Πυρά αντιπολίτευσης και οργανώσεων για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε περιοχές Natura
Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ανοίγει το δρόμο για «ήπια αναπτυξιακά έργα» με περιβαλλοντικές μελέτες των ίδιων των επενδυτών
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την αλλαγή καθεστώτος στις προστατευόμενες περιοχές Natura την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που συζητείται στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν κατάργηση του άρθρου 219 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ότι στις περιοχές Natura μπορούν να οριστούν «υποπεριοχές» στις οποίες επιτρέπονται «ήπια αναπτυξιακά έργα» βάσει περιβαλλοντικών μελετών που θα διενεργούν οι ίδιοι οι επενδυτές.
«Η περιβαλλοντική πολιτική του κράτους στις προστατευόμενες περιοχές θα γίνεται από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι που ψηφίζετε στο άρθρο 219, αυτό είναι που καθιερώνετε», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση εισάγει «παράλληλη διαδικασία» που δεν προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και επιχειρεί να ακυρώσει περιβαλλοντικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Αυτό είναι πρωτάκουστο» είπε ο κ. Χατζηγιανάκκης. Σε περιοχές που φιλοξενούν απειλούμενα είδη όπως η μεσογειακή φώκια, η καρέτα-καρέτα και ο μαυροπετρίτης, υποστήριξε, «θα κάνει την επένδυση και το ειδικό περιβαλλοντικό σχέδιο ο ιδιώτης επενδυτής, τον οποίο δεν θα τον ενδιαφέρει προφανώς η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το πώς θα προστατευθεί αυτό το υπό εξαφάνιση είδος. Θα φτιάξει το ξενοδοχείο του, ή το αιολικό πάρκο του, και θα υποχρεωθεί ο φορέας διαχείρισης να ενσωματώσει τη δικιά του μελέτη [του επενδυτή]».
Είχε προηγηθεί επιστολή που απέστειλαν στους βουλευτές το WWF, η «Αρκτούρος», η «Καλλιστώ», η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας πως η ρύθμιση είναι «εμφανώς αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Μέχρι στιγμής, πάνω από 38.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στη συλλογή υπογραφών που ξεκίνησαν οι οργανώσεις.
Όπως αναφέρουν οι ΜΚΟ σε κοινή ανακοίνωσή τους, «έπειτα από εισήγηση 23 οργανώσεων προς την Επιτροπή Φύση 2000, το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τη βιοποικιλότητα, εκδόθηκε η ανακοίνωση για την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις δημόσιες συμβάσεις».
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, το επίμαχο άρθρο 219:
- Κατακερματίζει τις περιοχές προστασίας και απομονώνει τμήματά τους με βάση αόριστα επενδυτικά κριτήρια και όχι την περιβαλλοντική τους σημασία.
- Αγνοεί την πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
- Προσπαθεί να παρακάμψει τα αιτήματα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή σημαντικών νομικών υποχρεώσεων για την αποτροπή υποβάθμισης των περιοχών Natura.
- Υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Την περασμένη Δευτέρα, πάντως, η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάδας, Θεοδότα Νάντσου, ανέφερε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε πως «έχει γίνει μεγάλη φασαρία για αυτό το άρθρο» και επιφυλάχθηκε να το επανεξετάσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις