Κοροναϊός : Διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες ο ρυθμός των κρουσμάτων – Μεταλλάξεις 7 στα 10
Σε πολλές περιοχές καταγράφεται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 4%.
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού το τελευταίο διάστημα ενώ συναγερμό έχει σημάνει το γεγονός ότι το 70% εξ αυτών αποτελούν μεταλλάξεις.
Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τα 1.900 κρούσματα την ημέρα, ενώ οι μολύνσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες.
Σε πολλές περιοχές καταγράφεται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 4%.
Πίεση στο ΕΣΥ
Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ ενώ σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι να δούμε τα νοσοκομεία να αποσυμπιέζονται».
Καθημερινά πραγματοποιούνται περί τις 330 εισαγωγές την ημέρα και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού.
Περίπου 1.600 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
Όπως ενημέρωσε η κ. Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδας, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην Επικράτεια.
«Σήμερα η ματιά μας είναι πάνω στο ΕΣΥ που πιέζεται. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα. Και την επόμενη εβδομάδα το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ θα πιεστούν ακόμη περισσότερο. Θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για την πίεση στο ΕΣΥ, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις μονάδες Covid.
Στο 87% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική
Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα άφιξη των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους.
Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, είναι εμφανής.
Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Μεταλλαγμένα 7 στα 10 κρούσματα
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολγίας επισήμανε ότι το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.
«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πάνω από 2.000 επιμένουν τα κρούσματα
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο και 32 θανάτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 451 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα τεστ που έγιναν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο είναι λίγο πάνω από 55.000.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (68.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10.14%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.
Να μη φτάσουμε να διαλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το «Αττικόν» σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» ο χειρούργος ΩΡΛ και γραμματέας των εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Σιδέρης.
Σε ένα 24 ώρο, σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, στο νοσοκομείο έγιναν 50 εισαγωγές covid περιστατικών και 180 συνολικά, ενώ πλέον υπάρχουν μόνο 2 κενά κρεβάτια για ΜΕΘ covid.
«Είναι οριακά τα πράγματα. Είναι γεμάτες 4 κλινικές covid, και άλλες 2 κλινικές που μετατράπηκαν σε covid. Έξι γεμάτες κλινικές covid είναι γεμάτες. Έχουμε 1-2 κενά κρεβάτια covid ΜΕΘ, 60 ράντζα και ασθενείς που δεν έχουν διεκπεραιώσει τη διαδικασία προσέλευσής τους στα επείγοντα. Οριακά τα πράγματα, είμαστε στο μηδέν» σημείωσε, λέγοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διακομιδή ασθενών από το «Αττικόν» σε άλλα νοσοκομεία για να μη φρακάρει το σύστημα.
«Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ακούτε αυτή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν, στον Ερυθρό Σταυρό, στο Θριάσιο αλλά δεν την ακούτε στον Όμιλο Ιατρικού Αθήνας, στο Metropolitan, ή στα ιδιωτικά» συμπλήρωσε.
Τόνισε μάλιστα πως αν οι εισαγωγές και οι νοσηλείες covid συνεχιστούν, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα διαλέξουν ποιος θα νοσηλευτεί. «Υπάρχει κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Eμείς τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να κάνουμε. Αν θέλουν να έρθουν να το κάνουν οι κύριοι της κυβέρνησης. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι τέλος και θα κερδίσουμε. Δεν πρέπει και δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις