Κοροναϊός : Η Αττική «καίγεται», αγωνία για το Πάσχα
Εκτιμάται πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν ημερησίως 110 διακομιδές περιστατικών σε νοσοκομεία και ακόμη 40 με 50 ύποπτα περιστατικά
Αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Ειδικά η Αττική δείχνει να βρίσκεται στο μάτι του… κοροναϊού, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης που δέχονται οι ΜΕΘ.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση ώστε σταδιακά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και να κάνουμε ένα πιο… ελεύθερο καλοκαίρι.
Η αύξηση των νοσηλειών, των ύποπτων και βαρέων περιστατικών αλλά και η πληρότητα στις ΜΕΘ, η οποία αγγίζει το 91% οδήγησε την συντονιστική επιτροπή επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας SARS-Cov 2, η οποία είχε χθες έκτακτη σύσκεψη ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.
Εκτιμάται πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν ημερησίως 110 διακομιδές περιστατικών σε νοσοκομεία και ακόμη 40 με 50 ύποπτα περιστατικά
Η ανάγκη για «εκτόνωση» των νοσοκομείων αναφοράς από περιστατικά non-covid, αλλά και η επείγουσα εξασφάλιση απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή ο «κόκκινος σχεδιασμός».
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:
Πρώτο μέτρο: Θα δοθούν εξιτήρια σε ασθενείς και το Σαββατοκύριακο
Προκειμένου να απελευθερωθούν πολύτιμες κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ασθενείς αναμένεται να λάβουν εξιτήρια κατ΄εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο.
Τονίζεται πως τα εξιτήρια ασθενών δεν δίνονται τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις εργάσιμες μέρες, δηλαδή τις Δευτέρες. Ωστόσο προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος οι γιατροί θα μπορούν να δώσουν εξιτήριο σε ασθενείς (που θα έπαιρναν ουσιαστικά εξιτήριο τη Δευτέρα) αύριο και μεθαύριο, τηρούμενων σαφώς όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων.
Μέτρο Δεύτερο: Παραχώρηση 70 επιπλέον κλινών ΜΕΘ
Στην προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 θα συμβάλλουν κι άλλο τα νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.
Μέτρο τρίτο: Και οι ιδιωτικές κλίνες στη μάχη
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.
Μέτρο τέταρτο: Ένταξη του ΝΙΜΤΣ στο κόκκινο σχεδιασμό
Ακόμη ένα μέτρο που προέκυψε από την σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής είναι και η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στον λεγόμενο «κόκκινο σχεδιασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες με σκοπό να λαμβάνει περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας, ώστε αυτά να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με κοροναϊό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη στα «ΝΕΑ» Σαββατοκύριακο:
Εναν χρόνο μετά το περασμένο δύσκολο Πάσχα, οι προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Μάλιστα, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, επιμένει να κρατά ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας, το οποίο «ξεκλείδωσε» την Τετάρτη στη διάρκεια κοινή εμφάνισής της με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, η ειδικός παραδέχτηκε στο πανελλήνιο ότι «είμαστε όλοι κουρασμένοι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να κάνουν για λίγο ακόμη υπομονή: «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο». Κάνοντας, εντούτοις, ένα βήμα παραπέρα, έδωσε προοπτική και ελπίδα όταν είπε «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Ελληνες να κάνουν Πάσχα».
Νέα εμβόλια
Η ίδια, σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων. «Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.
Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».
Τήρηση των μέτρων
Μάλιστα, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διευκρινίζει ότι η χρήση της μάσκας και γενικότερα των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων θα πρέπει να παραμείνουν ενεργά έως ότου εμβολιαστεί το 70 % του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας ότι οι δόσεις… ελευθερίας θα γίνονται τμηματικά έως ότου αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα στο θέμα του εορτασμού του Πάσχα είχε αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και τη φυσική ανοσία: «Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι άμα κανείς αθροίσει αυτούς του παράγοντες η ελευθερία που επιζητείται για τις μετακινήσεις και την πιο άνετη ζωή, χωρίς τους πολλούς περιορισμούς, θα ισχύσει, αλλά τηρουμένων πάντα των κλασικών τρόπων προστασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε προσθέσει ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς. «Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ», σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Και κατέληξε: «Αρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο για να φτάσουμε το Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις