Lockdown: Αγωνία για την απόδοση των μέτρων και στο βάθος… παράταση – Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ
Οι ειδικοί περιμένουν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να δουν αν ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα και έτσι δεν θα παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σε βουνά και παραλίες.
Με αγωνία περιμένουν να δουν αν θα αποδώσουν τα μέτρα οι ειδικοί και η κυβέρνηση.
Το σκληρότερο lockdown (μέσα στο ήδη υπάρχον lockdown) είναι άλλωστε και η μοναδική ελπίδα των υγειονομικών αρχών προκειμένου να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Οι ειδικοί περιμένουν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να δουν αν ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα και έτσι δεν θα παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σε βουνά και παραλίες.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αυστηροί αναμένεται να είναι και οι έλεγχοι της αστυνομίας το Σαββατοκύριακο.
Οι μεταλλάξεις σαρώνουν 38 Περιφέρειες της Ελλάδας
Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς είναι πολύ εύκολο, λόγω των μεταλλάξεων, η κατάσταση να ξεφύγει και να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, η βρετανική μετάλλαξη διασπείρεται ταχέως στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας).
Αρνητική πρωτιά έχει η Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), η Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46), το Λασίθι (30) της Κρήτης, η Λάρισα (28), η Αχαΐα (22), η Κοζάνη (21), και η Εύβοια (12).
Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το ΕΣΥ
Άλλωστε η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια.
Την ώρα που όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο και οι μεταλλάξεις σαρώνουν την χώρα μας, τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όλο και λιγοστεύουν.
Χαρακτηριστικό είναι πως χτες ο Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, ανέφερε πως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας δεν υπάρχει πια διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.
Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Υπενθυμίζεται πως το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων – το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν 622.
Η ασφυκτική πίεση πάντως στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επόμενες 15 ημέρες.
Με τα μεταλλαγμένα στελέχη να είναι αυτά που κάνουν την διαφορά στο τρίτο κύμα, οι ειδικοί ελπίζουν σε 15 ημέρες να υπάρχει μία σταθεροποίηση στα κρούσματα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η άρση του lockdown θα γίνει στην ώρα της, καθώς στο μυαλό επιστημόνων και κυβέρνησης είναι η παράταση ακόμη μίας εβδομάδας.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις δηλώσεις μερικών επιστημόνων που τονίζουν πως ακόμη δεν έχει έρθει η κορύφωση του τρίτου κύματος.
Δημόπουλος : Οι τρεις λόγοι για τους οποίους δεν μειώνονται τα κρούσματα
Στους λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται τα κρούσματα αλλά και στο ερώτημα αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
Ο πρώτος λόγος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων στα κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.
Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.
Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.
Ο κ. Δημόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, αλλά το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.
Παυλάκης: «Πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα τη μέρα
Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης προειδοποίησε ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, κάνοντας λόγο για άνω των 100 θυμάτων ημερησίως.
Όπως είχε χαρακτηριστικά είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων.
«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι».
Δεν βάζουν όρια στον ιό διευκρίνισε ο ερευνητής για το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. «Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο».
«Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να είναι καταστροφή»
Όπως σημείωσε, τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. «Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες» εξήγησε ο κ. Παυλάκης. Απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό» ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι» τόνισε.
Χαρακτήρισε τέλος «κατσαρίδες» τις μεταλλάξεις εξηγώντας ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική».
Παγώνη: Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να αποδώσουν
Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με τους ασθενείς με κορωνοϊό όσο και με τους non covid ασθενείς, αλλά και για τα νέα περιοριστικά μέτρα, μίλησε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
Για τα νέα μέτρα υποστήριξε μιλώντας στο Mega πως αυτά θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, καθώς μέχρι τώρα δεν ήμασταν σε κανονικό lockdown. «Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να πραγματικά να αποδώσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε μάλιστα, ότι μετά τις 16 Μαρτίου τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής.
Σταδιακά οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς, υπογράμμισε. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του πληθυσμού ώστε να έχουμε σχετική ανοσία.
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον