Να τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από την ΕΕ: Υγεία, δουλειά, δικαιώματα
Σημαντικά τα ευρήματα του νέου Ευρωβαρόμετρου, που έφερε στο φως το Politico. Η έρευνα διεξήχθη στα κράτη-μέλη της ΕΕ εν μέσω πανδημίας και αναδεικνύει τα βασικά προβλήματα και ελλείμματα που υπάρχουν.
Σχεδόν οι εννιά στους δέκα (88%) Ευρωπαίοι πολίτες χαρακτηρίζουν την «κοινωνική Ευρώπη» ως κάτι σημαντικό για τις ζωές τους, ενώ το 71% θεωρεί σημαντικό πρόβλημα το έλλειμμα σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων. Λίγο παραπάνω από τους μισούς (51%), επίσης, εκτιμούν ότι τα κοινωνικά δικαιώματα θα παίξουν μελλοντικά πιο σημαντικό ρόλο για την ΕΕ – το 62% δε πιστεύει ότι το 2030 η Ευρώπη θα είναι πιο κοινωνική.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 29% παραδέχεται πως έχει ακούσει, διαβάσει ή δει οτιδήποτε σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων. Για την ακρίβεια, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει πως «δεν γνωρίζει πρακτικά τι είναι αυτό», αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στην επαφή ανάμεσα στα 450 εκατομμύρια περίπου των πολιτών της ΕΕ με τους θεσμούς και τις ισχύουσες Συνθήκες.
«Κοινωνική εβδομάδα» για την Κομισιόν
Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από το νέο Ευρωβαρόμετρο και την έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 27.000 πολίτες των «27» της ΕΕ. Ήρθαν δε στη δημοσιότητα από το Politico, ενόψει μιας εβδομάδας στην οποία το ζήτημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της «κοινωνικής Ευρώπης» θα κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την ερχόμενη Τετάρτη, όπου τις σχετικές εισηγήσεις αναμένεται να κάνουν ο Βάλντις Ντομπρόφσκις και η Βέρα Γιουρόβα.
Στόχος είναι, σύμφωνα με το Politico, να τονωθεί αυτή τη πλευρά της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία έχει αναδειχθεί επιτακτικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Μαζί, φυσικά, με εκείνες που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας και με τις θέσεις εργασίας – τους δύο άλλους τομείς που βρίσκονται αντικειμενικά στην πρώτη γραμμή για τους πολίτες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις ή θα γίνουν σχετικές εισηγήσεις προς τους ηγέτες. Το πιθανότερο, όπως σημειώνει και το Politico, είναι να διαμορφωθούν μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές και στη συνέχεια, το «μπαλάκι» να πεταχτεί προς την πλευρά των κυβερνήσεων.
Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες
Όπως φαίνεται, πάντως, και στα σχετικά γραφήματα του Ευρωβαρόμετρου, τα ζητήματα που αξιολογούνται ως τα πιο σημαντικά για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της ΕΕ είναι «οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας», «οι δίκαιες συνθήκες εργασίας», «η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» και «το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στην ΕΕ».
Επίσης, στις 14 από τις 27 χώρες το ζήτημα της υγείας και της περίθαλψης χαρακτηρίζεται γενικώς ως το πιο σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης, με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους να είναι πρώτοι, με ποσοστά 53% και 47% αντιστοίχως – κάτι που εξηγείται και από τη σφοδρότητα του πλήγματος που έχουν δεχθεί και τον αριθμό των θανάτων. Και συνολικά όμως, σε επίπεδο ΕΕ, αυτό το «κεφάλαιο» είναι το υπ’ αριθμό ένα, καθώς το 36% των ερωτηθέντων το αξιολογεί ως το πλέον σημαντικό.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μια κατηγορία χωρών (Τσεχία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία και Δανία), των οποίων οι πολίτες αναγορεύουν σε πιο σημαντικό ζήτημα κάτι άλλο: Την παιδεία, την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση. Στην Ιταλία δε, παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από την Covid-19, ως βασικό θέμα αξιολογείται «η ενεργός στήριξη της απασχόλησης».
Τέλος, όσον αφορά στην Ελλάδα, προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι είναι η μοναδική από τους «27» της οποίας οι πολίτες αξιολογούν ως πιο σημαντικό θέμα για το μέλλον της Ευρώπης «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σε ποσοστό της τάξης του 37%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις