Νέα έρευνα για τα εμβόλια και τις μητέρες που θηλάζουν: Περνούν αντισώματα στο μητρικό γάλα;
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα μητρικού γάλακτος από έξι μητέρες σε φάση γαλουχίας, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό τους το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
- Από το πρώτο γραπτό «Merry Christmas» του 1992 στα 20 δισ. SMS ημερησίως
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Τα αντισώματα που παράγονται στο σώμα των γυναικών που έχουν κάνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορονοϊού και οι οποίες έχουν γεννήσει πρόσφατα, μπορούν να ανιχνευθούν και στο μητρικό γάλα, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα μπορούν να εκκρίνονται στα γάλα και κατά πόσο παρέχουν κάποια προστασία στο μωρό που θηλάζει.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα μητρικού γάλακτος από έξι μητέρες σε φάση γαλουχίας, τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό τους το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Το τελευταίο δείγμα ελήφθη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Καμία από τις εμβολιασμένες γυναίκες δεν είχε προηγουμένως μολυνθεί από τον κορονοϊό.
Μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όλες οι γυναίκες είχαν αντισώματα IgG (κυρίως) και IgA κατά της Covid-19 στο μητρικό γάλα τους. Στη συνέχεια τα επίπεδα των αντισωμάτων έπεσαν ελαφρώς, ενώ μετά τη δεύτερη δόση αυξήθηκαν απότομα. Και τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια ήσαν εξίσου αποτελεσματικά στην παραγωγή αντισωμάτων, αν και τα επίπεδα των τελευταίων διέφεραν από γυναίκα σε γυναίκα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρονική διάρκεια της ανοσιακής ανταπόκρισης στο μητρικό γάλα, καθώς επίσης το μέγεθος και τη διάρκεια της πρόκλησης ανοσίας στο βρέφος έναντι του κοροναϊού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις