Γνωρίστε τους αγγελοκαρχαρίες της Ελλάδας όσο προλαβαίνετε
Ο προσδιορισμός της γεωγραφικής εξάπλωσης των αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο είναι ο στόχος προγράμματος της οργάνωσης iSea.
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Είδη που κάποτε αφθονούσαν στη Μεσόγειο, οι αγγελοκαρχαρίες της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση: από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν θεαθεί λιγότερες από 20 φορές, από τις οποίες οι τέσσερις αφορούσαν αγγελοκαρχαρίες που διατίθεντο προς πώληση.
Τα τρία είδη αγγελοκαρχαριών (ρίνες) που εντοπίζονται στην Ελλάδα είναι η ακανθορίνα (Squatina aculeata), η ματορίνα (S. oculata) και ο αγγελοκαρχαρίας (S. Squatina).
Και τα τρία κατατάσσονται στα είδη που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με την επίσημη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Διαβάστε επίσης: Καρχαρίες και σαλάχια κολυμπούν προς την εξαφάνιση
Τα τρία είδη με το χαρακτηριστικό πεπλατυσμένο σώμα που μοιάζει με σαλάχι ζουν κοντά στο βυθό σε σχετικά μικρά βάθη. Είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν διστάζουν όμως να δαγκώσουν σε περίπτωση που ενοχληθούν.
Παλαιότερα, οι αγγελοκαρχαρίας αποτελούσαν εκλεκτό και ακριβό έδεσμα, σήμερα όμως η αλιεία τους απαγορεύεται. Συνεχίζουν όμως να απειλούνται από τις τράτες που παρασύρουν αδιακρίτως ό,τι κινείται στον βυθό.
Ο ακριβής προσδιορισμός της γεωγραφικής εξάπλωσης των αγγελοκαρχαριών στο Αιγαίο είναι ο στόχος προγράμματος που υλοποιεί τώρα η οργάνωση iSea.
«Πρόσφατες καταγραφές αγγελοκαρχαριών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα υποδεικνύουν ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου πιθανόν είναι πολύ σημαντική για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο» αναφέρει η ΜΚΟ.
Για τον εντοπισμό περιοχών με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης Αγγελοκαρχαριών, και, χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο κατανομής και ένα μοντέλο χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων.
Από τη διαδικασία μοντελοποίησης προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα τρία είδη αγγελοκαρχαριών: το σύμπλεγμα των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου (ειδικότερα η ζώνη μεταξύ των Σάμου και Ρόδου) και οι ακτές της Βόρειας Κρήτης.
Όπως επισημαίνει η iSea, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να παρακολουθεί και τα τρία είδη, ωστόσο οι επίσημες καταγραφές των αλιευμάτων που εκφορτώνονται δεν διαχωρίζουν τους αγγελοκαρχαρίες από άλλα συγγενικά είδη και επομένως δεν προσφέρουν επαρκή στοιχεία.
Για την προστασία των τριών απειλούμενων ειδών η iSea ζητά μεταξύ άλλων επέκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.
Ζητά ακόμα:
- Ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησης αγγελοκαρχαριών.
- Κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών.
- Καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
- Ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις