Τατάρ : Εθεσε στον Μπορέλ ακόμα και θέμα συμμετοχής της ΕΕ στην Πενταμερή
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Τζοζέπ Μπορέλ, τη θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί, προτάσσοντας τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό.
Ουσιώδες για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή δήλωσε στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Τζοζέπ Μπορέλ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί και πως η ΕΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης γιατί «έχει πάρει μέρος», αφού η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι είναι μέλη της.
Σειρά αιτημάτων
Μετά τη δίωρη συνάντησή τους, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι έθεσε στον κ. Μπορέλ θέματα κατοχύρωσης και εμπορίας του χαλουμιού, εμπορίας των πατατών, την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων εμβολίων ενώ συζήτησαν και το θέμα του φυσικού αέριου, με τον κ. Τατάρ να επαναλαμβάνει ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για εκμετάλλευση και εμπόριο από κοινού των υδρογονανθράκων, βρίσκεται στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, συζήτησαν όλα τα θέματα λεπτομερώς και υπήρξαν και αντιπαραθέσεις.
«Του το είπα και του ιδίου, αναμένουμε από την ΕΕ και να συμπεριφερθεί και να πράξει ουδέτερα» τόνισε.
Βλέπουμε, συνέχισε, ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι, ως μέλη της ΕΕ, διαφυλάττουν συνεχώς, εντός των οργάνων της Ενωσης, τα δικά τους συμφέροντα και γι’ αυτόν τον λόγο στην άτυπη συνάντηση 5 + 1 «δεν είναι σωστό να συμμετάσχει η ΕΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι ουδέτεροι».
Κλίμα εμπιστοσύνης…
Παρ’ ότι, συνέχισε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Τζοζέπ Μπορέλ του είπε πως η ΕΕ επιθυμεί με ειλικρίνεια να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και γνωρίζει το πρόβλημα, «εμείς διατηρήσαμε τη θέση μας». Παρέπεμψε δε και σε παρόμοιες δηλώσεις για την ΕΕ που έγιναν πρόσφατα τόσο από τον τούρκο αντιπρόεδρο, όσο και από τον τούρκο ΥΠΕΞ.
Η άτυπη πενταμερής είναι πολύ σημαντική και πριν από αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, φέροντας ως παράδειγμα τέτοιου κλίματος την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χαλουμιού.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης παρέπεμψε στη συμφωνία των δύο ηγετών το 2015 για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης στην ΕΕ.
Η εμπορία του χαλουμιού που παράγεται στα κατεχόμενα μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, με τον ίδιο τρόπο και προϋποθέσεις που ισχύουν για το μέλι και τα ψάρια, λέγοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτό να ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία σε διαδικασίες στα κατεχόμενα.
«Θέλουμε κι εμείς να πουλούμε χαλούμι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ, μέσω του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε οι Ελληνοκύπριοι να έχουν δικαιοδοσία στο βορρά», είπε.
Λύση δύο κρατών
Υπάρχει πολιτική ευαισθησία στο ζήτημα, ανέφερε, την οποία όσοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες μπορεί να μην τη γνωρίζουν καλά και γι’ αυτό την εξήγησε στον κ. Μπορέλ.
Σε καμία περίπτωση, συνέχισε, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η άποψη ότι στην Κύπρο υπάρχει μία κυριαρχία και δύο διοικήσεις/εξουσίες (authorities).
Του ανέφερε, όπως δήλωσε, ότι στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει συμφωνία συνεργασίας δύο κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα. Μια τέτοια συμφωνία, συνέχισε, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μόνιμη ειρήνη στο εσωτερικό του νησιού αλλά και ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο κ. Μπορέλ, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, εργάζεται και με την Τουρκία πάνω σε αυτό το ζήτημα που αφορά την ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Τουρκία είναι η πιο δυνατή χώρα – κατά τα λεγόμενά του – με την πιο μεγάλη ακτογραμμή.
Αδικία… για τα εμβόλια
Για το θέμα της προμήθειας εμβολίων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι υπάρχει αδικία. Ενώ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, έχουν αποσταλεί πάνω από 100.000 εμβόλια, στους Τουρκοκύπριους έχουν δοθεί συνολικά 10.250 δόσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ λιγότερο από την ποσότητα που τους αναλογεί.
«Τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα θα έπρεπε να είχαμε πάρει». Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ, το συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. «Συνομιλητής μας δεν είναι ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ΕΕ. Του το είπα, εμείς θέλουμε να παίρνουμε αυτά τα εμβόλια απευθείας από την ΕΕ» τόνισε.
Βεβαίως, συμπλήρωσε, η Τουρκία έχει στείλει στο ψευδοκράτος 100.000 δόσεις μέχρι τώρα, όλοι το γνωρίζουν αυτό, είπε στον κ. Μπορέλ για να προσθέσει: «Αλλά άλλο θέμα το ένα, άλλο το άλλο».
Στον κ. Μπορέλ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έθεσε και το θέμα της χρηματοδοτικής στήριξης, λέγοντας ότι υπάρχει αδικία και σε αυτό, αφού μετά την πανδημία έχουν δοθεί αρκετά χρήματα στους Ελληνοκύπριους και πολύ λιγότερα στους Τουρκοκύπριους. Για να υπάρξει δικαιοσύνη στο ζήτημα, πρόσθεσε, θα πρέπει να αυξηθεί η στήριξη της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους.
Πατάτες… και διελεύσεις
Εθεσε επίσης θέμα στον ευρωπαίο αξιωματούχο των εμποδίων που – όπως είπε – θέτουν οι Ελληνοκύπριοι στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα, με αφορμή την πανδημία, όχι μόνο για άτομα από τρίτες χώρες, αλλά και για υπηκόους της ΕΕ. Πρόκειται, υποστήριξε, για παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Και οι ίδιοι αισθάνονται ανησυχία γι’ αυτό το ζήτημα, επισήμανε ο κ. Τατάρ, αναφερόμενος στον κ. Μπορέλ.
Εθεσε ακόμη και το θέμα των αδιάθετων 2000 τόνων πατατών που έμειναν στα κατεχόμενα γιατί, λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσε να έρθει από την ΕΕ ο αρμόδιος για τον απαιτούμενο έλεγχο για να εξαχθούν προς την Ενωση. Εάν μπορεί να γίνει αυτός ο έλεγχος, οι πατάτες μπορούν να εξαχθούν, ανέφερε, προσθέτοντας πως ο κ. Μπορέλ είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Επανερχόμενος στο Κυπριακό, στις δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν θα θελήσουν να διαμοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την κυριαρχία, την εξουσία και τον φυσικό πλούτο. «Μεταξύ αυτών που γνωρίζουν καλά αυτό το πράγμα είναι και η ΕΕ και ειδικά ο κ. Μπορέλ έχει μεγάλη εμπειρία» σημείωσε.
«Εχουμε εναλλακτικές»
«Βεβαίως κι έχουμε εναλλακτικές. Προσπαθήσαμε πολύ για μια συμφωνία, η δική μου γενιά έδειξε μεγάλη αυτοθυσία» δήλωσε. Αλλά, συνέχισε, είπε στον Τζοζέπ Μπορέλ, ότι μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους ως «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
«Δηλαδή, εμείς δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια συμφωνία απλά για να γίνει» ανέφερε. Για το ότι μπορούν να επωφεληθούν εντός της ΕΕ (μέσα από μια λύση του Κυπριακού), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι απάντησε (στον κ. Μπορέλ) πως έχουν τη δική τους πολιτική στάση, τη δική τους εθνική περηφάνεια και δεν θα την εγκαταλείψουν.
Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- Οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν επίθεση στους παίκτες του ΠΑΟΚ – Παρέμβαση των ΜΑΤ (vid)
- ΗΠΑ: Αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό, κίνδυνος «shutdown» του αμερικανικού δημοσίου
- Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ
- Το μήνυμα του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» για την κακοποίηση των γυναικών
- Μισθολογικό χάσμα: Η μοναδική χώρα της ΕΕ που οι αποδοχές των γυναικών είναι υψηλότερες από τους άνδρες