Σεισμός στην Ελασσόνα: Σε απόγνωση οι κάτοικοι για τρίτη νύχτα – Τρομάζει η ενεργοποίηση του «αγνώστου» ρήγματος
Ομαλά εξελίσσεται, πάντως, η μετασεισμική ακουλουθία στην περιοχή του Τυρνάβου με τους σεισμολόγους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές του.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μια τρίτη δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν περισσότερο από τους «διπλούς» σεισμούς της Τετάρτης και της Πέμπτης, με πολλούς από αυτούς να διανυχτερεύουν σε σκηνές, ξενοδοχεία, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας – ειδικά στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι – οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς το σύνολο των σπιτιών έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές
Τα καλά νέα είναι ότι οι μετασεισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αραιοί και μικρότεροι σε μέγεθος, με τους επιστήμονες ωστόσο να προειδοποιούν ότι θα συνεχιστούν για πολλές μέρες ακόμα και ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτό που ανησύχησε τους σεισμολόγους ήταν το σπάνιο φαινόμενο των «δίδυμων σεισμών», δηλαδή να σημειωθούν δυο σεισμοί με διαφορετικό επίκεντρο αλλά στο ίδιο ρήγμα. Το συγκεκριμένο ρήγμα του Τυρνάβου «ξύπνησε» μετά από πολλά χρόνια και είναι ικανό να δώσει σεισμούς ακόμα και ισχυρότερους από τους δύο των 6,3 που σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ενδεικτικό της ισχύος του σεισμού, αλλά και της παλαιότητας των κτιρίων είναι ότι κρίθηκαν μη κατοικήσιμα 520 από τα συνολικά 841 σπίτια στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.
Εξάλλου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγης για έξι μήνες κηρύχθηκαν ο Τύρναβος, η Φαρκαδόνα και η Ποταμιά.
Βούλιαξε η γη στην Ελασσόνα
Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο Εγκέλαδος σε τμήμα της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.
Χουλιάρας: «Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός»
«Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός» στην Ελασσόνα τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, κρίνοντας, παράλληλα, πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ίσως και έναν μήνα.
Αναφερόμενος στον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, τόνισε πως ξάφνιασε τους σεισμολόγους.
«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή εξέλιξη» σημείωσε, εξήγησε, όμως, πως «δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει ξανασυμβεί να έχουμε δύο σεισμούς (σ.σ. του ίδιου μεγέθους)».
Σημείωσε πως ο δεύτερος μεγάλος σεισμός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον αρχικό, και διαβεβαίωσε πως είναι «μικρή η πιθανότητα» να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα λόγω των 5,9 Ρίχτερ.
Όπως έκρινε, το ζητούμενο πλέον είναι να πάμε σε καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους.
Τέλος, είπε πως οι κάτοικοι των σπιτιών που δεν έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά. «Θα αισθάνονται τους μετασεισμούς, αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».
Αισιόδοξος ο Λέκκας
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για το αν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο σεισμό.
Ο κ. Κόκουρας είπε πως γύρω στα 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν σε σκηνές στο χωριό.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μετά τους δύο σεισμούς και με βάση την σεισμική ακολουθία φαίνεται πως οι τεκτονικές δυνάμεις και τα μεγέθη έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους κι έχουν εξαντληθεί.
Θεωρεί ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν αν και η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί με μικρότερους όμως σεισμούς.
Υποστήριξε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στο δεύτερο σεισμό, οχλήθηκε από τον πρώτο σεισμό με αποτέλεσμα να δώσει κι έναν δεύτερο αντίστοιχου μεγέθους.
Ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν λίγες μέρες ακόμα υπομονή προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους .Τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο μετασεισμό.
Γιατί φοβίζει τους σεισμολόγους το «άγνωστο» ρήγμα
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, σεισμολόγο, Μέλος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, το γεγονός ότι έγιναν δύο σεισμοί διαδοχικοί είναι μια θετική εξέλιξη.
«Αυτοί οι δύο σεισμοί έτσι όπως έγιναν, διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον, τελικά αποδεικνύεται ότι μάλλον είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Γιατί το λέω αυτό διότι εάν το ρήγμα έσπαγε μονομιάς με έναν μεγάλο σεισμό τότε αυτός θα είχε μέγεθος 6,5 – 6,6 και πολύ φοβόμαστε ότι οι αρνητικές συνέπειες θα ήταν πολύ περισσότερες» ανέφερε συγκεκριμένα.
«Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 3 Μαρτίου το πρωί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, και πιστεύουμε ότι ενεργοποιήθηκε το ανατολικό τμήμα, το ρήγμα του Τυρνάβου. Ο δεύτερος έγινε χθες το βράδυ με ίδιο μέγεθος και ενεργοποιήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, το δυτικό τμήμα του ίδιου ρήγματος.
» Στο ανατολικό τμήμα υπάρχει η επιφανειακή έκφραση, το γνωρίζουμε, το έχουμε δει ,το έχουμε μελετήσει και εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι το δυτικό τμήμα δεν εμφανίζεται. Και γι αυτό ορισμένοι το ονομάζουν άγνωστο ή αχαρτογράφητο» εξήγησε.
Ερωτηθείς για το αν αναμένονται κι άλλοι μεγάλοι μετασεισμοί σημείωσε: «Κατ’ αρχήν θα περιμένουμε σίγουρα είτε απ’ το ανατολικό το ανατολικό, είτε από το δυτικό τμήμα μετασεισμούς πολλούς. Ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να έχουν σημαντικό μέγεθος 5,5 ή περίπου 5,5 είναι μέσα στα ανοιχτά ενδεχόμενα.
» Κατά συνέπεια αυτό κρύβει επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να το γνωρίζουν και να αποφεύγουν όλα εκείνα τα κτίσματα τα οποία έχουν πρόβλημα».
Σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με το δεδομένο πλέον των δύο ισχυρών σεισμών η πιθανότητα μεγαλώνει.
«Το ρήγμα της Λάρισας που βρίσκεται νότια από το ρήγμα του Τυρνάβου ενεργοποιήθηκε το 1941 την έπληξε τότε μάλλον έχει μικρή πιθανότητα να ξανά ενεργοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν όμως και άλλα ρήγματα στο βόρειο μέρος της Θεσσαλίας. Έλεγα ότι μάλλον δεν υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν. Τώρα έχουμε το προσθετικό αποτέλεσμα δύο ισχυρών σεισμών και αυτό ανεβάζει κάπως, όχι σημαντικά, αλλά ανεβάζει την πιθανότητα να υπάρχει ενεργοποίηση. Προσοχή όμως όχι αύριο κατ’ ανάγκη, μεθαύριο, την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα και σε επίπεδο λίγων ετών όμως, εάν συμβεί αυτό, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να το γνωρίζουμε για το συνολικό σχεδιασμό του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή» τόνισε συγκεκριμένα.
Σεισμός και κοροναϊός
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Λάρισας αναγκάζονται να μένουν έξω από τα σπίτια τους και έτσι να είναι πιθανώς εκτεθειμένοι στον ιό.
Όπως ανακοίνωσε χτες ο Νίκος Χαρδαλιάς, η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο» αναστέλλεται, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Παράλληλα, τον κατ’εξαίρεση και άμεσο εμβολιασμό των σεισμόπληκτων, λόγω των φαινομένων συγχρωτισμού που δημιουργεί η διαμονή τους σε πρόχειρους υπαίθριους καταυλισμούς, ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τονγ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις