Αποδίδεται στη πόλη της Καλλιθέας ένα ακόμη εμβληματικό κτίριο
Το ακίνητο μεταφέρεται στο δήμο Καλλιθέας
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Με την από 25/2/2021 επιστολή της η «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου» ενημέρωσε το δήμο Καλλιθέας για την τροποποίηση της χρήσης του ακινήτου του «παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ», για τη δημιουργία Δημοτικού Τόπου Ιστορικής Μνήμης λύνοντας μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, απευθυνόμενος χθες προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση και αξιοποίηση ενός εμβληματικού σημείου για την ιστορική μνήμη της πόλης μας, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ.
Υπήρξε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε αυτήν την απόφαση και θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλλαν .
Για την διοίκηση μας, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της πόλης αποτελεί πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα. Είναι οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Καλλιθέας αλλά και μια ισχυρή προβολή της ταυτότητας της πόλης στο μέλλον. Ιδιαίτερα, στην τεράστια συμβολή της Καλλιθέας στον αγώνας της Εθνικής Αντίστασης.
Για αυτό το μεγάλο ζήτημα έχουμε κάνει μια σχεδιασμένη και οργανωμένη προσπάθεια. Θυμίζω την ολοκλήρωση του μουσείου της ΠΕΑΝ (έργο που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση). Την προώθηση της ανάπλασης στο Σπίτι Φρούριο» της οδού Μπιζανίου, έργο που σύντομα ολοκληρώνεται. Την αγορά της οικίας του ήρωα της Πίνδου Συνταγματάρχη Δαβάκη, αλλά και την ένταξή της στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για την δημιουργία σημείου ιστορικής μνήμης μετά και από την συμφωνία μας με το Πολεμικό Μουσείο.
Παράλληλα, και για μια ακόμη φορά, δεσμεύομαι για τη συνέχιση των εκδηλώσεων αναβίωσης της ιστορικής μνήμης για την αντίσταση στην πόλη μας με βασικό άξονα τα γεγονότα του Αυγούστου του 1944.
Τώρα λοιπόν με αυτήν την απόφαση προχωράμε στην απόδοση στην πόλη ενός ακόμη εμβληματικού χώρου, του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ».
Η ιστορία
Οπως διαβάζουμε στο ιστορικό αχείο για την Εθνική Αντίσταση:
Η δημιουργία και λειτουργία του τυπογραφείου στην οδό Σκρα 31 της Καλλιθέας, από τις αρχές του Φλεβάρη του 1942, ήταν ένα σημαντικότατο στάδιο, καθοριστικό για την προπαγάνδιση και νικηφόρα έκβαση του ΕΑΜικού απελευθερωτικού αγώνα με τις εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα» (όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ) και «Απελευθερωτής» (όργανο του ΕΛΑΣ) και με ποικίλα άλλα έντυπα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που εκτύπωνε, αλλά όχι το πρώτο. Και βέβαια τα «έπη» των λαϊκών και απελευθερωτικών αγώνων δε γράφονται ως εκ θαύματος. Χρειάζονται μια διαφωτιστική, καθοδηγητική «σπίθα» για το ξεκίνημά τους. Πριν παραθέσουμε στοιχεία για το τυπογραφείο του ΕΑΜ, θα αναφερθούμε στην κύρια καθοδηγητική «σπίθα» του απελευθερωτικού αγώνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις