Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στάθης Λιβαθινός : Συγγνώμη αν σας πλήγωσα – Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του

Στάθης Λιβαθινός : Συγγνώμη αν σας πλήγωσα – Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του

«Η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο», αναφέρει ο κ. Λιβαθινός

Με μια επιστολή όπου ζητά συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσε κάποιους, συνόδευσε την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο προκάτοχος του Δημήτρη Λιγνάδη, (είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου), παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες εις βάρος του από σπουδαστές για αυταρχική συμπεριφορά.

Με την επιστολή του ζητάει συγγνώμη αν πλήγωσε κάποιους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο».

Η επιστολή παραίτησης

Αναλυτικά, ο Στάθης Λιβαθινός, στην επιστολή παραίτησής του, αναφέρει:

«Αγαπημένες μου μαθήτριες και αγαπημένοι μου μαθητές,

Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω.

Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητα μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για την μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει.

Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο.

Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και την διευθύντρια της Σχολής αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν.

Καλή συνέχεια.

Στάθης Λιβαθινός»

Τι είχε προηγηθεί

Ο Στάθης Λιβαθινός, υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του, από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε εκείνον και κάποιους σπουδαστές.

Όλα ξεκίνησαν στη σκιά των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά από μια πρώτη επιστολή συμπαράστασης των σπουδαστών της δραματικής σχολής του θεάτρου σε όλα θύματα βίας οποιαδήποτε μορφής και της γενικής καταγγελίας ότι και κάποιοι από τους ίδιους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές, άνοιξε ένας ευρύς διάλογος με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που πιθανόν να υπάρχουν στους κόλπους της.

Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου συνοψίστηκαν στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών – καθηγητών, που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

«Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου.

Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών.

Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ γινόταν παράλληλα λόγος και για «αποκατάσταση του τραυματισμένου κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων».

Οι καταγγελίες

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κάποιες από τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σχετίζονταν με το πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το Εθνικό Θέατρο τόσο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και δάσκαλος της δραματικής του σχολής.

Σημειώνεται ότι ο Στάθης Λιβαθινός είχε μπει στο κάδρο μετά την καταγγελία του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη, μέσω των social media, που κατηγόρησε τον γνωστό σκηνοθέτη για σκληρές και προσβλητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην πειραματική σκηνή του Εθνικού.

Στις κατηγορίες του Παναγιώτη Μπουγιούρη για «χυδαία, προσβλητική, ακρωτηριαστική, ευνουχιστική, ταπεινωτική και απόλυτως χειριστική συμπεριφορά» ο κ. Λιβαθινός δεν απάντησε, λέγοντας πως δεν σχολιάζει πότε δηλώσεις και δη μαθητών του.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024