Γαλακτοκομικά: Υγιεινή διατροφή ή κίνδυνος για την υγεία;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους, έχουν σχετιστεί με καρδιακές νόσους και άλλα προβλήματα υγείας
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Όσο και να αγαπάμε το τυρί και τo γάλα στον καφέ μας, ξέρουμε ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους, έχουν σχετιστεί με καρδιακές νόσους και άλλα προβλήματα υγείας.
Αλλά η έρευνα που βασίζεται σε απόδειξη έχει μέχρι τώρα ασυνεπή αποτελέσματα, ενώ δύο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι μερικά είδη γαλακτοκομικών δεν είναι ο εχθρός μας.
Σχετική έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών ασθενειών και πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες.
Άλλη πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά τυρί και γιαούρτι είχαν χαμηλότερο ρίσκο θανάτου.
Η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά αντίθετα, θα έπρεπε να ενθαρρύνεται.
Οι Αμερικανικές Οδηγίες Διατροφής συστήνουν τα άπαχα γαλακτοκομικά ή με λίγα λιπαρά , μεταξύ αυτών το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα ενισχυμένα ροφήματα σόγιας.
Αναγνωρίζουν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδέεται με βελτιωμένη υγεία οστών, μειωμένο ρίσκο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη τύπου 2.
Με άλλα λόγια, είναι καλό να τρώμε γαλακτοκομικά, αλλά είναι προτιμότερο όταν είναι άπαχα ή με χαμηλά λιπαρά.
Υπάρχουν μερικά προφανή θρεπτικά οφέλη που αποκομίζουμε. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, φωσφόρου, ασβεστίου και καλίου.
Όσο για το θέμα των χαμηλών λιπαρών, αυτό οφείλεται στο ότι τα γαλακτοκομικά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.
Το γιαούρτι και το κεφίρ έχουν επιπλέον οφέλη εξαιτίας της ζύμωσής τους αλλά και πάλι το βασικό όφελος προέρχεται από την πρωτεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τι γίνεται αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταναλώσεις γαλακτοκομικά προϊόντα;
Υπάρχουν φυσικά οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες αλλά και οι άνθρωποι που δεν θέλουν να φάνε αυτά τα προϊόντα.
Υπάρχουν εναλλακτικά τροφές που περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.
Και στο τέλος της ημέρας, αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο, είναι ένα ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και αντιφλεγμονώδη λιπαρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις