Στοιχεία-σοκ: Αύξηση 128% σε κρούσματα τον Φεβρουάριο – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες
Μικρότερη ανοδική τάση σε σχέση με την έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο. Οι φόβοι για τις επόμενες ημέρες.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Μικρότερη ανοδική τάση των κρουσμάτων εμφανίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στο επονομαζόμενο «τρίτο κύμα» του κοροναϊού στη χώρα μας, σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι που αποδίδεται στους εμβολιασμούς και στα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες, αφού αναμένεται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, αν συνεκτιμηθεί ότι την προηγούμενη Δευτέρα ο αριθμός των νέων φορέων ήταν 880 και χθες ανήλθαν σε 1.176 (αύξηση 34%). Επιπλέον, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου οι νέοι ασθενείς ήσαν 884 και προ διημέρου 1269 (αύξηση 43%).
Το δεύτερο κύμα
Στο δεύτερο «κύμα» του κοροναϊού που άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου, την εβδομάδα 13 έως 20 Οκτωβρίου, τα κρούσματα ήταν 3.409 και το επόμενο επταήμερο (20-27 Οκτωβρίου) εκτοξεύθηκαν σε 6.283 (αύξηση 84%). Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, 27 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου (σ.σ. λίγο πριν από τη δεύτερη «εθνική» καραντίνα) υπήρξε νέα ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων σε 11.494 (αύξηση 83%). Όμως και το αμέσως επόμενο επταήμερο υπήρξε περαιτέρω «μεγέθυνση» του αριθμού των νέων φορέων που έφτασαν τους 18.255 (ποσοστό 12%), για ν’ αρχίσει μετά τις 17 Νοεμβρίου μία σταδιακή συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων. Δηλαδή στο δεύτερο «κύμα» του Νοεμβρίου μέσα σε τέσσερις εβδομάδες υπήρξε αύξηση των νέων νοσούντων κατά 435%.
Το τρίτο κύμα
Ωστόσο, στη νέα φάση της πανδημίας και στο επονομαζόμενο τρίτο «κύμα» οι ανοδικές τάσεις είναι ασφαλώς μικρότερες. Το επταήμερο 25 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 5.083 και την επόμενη εβδομάδα (1-8 Φεβρουαρίου ) ανήλθαν σε 7.080 (αύξηση 39%). Όμως τις επόμενες 14 ημέρες (σ.σ. όπου πάντως περιλαμβάνονται κι οι ημέρες της κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων) η άνοδος ήταν της τάξης του 10-15%.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, δηλαδή από τις 22 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου, τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 11.598, έναντι 7.848 το διάστημα από 15 έως 22 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 48%. Η αύξηση δηλαδή των νέων νοσούντων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν της τάξης του 128%. Με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και την απόδοση των περιοριστικών μέτρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις