Twitter : Σε δημοπρασία το πρώτο tweet έναντι… 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Το αστρονομικό ποσό αντικατοπτρίζει τόσο την ιστορικότητα του γεγονότος, όσο και την αγοραστική μανία της εποχής μας
Το πρώτο tweet έκανε την εμφάνισή του τον Μάιο του 2006 – μια εποχή που είναι λογικό να μας φαίνεται αρχαία, μετά τα απανωτά σοκ της οικονομικής κρίσης και του κοροναϊού που έχουν μεσολαβήσει.
Δεν ήταν κάτι μεγαλεπήβοπλο: Ήταν απλώς η φράση “Just setting up my twttr,” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μόλις εγκατέστησα το Twitter μου».
Το ιστορικό tweet:
just setting up my twttr
— jack (@jack) March 21, 2006
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με σελίδες τόσο ενδιαφέρουσες και σημαντικές όσο και «μαύρες». Πάρτε για παράδειγμα τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ (και τέως χρήστη του Twitter), Ντόναλντ Τραμπ, που κάποτε διατηρούσε τον πλέον διάσημο, αν όχι διαβόητο λογαριασμό.
Το πρώτο tweet, πάντως, ανήκει στον Τζακ Ντόρσεϊ, έναν από τους τέσσερις ιδρυτές του Twitter, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο τιμόνι του κοινωνικού δικτύου που έχει σήμερα περίπου 200 εκατ. χρήστες.
Και τώρα, ο Ντόρσει αποφάσισε να πουλήσει σε μια online δημοπρασία το πρώτο αυτό tweet!
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, η πρώτη προσφορά ήταν ένα δολάριο. Μόλις όμως η είδηση για την δημοπρασία κυκλοφόρησε στο internet ξεκίνησε ένα ράλι προσφορών, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι αγοραστές πλέον να πρέπει να προσφέρουν ποσό που να ξεπερνά τα 2,5 εκατ. δολάρια!
Είναι προφανώς δείγμα των καιρών, αλλά και ένδειξη της ιστορικής σημασίας της πλατφόρμας, ότι μια ανάρτηση πέντε λέξεων για την ίδρυσης μιας εταιρείας στο Διαδίκτυο κοστολογείται με αυτό το τεράστιο ποσό. Σύμφωνα μάλιστα με τους όρους της συγκεκριμένης δημοπρασίας το 95% του ποσού στο οποίο θα πωληθεί τελικά το πρώτο tweet θα καταλήξει στην τσέπη του δημιουργού του και το 5% στα ταμεία της πλατφόρμας
Ψηφιακή περιουσία
Ο Τζακ Ντόρσει καταχώρησε το πρώτο tweet που ο ίδιος ανάρτησε ως NFTs ή non-fungible tokens τα οποία θεωρούνται «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται για αντικείμενα ή έργα τέχνης, που μπορούν να είναι είτε εμπράγματα είτε άυλα, όμως σίγουρα θεωρείται ότι διαθέτουν κάποια αξία.
Μπορεί να πρόκειται ακόμη και για μια αθλητική κάρτα ή κάποιο online αντικείμενο όπως στην προκειμένη περίπτωση το tweet του Ντόρσει. Τα NFT βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζεται και η λειτουργία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin – αλλά και αμέτρητων άλλων εφαρμογών, όπως το ελληνικής έμπνευσης ψηφιακό διαβατήριο ανοσίας.
Η τεχνολογία αυτή διασφαλίζει ότι τα χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα που καταχωρούνται ως NFT και βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι αυθεντικά και μοναδικά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά των NFT ακολουθεί την φρενίτιδα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός άυλου έργου τέχνης, ενός βίντεο του καλλιτέχνη Μάικλ Γουίνκελμαν που είναι γνωστός ως «Beeple».
Το βίντεο βγήκε σε δημοπρασία και ενώ η αρχική του αξία είχε εκτιμηθεί στα 67 χιλιάδες δολάρια πωλήθηκε τελικά για 6,6 εκατ. δολάρια. Πολλοί ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι τα NFT δεν είναι παρά μια ακόμη κερδοσκοπική μανία της εποχής, που γρήγορα θα εξελιχθεί σε φούσκα.
Και όταν σκάσει, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα έχουν δώσει τεράστια ποσά για να αποκτήσουν μια ψηφιακή περιουσία που δεν θα έχει πλέον καμία αξία.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία