Ανεπιθύμητα e-mail : 27 χρόνια από την ενεργοποίηση του πρώτου προγράμματος spam
Τα mail που ουδείς αγάπησε, σήμερα έχουν τα γενέθλιά τους
- Αυξάνονται οι «φωνές» για αποκλιμάκωση στη Συρία - Φόβοι για πλήρη αναζωπύρωση του πολέμου
- Τα ζώδια σήμερα: Σοβαρότης ώρα μηδέν
- Σπείρα διακινούσε ναρκωτικά αξίας τουλάχιστον 2,4 δισεκ. ευρώ - Τα έκρυβαν σε φορτία με κρεμμύδια και σκόρδα
- Ζωή Λάσκαρη: Γιατί «παγώνει» η διαδικασία για τη δημοπράτηση των κοσμημάτων της
Τις προσφορές πολύ αγάπησαν, τα spam e-mail που τους ενημερώνουν για αυτές, όμως, κανένας. Κι όμως, η αλληλογραφία από την οποία όλοι μας θα θέλαμε να απαλλαγούμε, κατάφερε να επιβιώσει στα inbox μας επί 27 συναπτά έτη, νικώντας το GDPR και άλλα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο της. Ποιος ήταν, όμως, εκείνος που μας έκανε αυτή τη ζημιά; Για ποιο σκοπό; Και τι σχέση έχει η ονομασία «spam» με την εξίσου διάσημη κονσέρβα και τους… Monty Python;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Το κυριολεκτικά πρώτο ανεπιθύμητο e-mail στάλθηκε την 1η Μαΐου του 1978 και ενόχλησε μόλις 400 παραλήπτες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Το είχε στείλει η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών DEC που, σε αντίθεση με το πρωτοποριακό της marketing, έχει πάψει να υπάρχει.
Όμως σαν σήμερα, δηλαδή στις 5 Μαρτίου του 1994, τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα μαζικής αποστολής ανεπιθύμητων e-mail που μείωσε τον κόπο που απαιτούνταν για το… θεάρεστο αυτό έργο και αύξησε τον αριθμό των μηνυμάτων στο inbox μας.
Ίσως ελαφρώς απροσδόκητα, η μαζική αποστολή spam δεν διαφήμιζε κάποιο προϊόν, αλλά τις υπηρεσίες μετανάστευσης που πρόσφερε ένα ζευγάρι δικηγόρων, ο Λόρενς Κάντερ και η σύζυγός του Μάρθα Σίγκελ.
Οι δύο δικηγόροι, μάλιστα, είχαν πιάσει ακριβώς το πνεύμα της spam αλληλογραφίας, βάζοντας έναν τρομολαγνικό τίτλο «Λοταρία για την Πράσινη Κάρτα – Θα είναι η τελευταία;», ενώ ήταν και πολύ περήφανοι για την ιδέα τους.
Μάλιστα, όχι απλώς παραδέχονταν ότι επρόκειτο για spam, αλλά αργότερα έγραψαν και βιβλίο με οδηγίες για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου marketing και σκόπευαν να ανοίξουν συμβουλευτική εταιρεία. Τελικά, δεν το έκαναν, αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας: Τα spam αποδείχθηκαν τόσο εύχρηστα, όσο και… αγαπητά. Τουλάχιστον από τους αποστολείς τους.
Οι αναπάντεχοι… νονοί
Η λέξη spam δεν σημαίνει απολύτως τίποτα στα αγγλικά. Προέρχεται, όπως ίσως φανταστήκατε, από το όνομα της διάσημης κονσέρβας. Αυτό που μάλλον δεν φανταστήκατε, είναι ότι τη σύνδεση μεταξύ των spam e-mail και των spam τροφίμων, την έκαναν οι… Monty Python.
Στην θρυλική τηλεοπτική εκπομπή Το Ιπτάμενο Τσίρκο, οι Monty Python μπαίνουν σε ένα εστιατόριο ιδιοκτησίας κάποιων… Βίκινγκς.
Γρήγορα, όμως, διαπιστώνουν ότι το εστιατόριο αυτό σερβίρει μόνο πιάτα με… spam, ενώ οι σερβιτόροι λένε τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας.
Όταν οι πελάτες διαμαρτύρονται ότι δεν θέλουν πιάτο με spam, οι σερβιτόροι τους εμπαίζουν.
Μέχρι το τέλος του κλιπ, το οποίο διαρκεί μόλις δύο λεπτά, η λέξη spam ακούγεται…
94 φορές. Μιλάμε, δηλαδή, για το απόλυτο σπαμάρισμα.
Έτσι, όταν οι δύο δικηγόροι που προαναφέραμε απέστειλαν χιλιάδες e-mail σε όλους τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, οι παραλήπτες ονόμασαν την ανεπιθύμητη αλληλογραφία spam, εξαιτίας του θρυλικού βίντεο.
Ευτυχώς για εμάς, πλέον το φαινόμενο των spam, αν και παραμένει ολοζώντανο, συνήθως δεν μας επηρεάζει πολύ, αφού οι ίδιοι οι πάροχοι των e-mail μας, αλλά και τα προγράμματα για την ασφάλεια του υπολογιστή μας, τείνουν να μας προστατεύουν αποτελεσματικά από αυτά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις