Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σκανδαλιστικό και ανορθόδοξο: Το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε από τεχνητή νοημοσύνη

Σκανδαλιστικό και ανορθόδοξο: Το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε από τεχνητή νοημοσύνη

«Είναι κάτι σαν φουτουριστικός Μικρός Πρίγκιπας»

Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους οδηγούς ταξί, τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους αποθηκάριους, τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους γιατρούς.

Μήπως μια μέρα θα αντικαταστήσουν και τους θεατρικούς συγγραφείς;

Μπορεί, όχι όμως σύντομα, όπως διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε από τεχνητή νοημοσύνη.

«Είναι κάτι σαν φουτουριστικός Μικρός Πρίγκιπας» λέει στον δικτυακό τόπο του Science ο δραματολόγος Ντέιβιντ Κόστακ που ανέλαβε την επιμέλεια του κειμένου.

Το έργο, με τίτλο AI: When a robot writes a play («Τεχνητή Νοημοσύνη: Όταν ένα ρομπότ γράφει θεατρικό έργο») εξιστορεί τις περιπέτειες ενός ρομπότ που μαθαίνει τον κόσμο των ανθρώπων.

Λέξεις στη σειρά

Το κείμενο συντάχθηκε από το GPT, μια τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI του Έλον Μασκ. O χρήστης εισαγάγει στο σύστημα μια αρχική φράση, και το GPT αναλαμβάνει να συνεχίσει το κείμενο, σύμφωνα με ό,τι έχει μάθει καταπίνοντας ολόκληρη την Wikipedia, εκατομμύρια βιβλία και αναρίθμητες ιστοσελίδες.

Tο σύστημα δείχνει ικανό για μια ατέλειωτη γκάμα εργασιών, από το να απαντά ερωτήσεις μέχρι να μιμείται τον λόγο μεγάλων συγγραφέων, και από τον σχεδιασμό ιστοσελίδων μέχρι τα πιο ανάρμοστα, σεξιστικά ανέκδοτα.

Οι εμπνευστές του θεατρικού έργου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα εισήγαγαν αρχικά τη φράση «Γεια σας, είμαι το ρομπότ και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω να παρακολουθήσετε ένα θεατρικό έργο που έγραψα».

Η συνέχεια απείχε βέβαια πολύ από το επίπεδο του Σέξπηρ. Κάποιες φορές το κείμενο δεν είχε λογική συνέχεια, άλλες φορές η AI ξεχνούσε ότι ο πρωταγωνιστής είναι ρομπότ και όχι άνθρωπος. «Κάποιες φορές άλλαζε έναν ανδρικό ρόλο σε γυναικείο στη μέση της πρότασης» λέει ο Ρούντολφ Ρόσα, γλωσσολόγος που εργάστηκε δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι αντιφάσεις και οι ασυνέχειες ήταν βέβαια αναμενόμενες, δεδομένου ότι η μηχανή δεν καταλαβαίνει αυτά που γράφει –απλά βάζει στη σειρά λέξεις που εμφανίζονται συχνά μαζί.

Σεξουαλικές αναφορές

Για να αποφύγουν τα προβλήματα ασυνέχειας, οι ερευνητές χώρισαν το έργο σε οκτώ σκηνές, διάρκειας κάτω των 5 λεπτών η καθεμία, και περιόρισαν τους διαλόγους κάθε σκηνής στους δύο ομιλητές. Επιπλέον, άλλαξαν το κείμενο σε κάποια σημεία για να διορθώσουν λάθη του πρωτοτύπου.

Ακόμα κι έτσι, το τελικό κείμενο περιέχει αρκετές αναφορές στο σεξ και τη βία, λένε οι ερευνητές. Για παράδειγμα, μια συζήτηση που είχε ως θέμα την ευθανασία εξελίχθηκε σε διαμάχη σχετικά με το ποιος έβαλε το δάχτυλό του στον πρωκτό του άλλου.

Το φταίξιμο δεν είναι της μηχανής, τονίζει ο Κόστακ. Η τεχνητή νοημοσύνη απλά αναπαράγει ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο χωρίς κριτήρια ή ντροπές.

«Είναι σαν ένα παιδί που ακούει τους γονείς του να μιλάνε για κάτι στο οποίο δεν θα αναφέρονταν δημοσίως. Μετά το παιδί πηγαίνει στο σχολείο και μιλάει για το θέμα ανοιχτά» λέει ο ερευνητής.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε κι εσείς την πρώτη θεατρική δημιουργία της μηχανής, μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο στο YouTube.

Είναι γραμμένο στα τσεχικά, υπάρχουν όμως υπότιτλοι στα αγγλικά.

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024