«Χαμένος» πίνακας της διασημότερης Ινδής ζωγράφου αναμένεται να πιάσει 2,8 εκατ. σε δημοπρασία
Πρόκειται για ένα σπάνιο πορτρέτο που δημιούργησε το 1932 η Ινδή καλλιτέχνιδα Amrita Sher-Gil.
Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί πίστευαν πως η Amrita Sher-Gil, η διασημότερή ζωγράφος της Ινδίας και εξέχουσα μορφή του μοντερνισμού στη χώρα, είχε φιλοτεχνήσει μόνο τρία πορτρέτα της στενής φίλης της Denyse Prouteaux.
Δύο από αυτά βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (NGMA) στο Δελχί, ενώ το τρίτο χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Τώρα όμως ένα τέταρτο πορτρέτο ήρθε στην επιφάνεια μετά από 90 χρόνια και θα είναι το «αστέρι» στην δημοπρασία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Νότιας Ασίας που διοργανώνει ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 17 Μαρτίου.
Η Sher-Gil γνώρισε την συγγραφέα και κριτικό τέχνης Denyse Prouteaux, την εποχή που σπούδαζε στο École des Beaux-Arts στου Παρισιού. Η φιλία τους έχει καταγραφεί λεπτομερώς στην αλληλογραφία της Prouteaux με τον σύζυγό της Philippe Dyvorne.
Με βάση τα στοιχεία των συγκεκριμένων επιστολών ο οίκος Christie’s διαπίστωσε ότι το έργο που ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια είναι κατά πάσα πιθανότατα ο πίνακας «ρωσικού στιλ» στον οποίο αναφέρεται η Prouteaux στο γράμματά της και ο οποίος δημιουργήθηκε γύρω στο 1932, όταν η Sher-Gil ήταν μόλις 19 ετών.
Μετά το θάνατο της Prouteaux, το έργο πέρασε στον γιο της και στη συνέχεια άλλαξε δύο φορές χέρια, παραμένοντας στη Γαλλία, ενώ ο οίκος Christie’s πληροφορήθηκε την ύπαρξή του μόλις πέρσι.
«Τα έργα της Amrita Sher-Gil δεν εμφανίζονται συχνά στην αγορά, ιδίως εκτός της Ινδίας. Η εμφάνιση ενός έργου μη καταγεγραμμένου, το οποίο δεν έχει δει κανείς για σχεδόν έναν αιώνα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο» δήλωσε εκπρόσωπος του Christie’s.
Η Sher-Gil κατέχει το ρεκόρ για τον πιο ακριβό πίνακα Ινδής καλλιτέχνιδας που έχει πουληθεί ποτέ. Πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία της που φιλοτεχνήθηκε το 1933 και πουλήθηκε για 2,92 εκατομμύρια δολάρια από τον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το 2015.
Amrita Sher-Gil, Untitled (Self Portrait), 1933, oil on canvas, 45.8 x 33.2 cm
Like her Mexican peer Frida Kahlo, with…
Δημοσιεύτηκε από ART Pathos – Τέχνης συγκίνησις στις Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020
Σήμερα, η Sher-Gil είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη καλλιτέχνιδα της Ινδίας, στην οποία πιστώνεται εν μέρει η εισαγωγή του Δυτικού Μοντερνισμού στην χώρα.
Αργότερα, στο τελευταίο μισό της καριέρας της, πριν πεθάνει από άγνωστες αιτίες στα 28, η ζωγράφος είχε επικεντρωθεί στην απεικόνιση αυτόχθονων της Νότιας Ασίας.
Από τα 172 γνωστά έργα της, τα περισσότερα βρίσκονται στη συλλογή του NGMA, ενώ αρκετά φιλοξενούνται και στο Μουσείο Τέχνης Kiran Nadar (KNMA) στο Δελχί.
«Πολύ λίγοι πίνακες της Sher-Gil βρίσκονται ακόμα σε ιδιωτικές συλλογές. Η ανακάλυψη αυτού του έργου που μέχρι πρότινος παρέμενε άγνωστο για τους συλλέκτες και τους θαυμαστές της είναι ένα πραγματικό προνόμιο» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.
Το 1972 η Sher-Gil εντάχθηκε στους εννέα Ινδούς καλλιτέχνες των οποίων το έργο έχει ανακηρυχθεί «εθνικός θησαυρός» από την κυβέρνηση της χώρας και απαγορεύεται δια νόμου να βγει εκτός Ινδίας.
Αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σημαίνει πως εάν το έργο περάσει σε Ινδό πλειοδότη δεν μπορεί να πωληθεί ξανά εκτός Ινδίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις