Δείτε τα πέντε μακρύτερα ποτάμια της Γης και σε ποιες χώρες βρίσκονται
Η μέτρηση γίνεται βάσει μήκους και όχι βάσει όγκου νερού, καθώς ένα ποτάμι όπως ο Νείλος, θεωρείται το μακρύτερο του κόσμου, όχι όμως το μεγαλύτερο σε όγκο νερού (Αμαζόνιος)
Τα ποτάμια συνδέονται πάντοτε τόσο με την οικονομία των χωρών τις οποίες διανύουν, όσο και με τις τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις που διαμορφώνονται. Ευθύνονται για τη βλάστηση, το οικοσύστημα και τις τροφές που μπορεί και παράγει η περιοχή γύρω από αυτά.
Νείλος
Σύμφωνα με το el.wikipedia, ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να ωφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου.
Έχει μήκος 6.853 χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε 3.349.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέση παροχή νερού 2.830 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο.
Ο Νείλος είναι ένας «διεθνής» ποταμός, καθώς τους υδάτινους πόρους του, τους μοιράζονται 11 χώρες, η Τανζανία, το Μπουρούντι, η Ρουάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), η Κένυα, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα, ο Νείλος είναι η κύρια πηγή νερού της Αιγύπτου και του Σουδάν.
View this post on Instagram
Αμαζόνιος
Ο Αμαζόνιος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Γης σε όγκο νερού ενώ υπάρχει διχογνωμία για το εάν είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό.
Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο. Αρχικά το μήκος του είχε υπολογιστεί σε 6.400 χλμ., αλλά μετά από δορυφορικές μελέτες αποδείχτηκε ότι πηγές του ορίζονται στην περιοχή Apacheta Creek, με συνέπεια το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 6.992 χλμ., οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη.
Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά στη μέση παροχή, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο.
Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι 6.915.000 χλμ² και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.
View this post on Instagram
Γιαγκ-Τσε-Γιαγκ
Ο ποταμός Γιαγκ-Τσε-Γιαγκ είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας βόρεια της Σαγκάης.
Το ποτάμι διέρχεται από επτά επαρχίες, ενώ διαχρονικά αποτελεί έναν κεντρικό δρόμο μεταφοράς και πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών.
Θεωρείται ο σημαντικότερος ποταμός της Κίνας καθώς αποτελεί τον κυριότερο πλωτό δίαυλο και στη λεκάνη του Γιανγκτσέ ζει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
View this post on Instagram
Μισσισσιππής
Ο Μισσισσιππής ή Μισισιπής, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5.969 χλμ, από τη λίμνη Ιτάσκα ως τον κόλπο του Μεξικού όπου εκβάλλει. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας Οτζίμπουε που σημαίνει ο «μεγάλος ποταμός».
Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο.
Με μήκος 6.275 χλμ, είναι το τέταρτο μακρύτερο, και με βάση τη μέση απορροή (16.200 μ³/s), είναι δέκατο. Ο μακρύτερος των πολλών παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Μιζούρι με τον ποταμό του Αρκάνσας να ακολουθεί.
Με βάση τον όγκο ύδατος, ο μεγαλύτερος όλων των παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός Οχάιο. Είναι σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία, καθώς είναι πλωτός σχεδόν μέχρι τις πηγές του. Μεγάλες πόλεις βρίσκονται πλησίον του ποταμού όπως η Νέα Ορλεάνη στην πολιτεία της Λουιζιάνα και το Σαιντ Λούις στην πολιτεία του Μιζούρι.
View this post on Instagram
Γενισέι
Ο Γενισέι, γνωστός στα ελληνικά και ως Ιενεσέης, είναι ποταμός της κεντρικής Ρωσίας και αποτελεί το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα που εκβάλλει στον Αρκτικό ωκεανό.
Ο ποταμός πηγάζει από τη Μογγολία και ακολουθώντας πορεία προς το βορρά, μεγαλώνοντας καθώς δέχεται τα νερά πολυάριθμων παραποτάμων, εκβάλλει στο κόλπο Γενισέι, στη θάλασσα Κάρα, αποστραγγίζοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής Σιβηρίας. Μεγάλοι παραπόταμοι του Γενισέι είναι ο Ανγκαρά, ο μέσος και ο κάτω Τουνγκούσκα.
Η Βαϊκάλη εκρέει στον Ανγκαρά. Η μακρύτερη ποτάμια οδός είναι αυτή του Γενισέι-Ανγκαρά-Σελενγκά-Ίντερ, με μήκος 5.539 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 2.580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο ποταμός είναι πλωτός για φορτηγίδες όταν δεν είναι παγωμένος. Ο ποταμός διασχίζει την τάιγκα και την αρκτική τούνδρα.
View this post on Instagram
- ΟΗΕ: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο» λένε διπλωματικές πηγές για την ψηφοφορία για τη Γάζα
- Σάκης Αρναούτογλου: Χριστούγεννα με χιόνια ακόμη και στα 400μ. – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ουκρανία: Κατονομάζει Ρώσο αξιωματικό ως υπεύθυνο για το θάνατηφόρο πλήγμα με θύμα εργαζόμενο του Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις