Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος

Oι πολυεθνικές δείχνουν τον δρόμο - Ο αριθμός των εταιρειών που τη διαφημίζουν έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια φτάνοντας τις 62 ανά 10.000, σύμφωνα με το Bloomberg

Η εργασία την τεσσάρων ημερών επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι εργασιακές αλλαγές λόγω της πανδημίας έχουν κάνει πολλές εταιρείες να επανεξετάσουν τη θέση τους πάνω στο ζήτημα αυτό, είτε από ανάγκη, είτε επειδή διαπιστώνουν αύξηση της αποδοτικότητας εργαζομένων που απασχολούνται με τις νέες συνθήκες. Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για μετεξέλιξη της πρακτικής να απασχολούνται οι εργαζόμενοι αναγκαστικά από το σπίτι, λόγω των περιορισμών του Covid-19.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα διαδικτυακής εξεύρεσης εργασίας ZipRecruiter που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι ο αριθμός των εταιρειών που διαφημίζουν τετραήμερη εργασία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια φτάνοντας τις 62 ανά 10.000. Πολυεθνικές μάλιστα είναι αυτές που δείχνουν τον δρόμο κι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη γενικότερη αγορά.

Ο κολοσσός καταναλωτικών αγαθών Unilever ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο ετήσιο πείραμα για το προσωπικό του στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί και οι 81 εργαζόμενοι της εταιρείας θα απασχολούνται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές. Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να καταθέσει πρόταση για να επιδοτεί επιχειρήσεις που προσφέρουν τετραήμερη εργασία.

Τον Αύγουστο το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας με 2,3 εκατ. μέλη, το IG Metall, πρότεινε την υιοθέτηση εβδομάδας με λιγότερες μέρες εργασίας ως απάντηση στην πανδημία και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτή έχει δημιουργήσει στην παραγωγή, ιδιαίτερα στις πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Στη Γαλλία η Renault δίνει άδεια σε 13.000 εργαζομένους τις Παρασκευές σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη και επειδή οι παραγγελίες έχουν πέσει λόγω Covid-19. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με πριν, επειδή η κυβέρνηση της χώρας επιδοτεί τους μισθούς τέτοιων εργαζομένων με ειδικά επιδόματα.

Ακόμη και στην Ιαπωνία, μια χώρα που η σκληρή πολυήμερη εργασία είναι συνηθισμένη, η κυβέρνηση εξετάζει να καταθέσει πρόταση για να μην πηγαίνουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι για μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί η σωματική και ψυχική τους υγεία, αναφέρει επίσης το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το παράδειγμα

Το Bloomberg χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τις αποφάσεις που πήρε η εταιρεία τεχνολογίας Awin με έδρα το Βερολίνο. Οταν πέρσι τέτοια εποχή ξεκίνησαν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ξεκίνησαν να δουλεύουν από το σπίτι. Παράλληλα ο όγκος εργασίας αυξήθηκε επειδή υπήρξε μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες της Awin από καταστήματα λιανικής που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στο λιανικό εμπόριο.

Λόγω της μεγάλης πίεσης η Awin αποφάσισε πέρσι την άνοιξη να σταματούν όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν νωρίς την Παρασκευή για να ξεκουράζονται. Το πείραμα ήταν τόσο πετυχημένο, με τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι, που από τον Ιανουάριο η εταιρεία αποφάσισε να καθιερώσει την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία χωρίς μειώσεις στους μισθούς. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανταμ Ρος είπε στο Bloomberg ότι με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι βρίσκουν τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους πιο έξυπνα και πως είναι το ίδιο παραγωγικοί με πριν.

Στα τέλη του 19ου αιώνα εργάτες και πολλοί υπάλληλοι γραφείου εμφανίζονταν για δουλειά έξι ή ακόμη και επτά ημέρες την εβδομάδα. Το 1926 ο Χένρι Φορντ αποφάσισε να δίνει άδεια στους εργαζόμενους δύο ημέρες κάθε εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές, με το σκεπτικό ότι θα αγόραζαν περισσότερα αυτοκίνητα αν είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό ακριβώς έγινε και στο τέλος της επόμενης δεκαετίας οι περισσότεροι αμερικανοί κατασκευαστές είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά του. Στη Γερμανία καταργήθηκε η εργασία του Σαββάτου στη δεκαετία του 1960, όταν τα συνδικάτα έκαναν εκστρατείες λέγοντας ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο με τον μπαμπά τους. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο χρόνος εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε σταδιακά. Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση εβδομάδας με 35 ώρες εργασίας.

Must in

Ο Άλαν Σίρερ αποθεώνει τη Νότιγχαμ Φόρεστ – «Το όριο της είναι ο ουρανός» λέει ο θρυλικός άσος της Νιούκαστλ

Ο Άλαν Σίρερ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη Νότιγχαμ Φόρεστ και την εντυπωσιακή πορεία της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο