Καλλιστεία εμβολίων
Στην περίπτωση των εμβολίων το καλύτερο δυνατό δεν πρέπει να αναζητηθεί με όρους καταναλωτισμού
Θα έπαιρνα ότι μου προσφερόταν. Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι καλύτερο από το μη εμβόλιο». Αυτά σημείωσε απαντώντας σε ερωτήματα συναδέλφων του στο Τwitter ο Peter C. Doherty, ο 81 ετών σήμερα αυστραλός καθηγητής ο οποίος το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις πρωτοποριακές εργασίες του στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Doherty πραγματοποίησε τα πειράματά του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε συνεργασία με τον Rolf Zinkernagel, με τον οποίο μοιράστηκε το βραβείο. Οι δυο τους αποκάλυψαν τον μηχανισμό μέσω του οποίου μια συγκεκριμένη κατηγορία Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζει και στη συνέχεια σκοτώνει τα κύτταρά μας τα οποία έχουν προσβληθεί από ιούς. Με άλλα λόγια, ανακάλυψαν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει φρένο στις ιικές λοιμώξεις σκοτώνοντας επιλεκτικά τα κύτταρά μας που έχουν μετατραπεί σε εργοστάσια παραγωγής ιικών σωματιδίων. Πάνω στα ευρήματά τους στηρίχτηκε στη συνέχεια η ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι επιστήμονες από όλον τον κόσμο θέτουν ερωτήματα στον Peter Doherty σχετικά με τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Ούτε είναι περίεργο να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ εμβολίων: είναι στην ανθρώπινη φύση ο καθένας από εμάς να αναζητεί το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του και την οικογένειά του.
Μόνο που στην περίπτωση των εμβολίων το καλύτερο δυνατό δεν πρέπει να αναζητηθεί με όρους καταναλωτισμού. Δεν πρόκειται για αγορά αυτοκινήτου, ούτε τσάντας! Ο «κυβισμός» των εμβολίων θα φανεί στις πραγματικές συνθήκες, θα φανεί από τη μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών, των θανάτων. Οι ιδιάζουσες συνθήκες που βιώνουμε λοιπόν μας καλούν «να αφήσουμε το εγώ και να πιάσουμε το εμείς».
Το συνολικό καλό απαιτεί να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς θα κάνει το εμβόλιο που θα του δοθεί όταν έρθει η σειρά του. Σημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν για αύξηση παραγωγής αλλά και δικαιότερη κατανομή των εμβολίων. (Ευτυχώς, άρχισε ο εμβολιασμός και στην Αφρική.) Και ας μην ξεχνάμε ότι οι ανισότητες στην εμβολιαστική κάλυψη καθώς και οι έριδες μεταξύ χωρών ή/και ατόμων για το υποτιθέμενο καλύτερο εμβόλιο θα ευνοήσουν εν τέλει τον κοινό εχθρό όλων, τον ιό!
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
- LIVE: Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός
- «Την αγάπη μου σε όσους υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- Megasports: Ασταμάτητη η Νότιγχαμ
- Αράχωβα: Μύθοι και αλήθειες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Γιατί «κόλλησαν» στα χιόνια
- Μαρούσι: Επτά συλλήψεις για την επίθεση σε ανήλικους
- Ρωσία: Καμία κατάπαυση του πυρός όσο η Δύση πλημμυρίζει με όπλα την Ουκρανία