Σαρωτής ακτίνων Χ και βουλωμένο γράμμα διαβάζει
Τομογραφίες αποκαλύπτουν το περιεχόμενο γράμματος που μένει σφραγισμένο από το 1697.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Επιστολή που παρέμενε περίτεχνα σφραγισμένη εδώ και πάνω από τρεις αιώνες διαβάστηκε για πρώτη φορά χωρίς καν να ανοιχτεί χάρη σε έναν σαρωτή ακτίνων Χ που είχε αρχικά σχεδιαστεί για οδοντιατρικές εξετάσεις.
Η διπλωμένη επιστολή, που φέρει ημερομηνία 31 Ιουλίου 1697, ήταν ένα από τα δεκάδες ανεπίδοτα γράμματα που βρέθηκαν σε ταχυδρομικό μπαούλο του 17ου αιώνα, αναφέρουν στο Nature Communications οι ερευνητές που τη διάβασαν.
Χρησιμοποίησαν έναν εξαιρετικά ευαίσθητο «μικροτομογράφο ακτίνων Χ» που αναπτύχθηκε από οδοντιάτρους στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
«Σχεδιάσαμε τον ανιχνευτή ακτίνων Χ για τη χαρτογράφηση του περιεχομένου των δοντιών σε ανόργανα στοιχεία, κάτι ανεκτίμητο στην οδοντιατρική έρευνα. Χάρη όμως στην υψηλή ευαισθησία του μπορέσαμε να διακρίνουμε ορισμένα είδη μελάνης σε χαρτί και σε περγαμηνή» εξηγεί ο καθηγητής Γκράαμ Ντέιβις, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Την εποχή που γράφτηκε η επιστολή, ο μόνος τρόπος διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών ήταν το βουλοκέρι και το λεγόμενο letterlocking –μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία η επιστολή διπλώνεται, στερεώνεται και μετατρέπεται σε φάκελο του εαυτού της.
Οι ερευνητές συνέλεξαν τομογραφίες της επιστολής και χρησιμοποίησαν αλγόριθμο για να συνδέσουν τα κομμάτια.
Η σφραγισμένη επιστολή είχε αποσταλεί από κάποιον ονόματι Ζακ Σενάκ που ζητούσε από τον ξάδελφό του Πιερ λε Περ, Γάλλο έμπορο στη Χάγη, να του στείλει το πιστοποιητικό θανάτου κάποιου Ντανιέλ Λε Περ.
Όπως λένε οι ερευνητές «η επιστολή προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στις ζωές και τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων μιας ταραχώδους περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν τα δίκτυα αλληλογραφίας κρατούσαν ενωμένες τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις εμπορικές επιχειρήσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις