Ο Κουτσούμπας, οι Ομπάμα και τα καλά της πανδημίας
Η σύντομη ιστορία της χειραψίας
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Όταν ξέσπασε η πανδημία, η χειραψία έγινε από τις πρώτες «απαγορευμένες» συνήθειες.
Υπάρχει όμως στη ζωή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τότε που οι πρόγονοί μας, σφίγγοντας και κουνώντας τα χέρια, διαβεβαίωναν ο ένας τον άλλον πως δεν οπλοφορούν.
Νέες ιδέες
Το 2020, όταν, οι επιστήμονες μάς ζήτησαν να αποφύγουμε τις χειραψίες, εμείς, επιβεβαιώνοντας την αρχή ότι μόνο όταν χάσεις κάτι, αρχίζεις να το εκτιμάς, σπεύσαμε με αγωνία να βρούμε τον χαιρετισμό που θα τις αντικαθιστούσε.
Μία από τις πρώτες απόπειρες ήταν ο χαιρετισμός με τα πόδια, το λεγόμενο foot shake (αντί του hand shake). Ευτυχώς όμως, για λόγους εμφανείς, η συγκεκριμένη ιδέα δεν προχώρησε.
Έπειτα, ήρθε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, το elbow bump.
Παρά το άχαρο της κίνησης, η νέα χειραψία έδειξε να κερδίζει γρήγορα οπαδούς, με πολλούς πολιτικούς ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα.
Σε αυτούς βέβαια, δεν ανήκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσφέροντάς μας, τον περασμένο Ιούλιο, έναν από τους πιο απολαυστικούς δημόσιους διαλόγους μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μητσοτάκης: Εσύ κάνεις χειραψίες κορωνοϊού;
Κουτσούμπας: Όχι τις έχω κόψει, ούτε αγκωνιές…Συνήθως έτσι κάνω (δείχνοντας τη γροθιά του)
Μητσοτάκης: Δεν είναι ένδειξη καπιταλιστικής οικειότητας η αγκωνιά…
Κουτσούμπας: Όχι, είναι γελοίο.
Φαίνεται πως την άποψη του Κουτσούμπα μοιράζονταν πολλοί ακόμα στον πλανήτη και, με τις γροθιές να αντικαθιστούν τους αγκώνες, το fist bump εξελίχθηκε στον πιο δημοφιλή τρόπο χειραψίας, εν καιρώ Covid-19. Το μόνο που έχει να κάνεις είναι να σφίξεις τη γροθιά σου και να την ενώσεις με τη σφιγμένη γροθιά του ανθρώπου απέναντί σου.
Στα ‘70s
Αν η παραδοσιακή χειραψία ξεκίνησε στην αρχαιότητα από την ανάγκη των ανθρώπων για εμπιστοσύνη, ο χαιρετισμός με τις γροθιές ξεκίνησε το 1973, από την ανάγκη του νεαρού τότε μπασκετμπολίστα του NBA, Φρεντ Κάρτερ, να εμψυχώσει τους εμπειρότερους συμπαίκτες του.
«Ήταν κάτι που απλώς μου ήρθε και το έκανα» δήλωσε ο Κάρτερ στο αθλητικό δημοσιογραφικό δίκτυο, Athletic.
O χαιρετισμός με τις γροθιές, που αυθόρμητα επινόησε ο Κάρτερ στα αποδυτήρια της ομάδας των Baltimore Bullets, ήταν η ακίνδυνη πανδημία του NBA.
Ήταν τόσο απλή και γρήγορη και ταυτόχρονα σηματοδοτούσε τόσα πολλά: δύναμη, συμπαράσταση, πυγμή, που γρήγορα μεταδόθηκε και στους παίκτες των υπόλοιπων ομάδων της διοργάνωσης.
Εν συνεχεία, υιοθετήθηκε από αθλητές και καλλιτέχνες και κυριεύοντας σταδιακά τις ΗΠΑ εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2008, ο Μπάρακ Ομπάμα κερδίζει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία.
Μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές η σύζυγός του, Μισέλ, τείνει τη γροθιά της προς το μέρος του, και έτσι το μετέπειτα προεδρικό ζεύγος, ξανάφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο τον χαιρετισμό με τις ενωμένες γροθιές.
Τώρα είναι η Covid-19 που κάνει όλο και περισσότερους να ενώνουν τις γροθιές τους.
Μια απλή κίνηση που για κάποιον μυστηριώδη λόγο σε κάνει να νιώθεις ότι o απέναντί σου, είναι «δικός» σου, ότι μπορείς να βασιστείς πάνω του.
Επιπλέον με τις «μπουνίτσες» δεν αντιμετωπίζεις τα αίωνια ερωτήματα της παραδοσιακής χειραψίας: «Πότε σταμάταω να κουνάω το χέρι μου; Πόσο δυνατά να το σφίξω; Ποιος απ’ τους δυο θα ανοίξει πρώτος την παλάμη του;».
Κερασάκι στην τούρτα…
Όποιας ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικού προφίλ και αν είσαι, είτε δουλεύεις στις Βρυξέλλες είτε στη Χαμοστέρνας, το fist bump, σε κάνει νιώθεις πρωταθλητής του NBA ή πρωταγωνιστής στο ακόλουθο εμβληματικό hip hop video clip, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις