Κοροναϊός : Ουραγκοτάγκοι και χιμπατζήδες οι λήπτες του πρώτου εμβολίου για ζώα
Το πειραματικό εμβόλιο της Zoetis αναπτύχθηκε αρχικά για σκύλους και γάτες.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Η Κάρεν έγραψε ιστορία το 1994 όταν έγινε ο πρώτος ουραγκοτάγκος που υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Τώρα γράφει ξανά ιστορία μετά τον εμβολιασμό της κατά του πανδημικού κοροναϊού.
Η Κάρεν, τρεις ακόμα ουραγκοτάγκοι και πέντε μπονόμπο (πυγμαίοι χιμπατζήδες) στον διάσημο Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο είναι τα πρώτα ζώα στις ΗΠΑ που έλαβαν ένα πειραματικό εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε αρχικά για σκύλους και γάτες, αναφέρει το National Geographic.
Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου θορυβήθηκαν τον Ιανουάριο όταν οκτώ γορίλες προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 και έσπευσαν να χορηγήσουν το εμβόλιο στους υπόλοιπους ανθρωποειδούς πιθήκους της εγκατάστασης.
Επτά από τους γορίλες εμφάνισαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα, όμως ο όγδοος, ο 49χρονος Ουίνστον, εκδήλωσε πνευμονία και σοβαρή αρρυθμία, τελικά όμως η κατάστασή του βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Αλλού στον κόσμο, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε σκύλους, νυφίτσες, κουνέλια γάτες και άλλα αιλουροειδή –τίγρεις, λιοντάρια, μινκ, λεοπαρδάλεις του χιονιού και πούμα.
Όμως η απειλή είναι δυνητικά μεγαλύτερη για τους ανθρωποειδείς πιθήκους (ουραγκοτάγκος, χιμπατζής, γορίλας) οι οποίοι ζουν σε ομάδες και είναι όλοι απειλούμενα είδη.
Όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε σκύλο στο Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία κτηνιατρικών φαρμάκων Zoetis άρχισε την ανάπτυξη ενός εμβολίου για σκύλους και γάτες, και μέχρι τον Οκτώβριο είχε επιβεβαιώσει την ασφάλειά του και για τα δύο είδη.
Παρόλο που το εμβόλιο δεν είχε δοκιμαστεί σε άλλα είδη, ο Ζωολογικός Κήπος του Σαν Ντιέγκο αποφάσισε να αναλάβει το ρίσκο. Εννέα ανθρωποειδείς πίθηκοι εμβολιάστηκαν τον περασμένο μήνα την ώρα που οι φροντιστές αποσπούσαν την προσοχή τους με λιχουδιές.
Ούτε οι ουραγκοτάγκοι ούτε οι χιμπατζήδες εμφάνισαν παρενέργειες. Εξετάσεις αίματος θα δείξουν σύντομα αν υπήρξε παραγωγή αντισωμάτων, ένδειξη ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ζωολογικού Κήπου και την εταιρεία Zoetis, η χρήση εμβολίων που αναπτύχθηκαν για ένα είδος σε ένα διαφορετικό είδος δεν είναι σπάνια πρακτική στην κτηνιατρική.
«Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε σε λιοντάρια και τίγρεις εμβόλια που αναπτύχθηκαν για σκύλους και γάτες» λέει η Ναντίν Λαμπέρσκι, υπεύθυνη υγείας ζώων στον ζωολογικό κήπο. Οι πίθηκοι εμβολιάζονται με ανθρώπινα εμβόλια για τη γρίπη και την ιλαρά, πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, για ορισμένα είδη απαιτείται η αλλαγή των ενισχυτικών συστατικών του εμβολίου, επισήμανε εκπρόσωπος της Zoetis.
To εμβόλιο της εταιρείας βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το ανθρώπινο εμβόλιο της Novavax που βρίσκεται στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Περιέχει μια συνθετική μορφή της πρωτεΐνης-ακίδας που επιτρέπει στον κοροναϊό να συνδέεται στα κύτταρα.
Οι δοκιμές της Zoetis έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων σε σκύλους και γάτες, εκκρεμούν ωστόσο περαιτέρω μελέτες για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας και της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, λέει η εταιρεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις