Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα
Το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει αλύπητα τα νοσοκομεία της Αττικής, με τα δύσκολα να μην έχουν έρθει ακόμα, παρόλο που οι ΜΕΘ-COVID έχουν ήδη γεμίσει.
- Γερμανία: Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το κοινοβούλιο και άνοιξε τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές
- Αναζητούνται εργαζόμενοι στην Ανταρκτική - Μισθοί έως 289.000 δολάρια το χρόνο
- Το bitcoin ήταν το χρυσό φλουρί του 2024 – Ποια κρυπτονομίσματα θέλουν κομμάτι της πίτας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε πολλές περιοχές της χώρας είναι τα δύο στοιχεία-κλειδιά που οδήγησαν στην παράταση του lockdown και στα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα μέχρι και τις 15 Μαρτίου.
Σε μια δύσκολη περιόδο, κατά την οποία η κόπωση του κόσμου με τα συνεχή μέτρα είναι εμφανής και η απορία στο γιατί οδηγηθήκαμε σε ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς διατυπώνεται από μεγάλη μερίδα των πολιτών, μια ματιά στα στοιχεία για το ΕΣΥ είναι αρκετή για να δικαιολογήσει τους φόβους των ειδικών και της κυβέρνησης.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει αλύπητα τα νοσοκομεία της Αττικής, με τα δύσκολα να μην έχουν έρθει ακόμα, παρόλο που οι ΜΕΘ-COVID έχουν ήδη γεμίσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, παρουσιάστηκε χτες το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για το ΕΣΥ, αν και οι ελλείψεις σε κομβικά νοσοκομεία της Αθήνας παραμένουν.
Το νέο «ξέσπασμα» της επιδημίας στην Αττική μέσα στον Μάρτιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες νοσηλείες, καθώς οι μολύνσεις θα «γίνουν» νοσηλείες την επόμενη εβδομάδα. Το 46% των κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην επικράτεια, συγκεντρώνονταν στην Αττική – τα 1.270 από τα 2.702 κρούσματα της χώρας.
Παράλληλα, η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική -όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας- η οποία κατά τους ειδικούς μολύνει ταχέως αλλάζοντας τα δεδομένα της μετάδοσης του κορωνοϊού, αποτελεί έναν επιπλέον κρίσιμο παράγοντα που απειλεί και το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα αλλά και την ανθεκτικότητα του συστήματος δημόσιας υγείας. Από τις 1.756 μεταλλάξεις, που έχουν ταυτοποιηθεί, οι 1.667 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη που εντοπίζεται σε 34 Περιφερειακές ενότητες της χώρας, και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ετοιμάζεται για κρίσιμες μέρες το ΕΣΥ
Με δεδομένο ότι το τελευταίο 10ήμερο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν περισσότερα από 7.500 κρούσματα κοροναϊού, και ότι, βάσει των επιστημονικών μοντέλων, έως και το 15% αυτών θα χρειαστεί νοσηλεία, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι μεγάλο κύμα ασθενών θα νοσηλευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Χθες οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με τον αριθμό τους ένα 24ωρο πριν (από 1.284 οι νοσηλευόμενοι στην Αττική ανέβηκαν στους 1.528). Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με κάλυψη 289 κλινών, παρά την αύξησή τους κατά 40% μέσα σε 19 ημέρες (από 229 που ήταν στις 12 Φεβρουαρίου έφτασαν τις 319 χθες).
Xθες 393 νέες εισαγωγές ασθενών προστέθηκαν στη σχετική λίστα των αρχών, με το 55% αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και με σημαντικό αριθμό ασθενών να καταγράφονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Κρήτης.
Δημόπουλος: Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις
“Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική. “Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση” παραδέχθηκε.
Όπως τόνισε, “προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κοροναϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι’ αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων” εξήγησε.
Αναφερόμενος στα κορωνοπάρτι, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι οι χειρότερες συνθήκες για τη διασπορά του κοροναϊού. Πολλά άτομα σε κλειστό χώρο που μιλάνε δυνατά μεταξύ τους. Ένας αν φέρει τον ιό θα υπάρχει ευρύτατη διασπορά.
“Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις. Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. (…) Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους” υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Δήλωσε πάντως ότι είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.
Θωμαΐδης: Έκρηξη στο ιικό φορτίο – Αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων
Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
“Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια” είπε ο κ. Θωμαΐδης.
“Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας” σχολίασε για τα “κορωνοπάρτι”.
“Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ” διευκρίνισε.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το σημαντικό είναι να συμμετέχουμε στην εφαρμογή των μέτρων όποια και αν είναι αυτά. «Δεν υπάρχει μαγική λύση, παρά μόνο το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόταση του καθηγητή είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μικρά μαγαζιά, εκεί όπου αποκλείεται να σημειωθεί συνωστισμός και με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις.
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτιμάται συνεχώς και με βάση αυτή λαμβάνονται αποφάσεις. Το σημαντικό είναι ότι σημειώνεται σταθερά μικρότερη θνητότητα σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς οι ηλικίες άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, τέλος Μαρτίου θα φτάσει στην Ελλάδα μια μεγάλη παρτίδα που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο και πως ειδικά τον Απρίλιο, η δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί ραγδαία. Διαβεβαίωσε πως το τρίτο κύμα πανδημίας που διανύουμε θα είναι το τελευταίο και πως το φετινό Πάσχα και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πέρσι.
Γιατί δεν αποφασίστηκε καθολικό «λουκέτο» στη χώρα
Πάντως, παρά τα δυσμενή αυτά στοιχεία, δεν αποφασίστηκε καθολικό lockdown στη χώρα αλλά προτιμήθηκε ο διαχωρισμός σε δύο επίπεδα (κόκκινο και βαθύ κόκκινο).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Πρώτον διότι και η κυβέρνηση και oi επιστήμονες της χώρας μας θεωρούν ότι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων lockdown ο κόσμος έχει κουραστεί. Παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυτήν την περίοδο μία κινητικότητα και θα ήταν ολέθριο αν την σταματούσαν και αυτή…
Δεύτερον, διότι από την κυβέρνηση θεωρούν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα είχαν καθολική εφαρμογή, άρα θα παίρναμε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να ισχύσουν στην πράξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις