Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Μήνας παθών λόγω μεταλλάξεων – Αχτίδα ελπίδας για ένα κανονικό Πάσχα αφήνουν οι ειδικοί

Lockdown : Μήνας παθών λόγω μεταλλάξεων – Αχτίδα ελπίδας για ένα κανονικό Πάσχα αφήνουν οι ειδικοί

Το τρίτο κύμα χτυπά σαν τσουνάμι τη χώρα μας, καθώς παρά το πολύμηνο απαγορευτικό, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Σε μήνα των… παθών εξελίσσεται ο Μάρτιος, την ώρα που η κόπωση των πολιτών είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να πολιορκεί ανελέητα τη χώρα, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας -αν και εξαντλημένο μετά από τόσους μήνες- δίνει τη μεγάλη μάχη στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση.

Εκ των βασικών μεταβλητών στην δύσκολη εξίσωση είναι και η συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πειθαρχήσουν σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ενώ συμπληρώνουμε σχεδόν πέντε μήνες καραντίνας.

Το τρίτο κύμα χτυπά σαν τσουνάμι τη χώρα, καθώς παρά το πολύμηνο απαγορευτικό, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Γιατί το τρίτο κύμα είναι πιο σφοδρό, αλλά όχι τόσο θανατηφόρο

Είναι σαφές λοιπόν πως ο ιός είναι πιο μεταδοτικός τώρα, αλλά όχι το ίδιο θανάσιμος.

Απόδειξη αυτού, αποτελεί άλλωστε το γεγονός πως τον Νοέμβριο σχεδόν με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων οι ημερήσιοι θάνατοι έφταναν και συχνά ξεπερνούσαν τους 80.

Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση θεωρούνται κυρίως οι μεταλλάξεις, οι οποίες πλέον επικρατούν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επομένως είναι δεδομένο πως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα Υγείας όπως συμβαίνει τώρα.

Τη δική του μάχη δίνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – Μάχη για να μην μείνει ασθενής εκτός ΜΕΘ

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες.

Ενδεικτικά το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώθηκαν περίπου 120 εισαγωγές ασθενών με τους γιατρούς να δίνουν μάχη, ώστε να μην μείνει ασθενής εκτός ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα εφημερεύει σήμερα, Σάββατο, 6 Μαρτίου, με μόνο μία κλίνη ελεύθερη.

Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Το παν για την εξεύρεση ΜΕΘ και αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Για την αντιμετώπιση του «κόκκινου συναγερμού» στα νοσοκομεία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή των επιχειρησιακό σχεδιασμός προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες covid και ΜΕΘ.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει  την μετατροπή   κλινικών,  απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά.

Παρά την απίστευτη προσπάθεια που καταβάλουν οι υγειονομικές αρχές καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την διασπορά των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Οι παραλλαγές του ιού φαίνεται πως μεταλλάσσεται  πιο γρήγορα από καθετί.

Ο ιός αντιστέκεται με… νέους συνδυασμούς μεταλλάξεων

Παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και ο σημερινός συναγερμός στους ειδικούς με τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Ο φόβος για στέλεχος ανθεκτικό στα εμβόλια

Σε αυτό αναφέρθηκε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Alpha είπε πως «υπάρχει η μεγάλη απειλή» το να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα είναι μάλλον δυσοίωνες.

Το άρθρο με θέμα την COVID – 19 το 2021, στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, αναφέρει πως ο κοροναϊός αναμένεται να γίνει ενδημικός, με επιδημικά ξεσπάσματα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα ο ιός, όσο η παρουσία του συνεχίζεται κάθε χρόνο, τόσο περισσότερο θα μεταλλάσσεται.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται. Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

Οι ειδικοί βλέπουν φως στο… Πάσχα

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να τηρήσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να δούμε σύντομα  φως στο τούνελ.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τηρήσουμε τώρα στα νέα μέτρα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κανονικό (όσο γίνεται Πάσχα).

Βέβαια σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών. Η χώρα μας περιμένει τον επόμενο μήνα πάνω από 1.000.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ θα έρθουν επιπλέον δόσεις της AstraZeneca.

Βασιλακόπουλος στο MEGA : Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, στα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να μην αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κοροναϊό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπληρώσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισράηλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

«Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε»

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

Εξαδάκτυλος: Θα κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα – Τι είπε για λιανεμπόριο, σχολεία

Αισιόδοξος για άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου και πιο επιφυλακτικός για τα σχολεία, είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να εορταστεί κανονικά φέτος το Πάσχα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ,ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσει να αντιστρέφεται τάση που αυτή τη στιγμή είναι είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη.

Τόνισε ότι για την επαναλειτουργία της αγοράς ενδεχομένως να χρειαστεί και μια εβδομάδα επιπλέον μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Ειδικά για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά το εσωτερικό των καταστημάτων, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, αλλά οι εικόνες συνωστισμού που μπορεί να επικρατήσουν στην αγορά, με λαοθάλασσα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους τις ώρες αιχμής.

«Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Για τα σχολεία τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις.

Για το Πάσχα, εξήγησε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρεί ότι θα εορταστεί κανονικά και πως η η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα «γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Επεσήμανε ότι σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα, χάρη στην προσπάθεια όλων και ενώ όλοι ανέμεναν ότι λόγω των μεταλλάξεων ότι το ΕΣΥ θα «ζοριστεί» περισσότερο.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα – Αρνητική πρωτιά για την Αττική

Πολύ αυξημένα είναι και σήμερα τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα πολύ αυστηρά μέτρα κατά του φονικού ιού που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.301 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της «μαύρης» λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, αφού για μια ακόμα μέρα συγκεντρώνει πάνω από τα μισά της χώρας. Σταθερά στη δεύτερη θέση είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 1.153 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα ακολουθεί με 247. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και η Αχαΐα με 106 νέες μολύνσεις.

Επιπλέον, η Φθιώτιδα «δίνει» 72 κρούσματα, όσα και η Λάρισα, στην οποία δεν έχουν τεθεί ακόμα τα πολύ αυστηρά μέτρα του «βαθύ κόκκινου», λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

inView

Όλοι οι Ισπανοί μια «γροθιά»: Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης από εθελοντές στη Βαλένθια

Χιλιάδες Ισπανοί καταφθάνουν στη Βαλένθια από κάθε γωνιά της χώρας - Με φτυάρια, σκούπες, τρόφιμα και νερό τρέχουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους πλημμυροπαθείς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024