Ο «Σκεπτόμενος» του 21ου Αιώνα
Η τεχνολογία και η μάχη της προσήλωσης
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
«Ο Σκεπτόμενος», το παγκοσμίου φήμης γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν είχε αρχικά τον τίτλο «O ποιητής» και αποτελούσε μέρος της σύνθεσης με το όνομα «Οι πύλες της Κολάσεως».
Σύμφωνα με το Μουσείο Ροντέν, ο «Σκεπτόμενος» αρχικά προοριζόταν να αναπαραστήσει τον ποιητή Δάντη, να γέρνει μπροστά και, παρατηρώντας του 9 κύκλους της κόλασης, να σκέπτεται όσα είχε γράψει.
Οι εργάτες του χυτηρίου του Ροντέν ονόμασαν τον γυμνό άνδρα «Σκεπτόμενο». Στον Ροντέν άρεσε η ιδέα, κράτησε το όνομα κι έφτιαξε ξανά την ίδια ανδρική φιγούρα, μεγαλύτερη και χωρίς άλλο γλυπτό πίσω της.
Στο σήμερα
Αν αναρωτιέστε τι σας θυμίζει ο «Σκεπτόμενος», η απάντηση είναι «Πιθανότατα τον εαυτό σας και την πλειοψηφία των ανθρώπων που αγωνίζονται μάταια, σήμερα, να συγκεντρωθούν σε κάτι συγκεκριμένο».
Κάπως έτσι γέρνουμε πάνω από πληκτρολόγια, υπολογιστές και κινητά, απογοητευμένοι και νικημένοι από τη δυσκολία μας να συγκεντρωθούμε.
Έχουμε μπροστά μας κείμενα που πρέπει να διαβάσουμε, για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα ή ακόμα χειρότερα που πρέπει να γράψουμε εμείς για να βγάλει συμπέρασμα κάποιος άλλος, κι αυτό που πριν από 25 χρόνια άνθρωποι με την ίδια διανοητική ικανότητα με εμάς το έκαναν μέσα σε 25 λεπτά, εμείς πανηγυρίζουμε, αν, μετά κόπων και βασάνων, καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε σε χρόνο διπλάσιο.
Ζούμε και εργαζόμαστε στην εποχή των συνεχών ηλεκτρονικών αποσπάσεων.
Ναρκοπέδιο
Κάθε φορά που καλούμαστε να συγκεντρώσουμε τη σκέψη μας σε κάτι συγκεκριμένο, βομβαρδιζόμαστε από δεκάδες συνεχείς κλήσεις, ειδοποιήσεις μηνυμάτων και mail, ενώ παντός είδους σημαντικά και ασήμαντα διαδικτυακά ερεθίσματα απλώνονται μπροστά μας σαν ναρκοπέδιο.
Το μόνο που έχουμε, είναι να σκρολάρουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.
Ζούμε μέσα σε έναν λαβύρινθο. Αποσπόμαστε από αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε και πριν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε αυτό, την προσοχή μας αποσπά ένα νέο ερέθισμα και αυτό θα διακοπεί από ένα καινούριο κ.ο.κ.
Όταν μετά από αρκετά λεπτά επιστρέψουμε στην πρώτη μας σκέψη ή δραστηριότητα, δεν έχουμε ιδέα πού βρισκόμασταν και τι κάναμε. Και μέχρι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει μια νέα αλληλουχία περισπάσεων ορθώνεται μπροστά μας.
Βρετανική έρευνα του 2005, όταν οι ψηφιακές παρενοχλήσεις ήταν σαφώς λιγότερες, έδειξε ότι όσοι αναγκάζονταν να διακόπτουν αυτό που έκαναν από email και τηλεφωνικές κλήσεις παρουσίασαν μείωση του IQ τους κατά 10 μονάδες, μείωση διπλάσια από αυτήν που επιφέρει η χρήση μαριχουάνας.
Aυτές είναι οι Πύλες της Κολάσεως του Σκεπτόμενου του 21ου αιώνα:
Να καλείται να σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά να μην μπορεί γιατί έχει μόλις λάβει ένα μήνυμα, μία κλήση κι ένα mail που τον καλούν να σκεφθεί κάτι άλλο.
Και ενώ ο Σκεπτόμενος του Ροντέν σκεφτόταν όσα είχε γράψει, ο Σκεπτόμενος του 21ου σκέφτεται τι ήταν αυτό που σκεφτόταν πριν ακουστεί η τελευταία ειδοποίηση.
ΥΓ: Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε σε διπλάσιο χρόνο, απ’ ό,τι θα γραφόταν χωρίς ηλεκτρονικές και άλλου είδους περισπάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις