Βουλή : Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις
Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, με 158 ψήφους υπέρ και 140 κατά
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές, ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.
Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι η διαδικασία δημοπράτησης των έργων θα μπορεί να ξεκινά πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και ότι οι δύο διαδικασίες θα προχωρούν παράλληλα, «υπέρ» τάχθηκαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν.
Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν.
Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 21 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και «με διαφάνεια», όπως υπόσχεται, η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί στάση «θολή», ως προς την τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διότι απέφυγε να απαντήσει στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης, να δηλώσουν οι βουλευτές του, «αν πρέπει αύριο κιόλας να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες της κατεδάφισης».
«Πατάτε πάλι σε δύο βάρκες. Με το ένα πόδι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το άλλο πόδι στους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και συνεχίζετε έτσι τη θολή πορεία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.
Οι διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, πάντως, προκάλεσαν επικρίσεις, χαρακτηρίσθηκαν από την αντιπολίτευση ως «περιβαλλοντοκτόνες» και μονοπώλησαν μεγάλο μέρος της τελικής φάσης της συζήτησης.
«Κυβερνούσατε από τον Ιανουάριο του 2015 και για να γκρεμίσετε τα πρώτα αυθαίρετα, στις 3.9.2018, χρειάστηκε να έχει μεσολαβήσει το Μάτι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετα στον Μαραθώνα, «για να ενισχύσει το αφήγημά της για το Μάτι».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και, όπως τόνισε, υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, που θα σταματήσει την κυβέρνηση «αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA».
Τόνισε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον ΜέΡΑ25, πως «όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο Ελληνικό, εσείς που κάνατε προσφυγή, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να σταματήσετε την επένδυση, όταν θα βλέπετε πόσο όμορφο θα έχει γίνει αυτό το μέρος», όπως είπε, «θα ντρέπεστε και δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά σας, για ποιον λόγο πήγατε στο δικαστήριο. Τόσο ωραίο θα γίνει και τόσο φιλικό στο περιβάλλον».
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκαν κάποιες βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς υπήρχαν και σημεία στα οποία συμφωνούσαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει έξι ζητήματα: Την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα του ΤΕΕ, το σύστημα μελέτης-κατασκευής, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις κυρίως για τις εγγυήσεις των έργων, καθώς και ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας.
Το ΚΙΝΑΛ είχε χαρακτηρίσει «κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο», αναφέροντας ότι από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις απουσιάζουν και η περιβαλλοντική διάσταση και η διάσταση κοινωνικής συνοχής, ενώ είχε θέσει και ζήτημα διαφάνειας.
Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, «οι εργολάβοι και οι ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, σε βάρος του ελεγκτικού έργου των δημοσίων υπηρεσιών, που ιδιωτικοποιείται το αντικείμενό τους», ενώ το ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η ΝΔ επιδιώκει να φέρει «την τσιμεντοποίηση μέσα στις NATURA».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις