Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά μπορούν οι μικροδόσεις LSD να… κάνουν τη ζωή μας καλύτερη;

Τελικά μπορούν οι μικροδόσεις LSD να… κάνουν τη ζωή μας καλύτερη;

Η μεγαλύτερη σχετική έρευνα απαντά στο κατά πόσον η τάση του «microdosing» διαθέτει επιστημονική βάση

Επί δεκαετίες, ορισμένοι υποστήριζαν ότι το «microdosing», δηλαδή η λήψη πολύ μικρών ποσοτήτων, LSD ενισχύει την ικανοποίηση των ανθρώπων από τη ζωή τους. Όμως – δυστυχώς για κάποιους – η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής σχετική έρευνα φαίνεται πως καταρρίπτει αυτή την πρακτική, καταλήγοντας στο ότι οι όποιες θετικές επιδράσεις οφείλονται στο φαινόμενο placebo.

Η τάση του microdosing LSD ή ψιλοκυβίνης ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια στη Σίλικον Βάλεϊ, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από εκείνους που την έχουν υιοθετήσει, υποστηρίζουν ότι έκτοτε αισθάνονται καλύτερα, είναι πιο δημιουργικοί και έχουν δει γενικώς τις γνωστικές τους λειτουργίες να βελτιώνονται.

Όμως ως τώρα τα στοιχεία ήταν ανεκδοτολογικά και οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στο κατά πόσον οι τακτικές μικρές δόσεις των ουσιών αυτών θα μπορούσαν όντως να πετύχουν όλες αυτές τις θετικές επιδράσεις. Και το γεγονός ότι παραμένουν παράνομες, δυσκόλευε την αναζήτηση απαντήσεων.

Προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει πραγματικά, ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου έκαναν έρευνα σε δείγμα 191 ατόμων, που ήδη έκαναν microdosing με LSD. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων λάμβανε εικονικό φάρμακο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα για τις επιδράσεις του microdosing.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και εκείνοι που έκαναν microdosing επί αρκετές εβδομάδες δήλωναν ότι αισθάνθηκαν το άγχος τους να μειώνεται, τη διάθεσή τους να βελτιώνεται και τη δημιουργικότητά τους να ενισχύεται, το ίδιο δήλωσαν και οι συμμετέχοντες που έλαβαν placebo.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ορισμένες από τις θετικές ψυχολογικές επιδράσεις του microdosing όπως προκύπτουν από ανεκδοτολογικές αναφορές και μελέτες παρατήρησης, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση της διάθεσης και την μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή», δήλωσε στον Guardian ο Μπαλάς Σιγκέτι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο κέντρο έρευνας ψυχεδελικών ουσιών του Imperial.

«Όμως παρατηρήσαμε τις ίδιες βελτιώσεις και μεταξύ των συμμετεχόντων που λάμβαναν placebo. Αυτό δείχνει ότι οι επιδράσεις ίσως δεν οφείλονται στη φαρμακευτική δράση του ναρκωτικού, αλλά αντ’ αυτού εξηγείται από το φαινόμενο του placebo».

Οι ερευνητές στρατολόγησαν άτομα που ήδη λάμβαναν μικρές δόσεις LSD και οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν διαδικτυακά. Οι εθελοντές ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών για να παρασκευάσουν κάψουλες σε μορφή τζελ που περιείχαν είτε μια μικρή δόση LSD, περίπου στα 13μg ή αντίστοιχη ποσότητα placebo. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανακάτεψαν τις κάψουλες, σύμφωνα με την οδηγία των ερευνητών, ώστε να μην γνωρίζουν ποιες περιέχουν δραστική ουσία και ποιες όχι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν barcodes τα οποία σκάναραν για να δουν ποιος συμμετέχοντας έπαιρνε placebo ή μια μικροσκοπική δόση του ψυχεδελικού ναρκωτικού. Σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της έρευνας, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεσή τους και πραγματοποιούσαν τεστ γνωστικών δεξιοτήτων στο διαδίκτυο.

Συνήθως, εκείνοι που λάμβαναν μέρος στη δοκιμή ανέφεραν ότι η ψυχολογική τους κατάσταση και η δημιουργικότητά τους είχαν βελτιωθεί μερικές ώρες μετά τη λήψη της δόσης, όμως το ίδιο έλεγαν και εκείνοι που λάμβαναν placebo, με τις διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες να μην είναι στατιστικά σημαντικές. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο eLife, δείχνουν ότι η πεποίθηση των ανθρώπων ότι λάμβαναν μια μικρή δόση του ναρκωτικού είχε ακριβώς την ίδια επίπτωση με την ίδια τη λήψη.

Αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπεράσματά τους ευσταθούν, παραδέχονται ότι η μελέτη τους δεν είναι τόσο αδιάβλητη όσο μια κλινική μελέτη σε εργαστήριο, με ξεχωριστή ομάδα ελέγχου που θα λάμβανε αποκλειστικά placebo. Από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες είχαν βρει μόνοι τους το ναρκωτικό, είναι αδύνατον να υπάρξει βεβαιότητα για την ακριβή ποσότητα που κατανάλωσε ο καθένας, ενώ πολλοί από αυτούς ενδέχεται να γνωρίζουν αρκετά καλά τις επιδράσεις του LSD ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πήραν την πραγματική κάψουλα ή το placebo.

Όμως η επιτυχία μιας τέτοιας φθηνής δοκιμής έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες.

Η ιδέα της στρατολόγησης ατόμων από τον γενικό πληθυσμό και η τυχαιοποίηση της μελέτης μέσα από τη δράση των ίδιων των συμμετεχόντων, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη λύση για πολλές ιατρικές δοκιμές, όπως για παράδειγμα για την αξιολόγηση των επιδράσεων των προϊόντων κάνναβης που περιέχουν το δραστικό συστατικό κανναβιδιόλη.

«Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας το φαινόμενο placebo όταν αξιολογούμε τάσεις όπως η χρήση κανναβιδέλαιων, οι εκάστοτε δίαιτες που είναι στη μόδα ή συμπληρώματα διατροφής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κοινωνική πίεση ή οι προσδοκίες των ίδιων των χρηστών είναι σε θέση να δημιουργήσουν ισχυρό φαινόμενο placebo», τόνισε ο Ντέιβιντ Ερίτζο, κλινικός λέκτορας στην ψυχιατρική σχολή του Imperial. «Η τυχαιοποίηση της μελέτης από τους ίδιους τους πολίτες θα μπορούσε να αξιοποιείται ως ένα φθηνό, προκαταρκτικό διαγνωστικό εργαλείο, πριν την έναρξη ακριβών κλινικών δοκιμών».

Με πληροφορίες από Guardian

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024