Δολοφονία Φλόιντ : Περισσότερο από 9 λεπτά ο αστυνομικός πίεζε το λαιμό του
Σύμφωνα με νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από αρχείο κάμερας ενσωματωμένης σε στολή, κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα λεπτά. Μια από τις αναφορές της εισαγγελίας, αναπροσαρμόζει το χρόνο στα «εννέα λεπτά και 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον».
- Τι γνωρίζουμε για τις εκρήξεις μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας - Νεκρός ο δράστης
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Πολυτεχνείο 1973: Η εξέγερση ενάντια στη Χούντα ξεκινά
Και ενώ η πλησιάζει η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, τα βίντεο στα χέρια της εισαγγελίας δείχνουν πως ο αστυνομικός πίεσε για εννέα λεπτά, ασταμάτητα, τον λαιμό του θύματός του.
Ο ακριβής χρόνος δεν ήταν σαφής μέχρι σήμερα, με την πρώτη καταγραφή να τοποθετεί τον χρόνο στα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.
Η εκτίμηση αυτή ωστόσο γρήγορα αναθεωρήθηκε στα 7 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από αρχείο κάμερας ενσωματωμένης σε στολή, κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα λεπτά. Μια από τις αναφορές της εισαγγελίας, αναπροσαρμόζει το χρόνο στα «εννέα λεπτά και 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον».
Σημειώνεται ωστόσο πως αυτή η χρονική ασάφεια δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δίκη του Σοβίν, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην εισαγγελέα και εκπροσώπου ομάδας θυμάτων αστυνομικής βίας στο Associated Press.
Όπως αναφέρει η Toshira Garraway, ιδρύτρια του συλλόγου Families Supporting Families Against Police Violence,αναφέρει «αν ήταν δύο λεπτά, ή αν ήταν πέντε ή 10 λεπτά με το γόνατο πάνω από το λαιμό του, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Από τη στιγμή που του φώναξε »δεν μπορώ να αναπνεύσω», έπρεπε να μετακινήσει αμέσως το γόνατο του».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του εισαγγελέα, Τζον Στάιλς, το χρονικό διάστημα που ο Φλόιντ βρέθηκε παγιδευμένος από τον αστυνομικό και κατέληξε στο θάνατο του, αναμένεται να παρουσιαστεί στη δίκη του Σοβίν ως ενοχοποιητικό στοιχείο.
Εγκρίθηκε η «Πράξη Τζορτζ Φλόιντ» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ σχέδιο νόμου που προβλέπει μια βαθιά μεταρρύθμιση των δυνάμεων της τάξης, η οποία ωστόσο δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα περάσει από τη Γερουσία.
Το σχέδιο αυτό νόμου, το οποίο πήρε το όνομά του από αυτόν τον Αφροαμερικανό που έχασε τη ζωή του στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, είχε υιοθετηθεί ξανά τον Ιούνιο από την κάτω Βουλή του αμερικανικού Κογκρέσου, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί.
Ωστόσο είχε παραμείνει αποκλεισμένο στη Γερουσία, η οποία βρισκόταν στα χέρια των Ρεπουμπλικανών ως τον Ιανουάριο.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων επανεισήγαγαν το σχέδιο νόμου την περασμένη εβδομάδα και έτσι υιοθετήθηκε χθες από το σώμα με 220 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά. Μόνον ένας Ρεπουμπλικανός το υποστήριξε και δύο Δημοκρατικοί το καταψήφισαν.
Η υιοθέτησή του από τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν μια εξουσία αποκλεισμού, παραμένει αβέβαιη, εκτός ίσως σε μια πιο ήπια μορφή.
Το σχέδιο αυτό νόμου, με την ονομασία «Πράξη Τζορτζ Φλόιντ Δικαιοσύνη στην Αστυνόμευση» «δεν θα σβήσει τους αιώνες συστημικού ρατσισμού» στις ΗΠΑ, δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, πριν από την υιοθέτησή του. Ωστόσο θα αποτελέσει «ένα τεράστιο βήμα» προς την «οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο υγιούς, σχέσης ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες που αυτή σέβεται».
Η πρόταση αυτή νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση τεχνικών χειρισμού υπόπτων που προκαλούν ασφυξία, τον περιορισμό της μεταφοράς στρατιωτικών εξοπλισμών στις δυνάμεις της τάξης, τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που απολύθηκαν για κακοποιήσεις.
Το κείμενο αυτό επιτίθεται επίσης στην ευρεία ασυλία που απολαμβάνει η αστυνομία σε περίπτωση αστικών διώξεων.
Επίσης προβλέπει το τέλος των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικές ουσίες, των ενταλμάτων σύλληψης που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να μπουν στο σπίτι υπόπτων χωρίς να χτυπήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν που η Μπριόνα Τέιλορ, μια νεαρή Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς τον περσινό Μάρτιο μέσα στο διαμέρισμά της.
Το όνομά της αντηχούσε ανάμεσα σε άλλα σε όλες τις ΗΠΑ στις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο 46χρονος Αφροαμερικανός πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, διατήρησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. Η δίκη του Σόβιν, που θα είναι επίσης μια δίκη για μεθόδους της αστυνομίας, αρχίζει τη Δευτέρα στη Μινεάπολη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις