ΑΝΙΜΑ, είτε ως προσωπικό είτε ως εθελοντές, είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αυτή», εξηγεί η κυρία Γανωτή. «Πέρα από την αίσθηση ευθύνης, αυτή η δουλειά μας δίνει και μεγάλες χαρές».
Η άγρια πλευρά της Αττικής
Πολλές φορές, ακούγοντας τη λέξη «Αττική», δεν καταφέρνουμε να σκεφτούμε τίποτα εκτός από την Αθήνα – συχνά παθαίνουμε το ίδιο και με τη λέξη «Ελλάδα», όμως αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Κι όμως, ο νομός γύρω από την πρωτεύουσα, είναι πολύ πιο άγριος από ό,τι ίσως πιστεύουμε. «Υπάρχουν πολλά άγρια ζώα στην Αττική, η οποία περιλαμβάνει δυο εθνικούς δρυμούς, της Πάρνηθας και του Σουνίου, καθώς και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά», επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΝΟΜΑ. «Επίσης και πολλούς ακόμη σημαντικούς βιότοπους: Την Βραυρώνα, το Βουρκάρι, τον Υμηττό. Μέσα στην Αθήνα μόνο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 170 είδη άγριων πουλιών».
Όλα αυτά τα ζώα, που… διαμένουν τόσο κοντά στο κλεινόν άστυ, συχνά αντιμετωπίζουν και της επιπτώσεις της αναγκαστικής στενής τους συνύπαρξης με έναν τεράστιο αστικό πληθυσμό: «Οι κίνδυνοι είναι κυρίως οι αυτοκινητόδρομοι, τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, τα τζάμια, η συνεχής επέκταση του δομημένου χώροι, οι εγκιβωτισμοί των ποταμών και των ρεμάτων», τονίζει η κυρία Γανωτή.
Τα παράνομα παζάρια της Αθήνας
Κι αν κάποια άγρια είδη κινδυνεύουν από την ανθρώπινη αμέλεια ή απλή παρουσία, δεν λείπουν κι εκείνα που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την εις βάρος τους ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρόκειται για τα ζώα που καταλήγουν στο παράνομο εμπόριο, το οποίο, όπως σημειώνει η κυρία Γανωτή, ανθίζει στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχει πάντα και ανάλογη κινητοποίηση της πολιτείας για τον περιορισμό του.
«Η έκταση του παράνομου εμπορίου αγρίων ζώων στην Ελλάδα είναι μεγάλη σίγουρα. Χιλιάδες πουλάκια πωλούνται παράνομα, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες αγγελίες και, ειδικά σε αυτό τον τομέα, του παράνομου ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν κάνει κανείς τίποτε.
»Λόγω καραντίνας δεν λειτουργούν τα παράνομα παζάρια, οι έμποροι όμως έχουν μεταφερθεί στις λαϊκές αγορές και σε διάφορα άλλα στέκια. Εμείς έχουμε στενή συνεργασία με τα δασαρχεία και την ομοσπονδιακή θηροφυλακή, προωθούμε καταγγελίες και αναλαμβάνουμε τα κατασχεμένα ζώα μέχρι να είναι ικανά για επανένταξη, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι αυτή η κατάσταση να αλλάξει».
Αν, όμως, ένας ερωδιός μπορεί να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, τότε τι γίνεται με μια βασιλική κόμπρα ή έναν εξωτικό παπαγάλο;
«Βασιλική κόμπρα, δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε συναντήσει ακόμη. Αλλά διάφορα άλλα εξωτικά όλο και βρίσκονται παρατημένα ή είναι δραπέτες. Κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία για το καθένα».
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα τραυματισμένο ζώο;
Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς στο έργο της ΑΝΙΜΑ, η απάντηση είναι απλή: Αν εντοπίσετε ένα άγριο ζώο που φαίνεται να χρειάζεται βοήθεια, καλέστε ένα κέντρο περίθαλψης – και αποφύγετε τα κλουβιά, τις προσπάθειες ταΐσματος χωρίς συνεννόηση, αλλά και την έκθεσή του σε φωνές και φώτα. Δηλαδή, μερικά από τα συχνότερα καλοπροαίρετα λάθη των πολιτών που επιθυμούν να βοηθήσουν.
«Εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι στα τηλέφωνά μας», τονίζει η κυρία Γανωτή. «Όταν λέμε άγριο ζώο, μπορεί να είναι γύπας, μπορεί και σπουργιτάκι. Είναι πολύ χρήσιμη μια φωτογραφία, που θα μας σταλεί με viber, messenger, κλπ, για να αναγνωρίσουμε το ζώο με βεβαιότητα και να καταλάβουμε ίσως το πρόβλημα που έχει για να δώσουμε οδηγίες, ώστε και το ίδιο το ζώο να μην κινδυνεύσει από τον χειρισμό, αλλά και να μην τραυματιστεί ο χειριστής».
Στο τέλος της περιπέτειάς του, το ζωάκι θα επιστρέψει στους ουρανούς ή στο λαγούμι του, έχοντας ξανακερδίσει την πολύτιμη ελευθερία του.
ΑΝΙΜΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109510075 και 6972664675
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις