Διαβατήριο εμβολιασμού : Τι είναι και πώς θα χρησιμοποιείται
Στόχος του μέτρου είναι να «επιτρέψει σταδιακά στους Ευρωπαίους να μετακινούνται με ασφάλεια εντός της ΕΕ ή στο εξωτερικό, είτε για εργασία είτε για τουρισμό».
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Πρόταση για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού πλαισίου για ένα «πράσινο διαβατήριο εμβολιασμού» θα καταθέσει εντός του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, την εργασία και γενικότερα στην οικονομία.
«Όσον αφορά το πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.
Νωρίτερα είχε αναφέρει μέσω Twitter ότι το διαβατήριο εμβολιασμού θα περιέχει «την απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί, τα αποτελέσματα εξετάσεων για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και πληροφορίες για την ανάρρωση από την Covid-19.
We’ll present this month a legislative proposal for a Digital Green Pass. The aim is to provide:
•Proof that a person has been vaccinated
•Results of tests for those who couldn’t get a vaccine yet
•Info on COVID19 recoveryIt will respect data protection, security & privacy
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 1, 2021
Απαντώντας στις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, η επικεφαλής της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το διαβατήριο «θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα».
Σε επόμενη ανάρτησή της, η Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι στόχος του μέτρου είναι να «επιτρέψει σταδιακά στους Ευρωπαίους να μετακινούνται με ασφάλεια εντός της ΕΕ ή στο εξωτερικό, είτε για εργασία είτε για τουρισμό».
Η Επιτροπή είχε νωρίτερα τονίσει πως θα επιδιώξει να αποφύγει τις διακρίσεις σε βάρος πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί
Στόχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, επιβεβαίωσε και ο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που ασκούσαν πιέσεις για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού, με στόχο κυρίως την προστασία της τουριστικής βιομηχανίας.
Υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάχθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το μέτρο εντός περίπου 12 εβδομάδων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις