Υπηρεσία Deepfake ζωντανεύει νεκρούς συγγενείς
Η τεχνητή νοημοσύνη και νεκρούς ανασταίνει
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στα γενεαλογικά δέντρα εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της με μια τεχνητή νοημοσύνη που «ζωντανεύει» πορτρέτα νεκρών συγγενών, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι πελάτες της μπορεί να θεωρήσουν «μαγικές» τις κινούμενες εικόνες ενώ άλλοι «ανατριχιαστικές».
Η νέα υπηρεσία Deep Nostalgia («Βαθιά Νοσταλγία») της εταιρείας MyHeritage είναι ένα ακόμα παράδειγμα της τεχνολογίας Deepfake, στην οποία ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που έχει εκπαιδευτεί με βίντεο ανθρώπων μαθαίνει να εισαγάγει πλαστά πρόσωπα σε βίντεο ή να δημιουργεί βίντεο από απλές φωτογραφίες.
‘Deep Nostalgia’ brings old photos, including very old ones, to life https://t.co/GhUKjPAeqt pic.twitter.com/NzL0K5Oc91
— The Verge (@verge) February 28, 2021
Η τεχνολογία Deepfake προκαλεί ανησυχίες για διασπορά παραπλανητικών ή ακόμα και κατάχρηση των φωτογραφιών που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο ανυποψίαστοι χρήστες, οι οποίοι μπορεί για παράδειγμα να δουν ξαφνικά τον εαυτό τους να παίζουν σε ταινίες πορνό.
Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τα Deepfake που δημιουργούνται χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων. Τα περασμένα Χριστούγεννα, το βρετανικό κανάλι Channel 4 προκάλεσε αντιδράσεις προβάλλοντας ένα πλαστό αλλά άκρως αληθοφανές βίντεο της βασίλισσας Ελισάβετ.
H ίδια η MyHeritage φαίνεται πως αναγνωρίζει τις ανησυχίες και δηλώνει πως δεν θα προσθέτει ήχο στα βίντεο για να αποφύγει τη δημιουργία «deepfake ανθρώπων».
Στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας εμφανίζονται ως παραδείγματα κινούμενα πορτρέτα της βασίλισσας Βικτωρίας και της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανάρτησε στο YouTube ένα αντίστοιχο βίντεο του Άμπραχαμ Λίνκολν με ευκαιρία την επέτειο γέννησής του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις