ΣΥΡΙΖΑ : Δεν υπάρχει ευέλικτη αλληλεγγύη – Υπάρχει υποχρεωτική αλληλεγγύη ή αποθήκες ψυχών
Ο κος Ψυχογιός απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει τη βασική ευθύνη να διαχειριστεί συλλογικά και μακροπρόθεσμα το προσφυγικό μεταναστευτικό αλλά έχει και τις ευθύνες της για τις αιτίες του, όπως και για τα προβλήματα στο εσωτερικό της ως προς τη διαχείριση.
Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε, ως εισηγητής από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδική Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη συζήτηση σχετικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ο κος Ψυχογιός απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει τη βασική ευθύνη να διαχειριστεί συλλογικά και μακροπρόθεσμα το προσφυγικό μεταναστευτικό αλλά έχει και τις ευθύνες της για τις αιτίες του, όπως και για τα προβλήματα στο εσωτερικό της ως προς τη διαχείριση.
Συνέχισε λέγοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να συσσωρεύονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στις πρώτες χώρες υποδοχής και να αποπέμπεται η λογική ενός σταθερού υποχρεωτικού μηχανισμού εγκαταστάσεων με το νέο Σύμφωνο το οποίο βάζει μια λογική εθελοντικής και επιλεκτικής αλληλεγγύης. Χρειάζεται σταθερή μόνιμη και υποχρεωτική πολιτική επιμερισμού και μάλιστα με δημοσιονομικές και οικονομικές κυρώσεις σε αυτούς που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα, όπως γίνεται με όλες τις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ. Επικουρικά χρειάζεται ουσιαστικός ευρώ-τουρκικός διάλογος που να καταλήξει σε κανόνες και μακροπρόθεσμες λύσεις.
Ανάγκη για μια ρεαλιστική πρόταση
Μια ρεαλιστική πρόταση θα έπρεπε να ενισχύει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων και ανθρωπιστικών αναγκών με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη για παράκαμψη των εγγυήσεων και των διαδικασιών και σίγουρα κινείται στη λογική των αποθηκών ψυχών και της ασπίδας της Ευρώπης.
Ο τομεάρχης σημείωσε ότι δεν διασφαλίζεται η δέσμευση όλων των κρατών μελών ότι οι επαναπροωθήσεις απαγορεύονται, πρέπει να υπάρχει υπό τη μορφή κανόνα και όχι αρχής, τη στιγμή που η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη έχει διατάξει διερεύνηση τόσο για τα θέματα διαφάνειας όσο και για τα επιχειρησιακά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς και από θεσμικά όργανα και να διερευνήσει σε βάθος το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Υλοποιείται, πρόσθεσε, το σχέδιο «για μία Ευρώπη των λίγων κλεισμένη στο καβούκι της», παρότι οι βασικές αρχές και αξίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής των τελευταίων δεκαετιών ήταν διαφορετικές.
Ο κος Ψυχογιός ζήτησε να υπάρξουν διευκρινήσεις όσον αφορά τις περιπτώσεις που θα μπορούν τα κράτη να εφαρμόζουν γεωγραφικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση του Ασύλου, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστούν άνθρωποι αόρατοι και να δημιουργηθούν επίσημες γκρίζες ζώνες όπως άλλωστε επιδιώκει η πολιτική της κυβέρνησης με τις κλειστές δομές – φυλακές είτε επεκτείνοντας το ΠΡΟΚΕΚΑ στον Έβρο, είτε με τα κλειστά κέντρα υποδοχής στα νησιά.
Η Κυβέρνηση αποδέχεται την «αποθήκη ψυχών»
Ο βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι φαίνεται να αποδέχεται το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης και της αποθήκης ψυχών καθώς και ότι δεν κατάθεσε αίτημα για μετεγκατάστασή για περισσότερο από έναν χρόνο αλλά και ότι το μέτωπο των χωρών του Νότου υποβαθμίστηκε και μόνο τώρα στο τέλος επανήλθε στον προγραμματισμό της. Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό δεν έχει υλοποιήσει την ισοκατανομή στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, παρά τη σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ.
Ο τομεάρχης ενημέρωσε τον κο Σχοινά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με την κατάργηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που οδηγούν στο κλείσιμο ξενοδοχείων και την έξωση προσφύγων και των οικογενειών τους την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ υποβαθμίζεται και δεν θα υλοποιείται πλέον, κατά κύριο λόγο, από τους Δήμους αλλά από ΜΚΟ φαντάσματα που δεν έχουν καμία τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δέχεται ότι καταργείται στην ουσία η εκπαίδευση των προσφύγων και να εφαρμόζεται η κράτηση μέχρι 36 μήνες για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει αδικήματα, να αποκλείονται οι αιτούντες άσυλο από την εργασία, να καταργείται η πρόσβαση στον ΑΜΚΑ και άρα στην υγεία, να τορπιλίζεται καθημερινά η κοινωνική ένταξη και να εφαρμόζεται ο παράνομος διαχωρισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε άνω και κάτω των 15 ετών.
Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε του στις πολλές συμβάσεις οι οποίες κάνουν outsourcing για τεχνικές συμβουλές σε εταιρείες, είτε αναθέτουν απευθείας έργα σε δομές όπως στη Μαλακάσα ή το κλειδί Σερρών όπου μάλιστα υπάρχουν άθλιες συνθήκες.
Ο βουλευτής ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε πως χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής των αιτούντων στο πλαίσιο Κοινής Πολιτικής για την Υποδοχή, το Άσυλο και τις Επιστροφές αλλά και ότι τα σύνορα της χώρας πρέπει να είναι εξωτερικά σύνορά της Ένωσης και όχι σύνορα της Ελλάδας απέναντι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, με έμπρακτο επιμερισμό της ευθύνης και όχι με την «στάθμευση» χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις