Κυβέρνηση VS ΣΥΡΙΖΑ : Βγήκαν τα μαχαίρια σε μια μετωπική σύγκρουση
Η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στο ανοιχτό μέτωπο της πανδημίας και αυτή τη φορά και προς κυβερνητικά στελέχη με αφορμή και την υπόθεση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.
“Lockdown”, “εμβόλια”, “δημόσιο σύστημα υγείας”, “οικονομία”, “Κουφοντίνας” τα πεδία οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης που αποτελούν παράλληλα και τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση. Μεταξύ “πανδημίας” και “υπόθεσης Κουφοντίνα” η σφοδρή κόντρα κλιμακώνεται τον Μάρτιο με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της κριτικής κυρίως ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξαπολύοντας βολές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προς τα στελέχη της.
Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, από το βήμα της Βουλής έδωσε το τέμπο. Η επίθεση κινήθηκε στο ανοιχτό μέτωπο της πανδημίας και αυτή τη φορά και προς κυβερνητικά στελέχη – και συγκεκριμένα προς την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία αυτό το διάστημα σηκώνει το ζήτημα της διαχείρισης της υπόθεσης του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Σκληραίνοντας την κόντρα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε μάλιστα για ανηθικότητα του γαλάζιου κομματικού κράτους αναφερόμενος στους κατά παρέκκλιση εμβολιασμούς.
Πανδημία – εμβόλια
Με αιχμηρές αναφορές ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής πως η συνολική διαχείριση της πανδημίας είναι μια μεγάλη αποτυχία καλώντας την κυβέρνηση να αναρωτηθεί τι έχει κάνει λάθος και να προσπαθήσει να αλλάξει το μοντέλο γιατί τα πράγματα θα χειροτερέψουν. «Είμαστε 12 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και στην Ελλάδα διανύουμε τον πέμπτο μήνα lockdown με κλειστή οικονομία, κλειστά σχολεία και νοσοκομεία στο κόκκινο» τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κουράσει τον ελληνικό λαό και δεν επιδεικνύει σοβαρότητα. Άσκησε κριτική για τη μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί στο μέλλον να φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να επιλέγουν ασθενείς για τις ΜΕΘ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει κάνει εμπορικό προϊόν την αξία του εμβολιασμού. «Είμαστε ακόμη στο 3%, το εμβόλιο αργεί γιατί τα έχει κάνει θάλασσα η ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για ανηθικότητα του γαλάζιου κομματικού κράτους στους κατά παρέκκλιση εμβολιασμούς τονίζοντας πως είναι άλλο να κάνει μια κυβέρνηση λάθος στη προσπάθεια, και άλλο να επιδεικνύει ανηθικότητα.
Άμεση ήταν απάντηση της κυβέρνησης δια στόματος της εκπρόσωπου Αριστοτελίας Πελώνη: Επιμένοντας στο ψευδές αφήγημά του για την πανδημία που κλείνει πεισματικά τα μάτια απέναντι στις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, ο κ. Τσίπρας τώρα ρίχνει το δηλητήριο του λαϊκισμού του στους εμβολιασμούς. Πρόσθεσε δε πως επιχειρεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα που θα χτίσει το τείχος της ανοσίας στο δρόμο προς την ελευθερία. Τον ενοχλεί, άραγε, στ’ αλήθεια, η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, ή είναι απλά η αντιπολίτευση του απελπισμένου;.
Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι, σεβόμενοι τους κόπους, τις θυσίες, τα χρήματά του, την οργή του ακόμα, η χώρα μας στέκεται όρθια και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είμαστε χώρα-πρότυπο ως προς την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας». επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι δεν είχε καμία κουβέντα να πει για «το πιο μεγάλο λάθος του», δηλαδή τη στάση που είχε τηρήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, «μια πρόταση που στόχο έχει να διασώσει την τουριστική περίοδο» για την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, έλεγε ότι ήταν γελοία η πρόταση αυτή, και τώρα που η πρόταση Μητσοτάκη έχει γίνει επίσημη θέση της ΕΕ, δεν είχε καμία κουβέντα να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτά βλέπει ο ελληνικός λαός και φεύγει μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι προτεραιότητα παραμένει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου «με ασφάλεια και κανόνες» και η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. «Όλοι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και θα γίνουν ακόμα αυστηρότεροι. Λαμβάνονται μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έχουμε 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα σε καθημερινή βάση, ενώ συνεχίζεται η αύξηση αυτή και, βεβαίως, λαμβάνονται και μέτρα προστασίας…», σημείωσε η κ. Πελώνη.
Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς στη χώρα, τόνισε πως κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Από τον Απρίλιο, μάλιστα, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχός μας. Αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και όπως είπε τελευταία βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Στην επίθεση αυτή απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία. Από σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός, αναβαθμίζουμε την άμυνα της Δημόσιας Υγείας, κάνοντας πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της ελεγχόμενης κινητικότητας. Οι νέες ρυθμίσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της περασμένης άνοιξης. Τότε, όμως, τις τηρούσαμε σχολαστικά μπροστά στον φόβο του άγνωστου κινδύνου. Ενώ τώρα ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν. Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ίσως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο.
Κουφοντίνας κι επίθεση σε στελέχη
Μια απαξιωτική αναφορά στην Σοφία Νικολάου προκάλεσε έκρηξη της Αριστολίας Πελώνη η οποία έσπευσε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να οργανώσει ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία με φάμπρικα αναθέσεων στο δημόσιο μιλώντας για παράνομες απευθείας αναθέσεις κυβερνητικών στελεχών, αναφέροντας τη Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. «Θα βάλατε φρένο σε αυτή την κυρία;.. Έχετε φάει και τα πόμολα με τον ορυμαγδό παράνομων αναθέσεων», είπε.
«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, να βρει μια λέξη να πει από το βήμα της Βουλής για τις απαράδεκτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και προσβλητικές στη μνήμη των θυμάτων, δηλώσεις του κ. Δρίτσα. Δεν βρήκε ούτε μισή», σχολιάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Αντ’ αυτού, επέλεξε να στοχοποιήσει τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής -“αυτή την κυρία”, όπως ανέφερε απαξιωτικά για μια γυναίκα- Σοφία Νικολάου, η οποία εφαρμόζει το νόμο. Όλοι καταλαβαίνουν το νόημα της σιωπής του. Στο δίλημμα με το Κράτος Δικαίου ή με τον Κουφοντίνα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες και τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Τσίπρας για τις απευθείας αναθέσεις της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας ξόδεψε 15 λεπτά να μιλήσει για δήθεν σκάνδαλα της κ. Νικολάου, «αλλά η λέξη »Κουφοντίνας» και απεργία πείνας δεν βγήκε από τα άλαλα χείλη του. Έβλεπε τον κ. Δρίτσα που καθόταν πίσω του και σκεφτόταν ότι δεν ήταν καλή στιγμή να αναφέρει στην αίθουσα το ζήτημα του Κουφοντίνα». Και επειδή, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, δεν μπορούσε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για τον Κουφοντίνα, άρχισε να μιλάει για την κ. Νικολάου, γιατί ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει τη ζημία που παθαίνει από την αναφανδόν υποστήριξη ενός άδικου αιτήματος ενός καταδικασθέντα δολοφόνου τρομοκράτη.
«Η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει τι ρόλο παίζουν αυτοί που κατεβάζουν τον κόσμο στους δρόμους, κρατώντας πανό »Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ή που φωνάζουν συνθήματα »Οταν οι αντάρτες θα μπουν στην Αθήνα, τότε η Πλατεία Συντάγματος θα λέγεται Πλατεία Κουφοντίνα». Γι’ αυτό δεν είπε καν τη λέξη »Κουφοντίνας» ο Τσίπρας εδώ σήμερα και χτύπαγε τη Νικολάου», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: Έψαξε ο κ. Τσίπρας όλο το Δημόσιο να βρει απευθείας αναθέσεις, αν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό θα πήγαινε στην εθνική αρχή διαφάνειας ή στον εισαγγελέα. Αυτά είναι για εντυπώσεις.
Οικονομία
Σφοδρή είναι η σύγκρουση και στο πεδίο της οικονομίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και πολύμηνου lockdown, προχώρησε σε μείωση ακόμη και των ανεπαρκών μέτρων που εφαρμόζει για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας». Όπως σημειώνουν, «μετά τον αποκλεισμό του 60% των επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με μία ακόμα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας τίθεται ως προϋπόθεση, για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή συμβάσεων, ότι «δεν παρουσιάζουν αύξηση κύκλου εργασιών την περίοδο 1/4 έως 31/12/2020 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019″».
Η κ. Πελώνη στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τόνισε πως “η κυβέρνηση στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όσο προχωράμε τα μέτρα γίνονται πιο στοχευμένα, καθώς πρέπει να φροντίσουμε και για την ανάκαμψη της οικονομίας από τον Απρίλιο και μετά».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 34 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο “Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance”, υπογραμμίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο να αποφασιστεί χαλάρωση και το 2023.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπ. Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας στη μετά-Covid εποχή. Επεσήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλείδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Τόνισε πως στον ένα χρόνο της υγειονομικής κρίσης, η πολιτεία έχει στηρίξει την πραγματική οικονομία με 27 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ποσό 7 δισ. ευρώ εντάσσεται στο πρόγραμμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών – μεγάλο μέρος των οποίων είναι μη επιστρεπτέο. Ποσό 6,4 δισ. κατευθύνθηκε σε ανέργους και μισθωτούς, μέσω επιδομάτων, αναστολών εργασίας κ.ά. Επιπλέον, δάνεια 7,5 δισ. σε 32.000 επιχειρήσεις έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ. Το 93% των δανείων και το 55% των πόρων αφορούσαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Περιφρόνηση και η ακραία αποτυχία που ίσως τους κοστίσει εκατομμύρια
- Συρία: Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου
- Αυτό είναι το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το αποκάλυψε ο Κασσελάκης
- LIVE: Μόντσα – Γιουβέντους
- Αταλάντα – Έμπολι 3-2: Λύτρωσε την «Ντέα» ο Ντε Κετελάρε (vid)
- Εξάρχεια: «Δεν είναι η πρώτη φορά» – Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη