Γιατί ο Μητσοτάκης διαχώρησε τη Λέσβο με τη Χίο
Στην συνέχεια ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Χίο σημείωσε πως «η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση θα τη συζητήσουμε και αυτήν».
Του Γιώργου Στεφάνου (Ανταποκριτής Λέσβου- Βορείου Αιγαίου Alter ego media)
Εντύπωση προκάλεσε χτες κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Δημάρχους Λέσβου Χίου και Ανατολικής Σάμου, ο διαχωρισμός που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας ξεχωριστά για το κάθε νησί. Για την Λέσβο τόνισε πως «μία δομή θα έχουμε και η οποία θα είναι η οριστική δομή στην τοποθεσία την οποία έχουμε συμφωνήσει και την τοποθεσία την οποία έχετε επιλέξει και την οποία θέλει και να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κινηθούμε σε αυτήν την ταχύτητα όπως με τις όποιες καθυστερήσεις γίνεται τελικά αυτό και στη Σάμο».
Στην συνέχεια ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Χίο σημείωσε πως «η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση θα τη συζητήσουμε και αυτήν».
Αυτός ο διαχωρισμός προφανώς και μπορεί να σημαίνει πολλά καθώς μην ξεχνάμε πως ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης εκλέγεται στην Χίο και ως εκ τούτου εκεί είναι και η εκλογική του «πελατεία» την οποία ενδεχομένως να μην θέλει να «κακοκαρδίσει». Και με το σκεπτικό πως οι πρόωρες εκλογές φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη, δεν αποκλείεται αυτός ο διαχωρισμός του πρωθυπουργού να συνδέεται με το γεγονός πως θέλει να δώσει την δυνατότητα στον υπουργό του να μην έρθει σε ρήξη με την εκλογική του περιφέρεια.
Το άλλο ενδεχόμενο για το οποίο πιθανότατα να έγινε ο διαχωρισμός των δυο νησιών, είναι οι αποφάσεις των Δημοτικών τους συμβουλίων. Στην Μυτιλήνη το Δημοτικό Συμβούλιο έστω και με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, λόγω του ότι δεν δόθηκε δικαίωμα ψήφου στους Προέδρους των Κοινοτήτων στα όρια των οποίων θα γίνει το νέο ΚΥΤ, έχει πάρει θετική απόφαση και ως εκ τούτου αυτό αποτελεί ένα μεγάλο «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης. Αντίθετα στην Χίο το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ξεκάθαρα αρνητική απόφαση, ενώ εκεί υπάρχει γενικευμένη αντίδραση και από φορείς που είναι κάθετα αντίθετοι κάτι που δεν συμβαίνει στην Λέσβο.
Ένα τρίτο ενδεχόμενο είναι ο πληθυσμός που έχουν τα δυο νησιά και αφορά τους μετανάστες. Στην Λέσβο όπως ανέφεραν στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε πριν από μερικές ημέρες, αναφέρουν πως βρίσκονται περίπου 9 χιλιάδες μετανάστες διασκορπισμένοι σε διάφορες δομές.
Στην Χίο ο αντίστοιχος αριθμός είναι στις 2 χιλιάδες. Αν λοιπόν τους επόμενους δυο μήνες, μέχρι το Πάσχα, η Χίος αδειάσει από μετανάστες, που είναι πολύ εύκολο όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση εκεί, (και με δεδομένο ότι είναι 0 οι ροές εδώ και πάρα πολύ καιρό), δεν συντρέχει κανένας λόγος δημιουργίας δομής.
Αυτό το σενάριο για την Λέσβο δεν μπορεί φυσικά να υλοποιηθεί με κανένα τρόπο, καθώς οι 9 χιλιάδες δεν μπορεί να «εξαφανιστούν» σε ένα δίμηνο, εκτός και αν ο Μηταράκης στείλει 2-3 πλοία και τους μεταφέρει εκτός νησιού.
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη το 3ο σενάριο και ενδεχόμενο, έχει ίσως και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους όσους εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα στο μεταναστευτικό.
- Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «μπαμ» από το ΝΒΑ (pic)
- Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το «προΣfΕΕρουμε» με τον Αντώνη Ρέμο
- Οκτάχρονος έσωσε με τη λαβή Χάιμλιχ συμμαθητή του που πνιγόταν από σταφύλι
- Ελένη Τοπαλούδη: Θεσπίζεται ερευνητική υποτροφία στη μνήμη της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Τόμι Λι: Κάνει μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα και λέει ότι για αυτό φταίει το ελληνικό DNA του
- Παναθηναϊκός: Ολοκληρώθηκε η επέμβαση του Λεσόρ, αναμονή για τα αποτελέσματα