Έλενα Ακρίτα : Fake news στο βωμό του αντιπολιτευτικού της μένους
Η Ελενα Ακρίτα ανέβασε μια φωτογραφία με έναν νεαρό χτυπημένο στην πλάτη, θέλοντας να το συνδυάσει με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Μόνο που η φωτογραφία είναι από το 2020, από τη Χίο, όταν χτυπήθηκε νεαρός από ΜΑΤ. Δεν διασταύρωσε το «αποκλειστικό» της και όταν κατάλαβε τη «γκάφα» της το κατέβασε χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Για να το ανεβάσει ξανά 12 ώρες μετά...
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Η αντιπολίτευση και η κριτική σε κάθε κυβέρνηση, όταν είναι θεσμική, σοβαρή και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, είναι απολύτως αναγκαία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Δυστυχώς, όμως, όταν βασίζεται σε ψεύτικες πληροφορίες, σε fake news και σε φήμες που δεν ελέγχονται προτού ανέβουν στα social media, τότε προκαλούν τεράστια ζημιά στη χώρα και το πολίτευμά της.
Πολλώ δε μάλλον όταν τα fake news δεν διασπείρονται από τα γνωστά ορκ του διαδικτύου και τους πληρωμένους λογαριασμούς των troll, αλλά διαδίδονται από γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι ομνύουν ότι είναι θεραπαινίδες της δημοσιογραφίας και ότι έχουν πολυετή πείρα στο επάγγελμα.
Η κυρία Ελενα Ακρίτα, γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook μια φωτογραφία. Δείχνει την πλάτη ενός νέου άνδρα η οποία είναι άσχημα χτυπημένη. Ο νεαρός, με εμφανή σημάδια κακοποίησης στην πλάτη του, βρίσκεται στο νοσοκομείο και του παρέχεται ιατρική βοήθεια, όπως φαίνεται και από τον ορό που έχει στο χέρι του.
Η κ. Ακρίτα αναρτά τη φωτογραφία γράφοντας το εξής σχόλιο: «Την αναρτώ με επιφύλαξη. Πριν τη βάλω την εψαξα στο image search και δεν υπήρχε πουθενά».
Αυτή είναι λοιπόν η νέα εποχή της δημοσιογραφίας. Αναρτάς μια φωτογραφία και το κάνεις με επιφύλαξη γιατί… έψαξες και είδες ότι δεν υπήρχε πουθενά.
Με μια όμως όχι ιδιαίτερα προσεκτική παρατήρηση της ίδιας της φωτογραφίας, η ερευνητική ματιά ενός δημοσιογράφου με την… πείρα της κ. Ακρίτα θα έβλεπε ότι ο ορός έχει ημερομηνία. Και δεν είναι 7 ή 8 Μαρτίου 2021. Γράφει 21 ή 29/2.
Κάποιον Φεβρουάριο, δηλαδή, που δεν σχετίζεται προφανώς με τα απεχθή επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Όμως, προκειμένου να στηθεί το αφήγημα μιας μερίδας της αντιπολίτευσης και των πρόθυμων, επίσημων ή ανεπίσημων, troll ρίχνονται στη μάχη όλα τα όπλα. Ακόμη κι αν αυτά είναι fake.
Μια επιπλέον γρήγορη αναζήτηση στο google, θα αποκάλυπτε στην ερευνητική και άκρως παρεμβατική δημοσιογράφο, κυρία Ακρίτα, ότι η φωτογραφία ανέβηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πριν από 13 μήνες περίπου.
Την ανέβασε ένας Χιώτης ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξύλο που έφαγε. Οι γκλομπιές είναι εμφανείς στην πλάτη του και ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι κάποιοι, πιθανότατα αστυνομικοί, τον έδειραν άσχημα.
Εχει καμιά σχέση με τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη; Όχι φυσικά. Όμως, τι σημασία έχει;
Το αφήγημα να στηθεί, το #πονάω να βρει «πέρασμα» στην κοινωνία για να ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης, και όλα τα άλλα είναι… λεπτομέρειες.
Τι σημασία έχει αν ο άνθρωπος έφαγε ξύλο πριν από ένα χρόνο στη Χίο; Σημασία έχει η εικόνα και τα σχόλια από κάτω. Να μιλήσουν όλοι για την αστυνομική βία, να φωνάξουν «ξεφτίλα», να καταγγείλουν τη… χούντα.
Ετσι στήνεται το αφήγημα και η κ. Ακρίτα κάνει τη δουλειά της. Όμως, τι κρίμα! Κάποιοι προσέχουν αυτό που έπρεπε να έχει παρατηρήσει η έμπειρη και έγκριτη δημοσιογράφος, δηλαδή τον ορό με ημερομηνία Φεβρουαρίου, και της το γράφουν στα σχόλια.
«Ελενα είναι fake news», της λένε. «Όντως δεν είναι τωρινή η φωτογραφία τελικά», λέει άλλος, σπεύδοντας, όμως, να προσθέσει ότι «όχι ότι φυσικά αλλάζει και πολλά…».
Η Δεξιά δέρνει, αποφαίνεται κάποιος φίλος της κ. Ακρίτα. Και κάπως έτσι όλα θυσιάζονται στο βωμό της αντιπολίτευσης. Με ψεύτικες ειδήσεις.
Προς Θεού. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτό το παλικάρι έφαγε ξύλο. Και είναι σίγουρο ότι τα χτυπήματα στην πλάτη τα έφαγε από ΜΑΤ, εκείνη την περίοδο σε επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι της Χίου.
Το in.gr, όπως τότε, όπως και σε κάθε πράξη αστυνομικής βίας καταδικάζει τα άθλια φαινόμενα και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των «μπάτσων» – τσαμπουκάδων.
Άλλο όμως η αστυνομική βία, που όποτε κι αν γίνεται είναι καταδικαστέα, κι άλλο να αναρτάς φωτογραφία από ένα παλιό γεγονός, να το φέρνεις στα μέτρα σου και στο χρόνο που εσύ θες, προκειμένου να στήσεις την αντιπολιτευτική ρητορική σου.
Αυτό δεν είναι απλά κακή δημοσιογραφία και… απροσεξία, είναι μια κάκιστη προσφορά στην αλήθεια και στη Δημοκρατία. Γιατί δεν μπορεί στο βωμό του… Αλέξη Τσίπρα και της αντιπολίτευσης να θυσιάζεις την αλήθεια.
Αυτό είναι καταδικαστέο, αυτό είναι ξεφτίλα που δεν έχει την ανοχή κανενός μας.
Υστερόγραφο: Λίγα λεπτά μετά το δημοσίευμα του in.gr η κ. Ακρίτα κατέβασε την ανάρτηση χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Αλλωστε, τη δουλειά της την έκανε. Τα Like τα μάζεψε, τη σπέκουλα την έκανε η… επαναστάτρια των social media.
Το πρωί της Τρίτης η κ. Ακρίτα ανέβασε πάλι τη φωτογραφία του νεαρού από τη Χίο με το ειρωνικό σχόλιο «τελικά δεν τον δείρανε φέτος στη Νέα Σμύρνη, τον δείρανε πέρυσι στη Χίο».
Αυτό που μένει, όμως, είναι η σπέκουλα…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις