Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία : Για κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» κάνει λόγο η Ρωσία
Την παρέμβαση της Δύσης ζητά η Ουκρανία προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ τη «βαθιά ανησυχία» του για τις «αυξανόμενες εντάσεις» εκφράζει το Κρεμλίνο.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η Ουκρανία κατήγγειλε χθες Παρασκευή έξαρση της βίας στην πρώτη γραμμή με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καλώντας τους Δυτικούς να παρέμβουν ενώ η Μόσχα αναφέρει ότι φοβάται «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην περιοχή.
«Κλιμάκωση της σύγκρουσης»
«Παρατηρούμε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντριι Γέρμακ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
«Προμελετημένες προκλήσεις είναι σε εξέλιξη εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για τον τερματισμό της εύθραυστης ανακωχής που ισχύει από τον Ιούλιο, της μεγαλύτερης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2014», συνέχισε.
Ο Γέρμακ κάλεσε την Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, «ανάδοχοι» της ειρηνευτικής διαδικασίας, να «εντείνουν» τις προσπάθειές τους για να ηρεμήσει η κατάσταση.
Πόλεμος και… ειρήνη
Ο πόλεμος στο ουκρανικό Ντονμπάς, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε, άρχισε μετά τη φυγή στη Ρωσία φιλορώσου oυκρανού προέδρου και την άφιξη φιλοδυτικών στην εξουσία του Κιέβου.
Στον απόηχο της αλλαγής αυτής του καθεστώτος, η Μόσχα προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Eπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, οι εχθροπραξίες αποκλιμακώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, μετά ορισμένη χρονική πρόοδο – διάσκεψη κορυφής, μερικές ανταλλαγές κρατουμένων και απόσυρση στρατευμάτων από αρκετές μικρές περιοχές της πρώτης γραμμής – η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε και πάλι στο αδιέξοδο.
Το 2020, οι εμπόλεμες πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέα εκεχειρία, η οποία ήταν λίγο πολύ σεβαστή για μήνες, κάτι που άφηνε ελπίδες για πιο διαρκή διευθέτηση.
Αύξηση της έντασης
Πέρυσι, η Ουκρανία έκανε λόγο για 50 στρατιώτες νεκρούς στις τάξεις της σε σύγκριση με 100 το 2019, μείωση που οφείλεται κυρίως σε αυτήν την εκεχειρία, αλλά, από την αρχή του έτους, η ένταση άρχισε σταδιακά να αυξάνεται.
«Εχουμε ό,τι δεν μας έχει συμβεί εδώ και μήνες, έχουμε μερικά από τα ταξίδια μας (στην περιοχή της σύγκρουσης) που έπρεπε να μετατεθούν γι’ αργότερα γιατί ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε η Φλοράνς Ζιλέτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Ουκρανία.
Το Κίεβο έχει εμπλέξει τη Μόσχα και τους αυτονομιστές, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οκτώ ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη γραμμή του μετώπου. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα και τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.
Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χθες από την πλευρά τους τον θάνατο τριών μαχητών.
«Βαθιά ανησυχία»
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την Πέμπτη «βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις» στο μέτωπο, ρίχνοντας την ευθύνη στο Κίεβο.
«Παρατηρούμε όλο και πιο συχνά βομβαρδισμούς που προέρχονται από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανάληψης «ολοκληρωτικού πολέμου».
Παρά τις αρνήσεις της, η Ρωσία θεωρείται στο Κίεβο και τις δυτικές πρωτεύουσες ότι είναι υποστηρικτής των αυτονομιστών δίνοντάς τους στρατεύματα, όπλα και χρηματοδότηση.
«Η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση και όχι μεσολαβητής», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.
«Η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πίεση επί του Κιέβου, να το εκφοβίσει», σχολίασε ο Ολεκσάντρ Λιτβινένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών στο Κίεβο.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις