Λέκκας για Ελασσόνα: Μας αιφνίδιασε το «σεισμικό ζεύγος» – Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε το σπάνιο φαινόμενο των «δίδυμων» σεισμών.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Αιφνιδίασε τους σεισμολόγους το φαινόμενο των «δίδυμων» σεισμών στην Ελασσόνα, με τους δύο ισχυρούς σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών
Μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στο σπάνιο φαινόμενο του «σεισμικού ζεύγους» που «χτύπησε» τη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Ελασσόνα δεν ήταν μετασεισμός της προηγούμενης, αλλά ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος.
«Μας αιφνιδίασε ο νέος σεισμός, όχι μόνο εμένα, αλλά ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, γιατί εκεί που όλα πήγαιναν καλά, με το μεγάλο σεισμό των 6 βαθμών και με τη μετασεισμική ακολουθία, ένα άλλο ρήγμα, το οποίο ανήκει στην ίδια ζώνη, ενεργοποιήθηκε και έδωσε ένα σεισμό πάλι 6 βαθμών», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Συπλήρωσε πως: «Ένα ρήγμα ποτέ δεν πάει μόνο του, είναι αρκετά μαζί και συνιστούν συνήθως μία ρηξηγενής ζώνη».
«Ένα άλλο ρήγμα από την ίδια ζώνη του βορειοδυτικότερα ήταν αυτό που έμεινε ανέπαφο στον πρώτο σεισμό και ενεργοποιήθηκε στον δεύτερο σεισμό. Το καλό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία εξέλιξη σεισμικότητας που ουσιαστικά δρομολογείται προς τα ΒΔ του Μεσοχωρίου, όπου υπάρχουν λίγοι οικισμοί και πολλοί λίγοι κάτοικοι», πρόσθεσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.
«Είναι μία ιδιότυπη ακολουθία, δεν είναι η κλασική ακολουθία, είναι σχετικά σπάνια. Από εκεί και πέρα βεβαίως έχουμε διάφορα σενάρια τα οποία θα συζητήσουμε σε λίγο και με συναδέλφους από όλα τα πανεπιστήμια. Ουσιαστικά επειδή βρίσκονται πολλές ομάδες εδώ στην περιοχή και εργάζονται: άλλη ομάδα χαρτογραφεί τα ρήγματα, άλλη μελετά από δορυφόρους την περιοχή και αγγίζει που μελετά τα γεωδυναμικά φαινόμενα, είχαμε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις», ανέφερε για την εξέταση των δεδομένων από την επιστημονική κοινότητα.
Καταλήγοντας, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος των δονήσεων θα είναι μικρότερο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις