Πάπας Φραγκίσκος : «Ας σιγήσουν τα όπλα»
Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις «αδιανόητες βαρβαρότητες» του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γιαζίντι το 2014, όταν χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας αιχμαλωτίσθηκαν και μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
«Ας σιγήσουν τα όπλα!», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος φθάνοντας για την ιστορική του επίσκεψη στο Ιράκ, μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και πλέον αντιμέτωπη με την πανδημία, χαιρετίζοντας τους χριστιανούς που έχουν παραμείνει παρά τα δεινά.
Υπό ισχυρά μέτρα προστασίας και κυκλοφορώντας μόνος, με μάσκα, αφού στη χώρα βρίσκεται σε ισχύ αυστηρό lockdown, ο ποντίφικας ήρθε ως «προσκυνητής της ειρήνης» για να στηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες που πλήττεται από την βία και την φτώχεια.
«Αρκεί η βία, ο εξτρεμισμός, η μισαλλοδοξία… αρκεί επίσης η διαφθορά», κατά της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωναν επί μήνες στο τέλος του 2019. Ηδη τότε ο πάπας είχε ζητήσει από την Βαγδάτη να σταματήσει την καταστολή των νέων που ζητούν δικαιοσύνη.
Αναφερόμενος στην «αρχαία παρουσία των χριστιανών σε αυτήν την γη», όπου γεννήθηκε ο Αβραάμ, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε «την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή, ως πολιτών που απολαύουν πλήρων δικαιωμάτων, ελευθερίας και υποχρεώσεων».
Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις «αδιανόητες βαρβαρότητες» του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γιαζίντι το 2014, όταν χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας αιχμαλωτίσθηκαν και μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες.
«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους Γιαζίντι, αθώα θύματα αδιανόητης και απάνθρωπης βαρβαρότητας, που διώχθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης και των οποίων απειλήθηκε η ταυτότητα, ακόμη και η επιβίωση», είπε κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της ιρακινής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ.
Αύριο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο πάπας θα γίνει δεκτός στην ιερή πόλη Νατζάφ από τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, έναν 90χρονο εύθραυστο άνθρωπο που δεν έχει ποτέ εμφανισθεί δημόσια.
Ο πάπας θα συμμετάσχει επίσης αύριο σε οικουμενική προσευχή στην Ουρ, την κοιτίδα του Αβραάμ στο νότιο Ιράκ, μαζί με σιίτες, σουνίτες, γιαζίντι και σαβαίους θρησκευτικούς αξιωματούχους.
Συναντήσεις με Σιΐτες και Χριστιανούς
Kατά την τετραήμερη παραμονή του το Ιράκ, ο Φραγκίσκος αναμένεται να επισκεφθεί άλλες τρεις πόλεις, εκτός της Βαγδάτης: Μία από αυτές είναι η Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που αποτέλεσε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και σε πολλά από τα κτίριά της υπάρχουν ακόμη τα σημάδια από τις σφοδρές συγκρούσεις.
Για τη συνάντησή του με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη των Σιϊτών του Ιράκ, τον 90χρονο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας θα μεταβεί στην Ουρ, γενέτειρα του προφήτη Αβραάμ, ο οποίος διεκδικείται από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους. Τέλος, ο Πάπας θα βρεθεί και στην ιερή για τους Σιΐτες (που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας) πόλη Νατζάφ.
Σίγουρα, πάντως, πέρα από τα άλλα μηνύματα που θα επιδιώξει να στείλει ο Πάπας, στόχος του είναι να προσφέρει χείρα βοηθείας στη χριστιανική μειονότητα του Ιράκ, που έχει δεχθεί τρομερά πλήγματα από τον πόλεμο και κινδυνεύει κυριολεκτικά με εξαφάνιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά και τις διώξεις από τον Isis, υπολογίζεται πως δεν αριθμεί πλέον παρά το ένα πέμπτο του 1,5 εκατομμυρίου που είχε κάποτε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις